Márk
13 °C
28 °C

Söderberg: Szerencsénk volt!

2003.04.03. 04:18
A magyar válogatott szerdán hazai pályán 2-1-re kikapott Svédországtól. Gellei Imre játékosai vegyes érzelmekkel nyilatkoztak, hiszen a meccs képe alapján döntetlent is elérhettek volna. Sőt.
Rég nem látott színvonalas meccset játszott a magyar labdarúgó válogatott a Puskás-stadionban a tavalyi világbajnokságon is jól szereplő svédekkel, s bár kikapott, egyáltalán nem kellett szégyenkezve levonulnia a pályáról. Sőt.

A lefújás után a játékosaink, de még az ellenfél csapattagjai is úgy gondolták, hogy az állás akár még az utolsó pillanatban is változhatott volna, a magyar nemzeti tizenegy keményen megizzasztotta a skandináv sztárokat. Mindkét csapatnak voltak helyzetei, igaz a svédeknek valamivel több, ennek ellenére egy kis szerencsével meglehetett volna legalább a döntetlen.

"Nyerni akartunk"

"Azt hiszem, hogy a semleges nézők remekül szórakozhattak, de ez minket nem vigasztal.. Nyerni szerettünk volna, de végül az iksz sem lett meg, s ez eléggé elszomorító - mondta Fehér Csaba. - Szerencsés góllal szereztek vezetést a svédek, így kockáztatnunk kellett. A második félidő elején ez fokozódott, megnyúlt a csapat és a vendégek többször is gólt szerezhettek volna. Ennek ellenére azonban nekünk sikerült gólt lőni, de végül sajnos ez nem lett elég az Európa klasszis svédek ellen. Talán ha a második gólt nem kapjuk be, akkor lett volna esélyünk még a győzelemre is. A továbbjutásra a mai vereség ellenére van még esélyünk, bár az kétségtelen, hogy lépéshátrányba kerültünk".

Lipcsei Péter már kevésbé volt letört, szerinte a túlzott győzni akarás okozta a magyar válogatott vereségét, amely azonban egy döntetlent mindenképp megérdemelt volna.

"Elégedett vagyok a csapat mai teljesítményével, hiszen az utolsó percig küzdöttünk, szerintem egál mérkőzés volt. Az egyenlítés után sajnos szinte azonnal gólt kaptunk, aminek az volt az oka, hogy túlzottan is belelkesültünk. Mindenki szeretett volna győzni és gólt rúgni, hősként lejönni a pályáról. Valószínűleg okosabb lett volna visszaállni és megtartani ez egy pontot."

A Fradi kapitánya a gyors értékelést követően már a gárda ezévi "programját" is ismertette.

"A továbbjutási esélyek még nem vesztek el, igaz fájó, hogy elveszítettük a veretlenségünket. Mellettünk szól viszont, hogy a svédek és a lengyelek még kétszer is találkoznak, s ha mi oda-vissza megverjük a letteket és még egyszer San Marinót, akkor a végén ki-ki meccset játszhatunk a lengyelekkel."

Kenesei Krisztián, aki az első félidőben - még nulla-nullás állásnál - szédületes kapufát rúgott, mindenben egyet értett Lipcseivel, bár kissé csalódottabbnak tűnt.

"Csalódott vagyok, mert felvettük a ritmust a svédek ellen, álltuk a kemény iramot. Úgy érzem, hogy döntetlennek kellett volna születnie, de végül kikaptunk. Ennek ellenére szerintem jól játszottunk, csak sajnos nem tudtunk még egy gólt rúgni. Nem tudom, hogyan kaphattunk olyan hirtelen gólt az egyenlítés után, valószínűleg még bennünk volt a rohanás, úgy éreztük, hogy megnyerhetjük a meccset, annak ellenére hogy a döntetlen sem lett volna rossz nekünk. A továbbjutásra még megvan az esélyünk, nyernünk kell a lettek ellen és akkor nem lesz gond."

"Ha így küzdünk, többé nem lehet probléma a magyar focival"

"A mutatott játékkal mindenképp elégedett vagyok. Nagyon jó csapat ellen léptünk pályára, és végül ők nyertek, megmutatták hogy miért is tartoznak a világ élvonalába - folytatta az értékelést Király Gábor, aki már a szerda este mutatott játék távolabbi hatásaira is kitért. - Azt kell hogy mondjam, bár ez furcsán hangzik, de óriási küzdőszellemmel értük el ezt a vereséget, nem adtuk könnyen a három pontot, ezt a közönség is láthatta. A legfontosabb azonban szerintem, hogy ha továbbra is ilyen akarással és küzdeni tudással játszunk, akkor nem lehet több probléma a magyar fociban."

Valószínűleg így gondolja ezt a szintén Németországban játszó Lisztes Krisztián, a magyar gól szerzője is, aki Királyhoz hasonlóan - látszólag legalább is - hamar túltette magát a vereségen.

"A gólomnak örülök, de elcserélném egy győztes mérkőzésre. Óriási lehetőséget szalasztottunk el, hiszen ha nyertünk volna, nagy lépést tettünk volna a továbbjutás felé, de a mai teljesítményünk és a mutatott játékunk azt mondatja velem, hogy nem szabad föladni. Már csak azért sem, mert ebben a csoportban még várhatóak körbeverések, az esélyünk még megvan, csak egy kis szerencse kellene hozzá."

A svédek győztes góljánál hibázó Dragóner Attila egy teljes szakmai elemzést adott a mérkőzésről, s szavaiból az is kiderült, hogy ő a legoptimistább az eb-részvételt illetően.

"Az első félidőben abszolut partiban voltunk, szerencsétlen gólt kaptunk. Király Gabi nagyot védett és már tisztáznunk kellett volna, de Allback lövése pechesen valahogy minden láb alatt átgurult, vagyis elkerülhető gólt kaptunk. A szünet után az egyenlítés érdekében kinyíltunk, de ezt föl kellett vállalnunk, hiszen gólt akartunk lőni. Az egyenlítésig győzelemre játszottunk, támadtunk, ahogy csak bírtunk, ám sajnos egy buta hibát vétettünk, aminek nem szabadott volna megtörténnie. Akkor már lehetett érezni, hogy a svéd válogatott nem fog három gólt kapni, tehát már csak az ikszre lett volna esélyünk, amiért mindent meg is tettünk. A svédek elleni két mérkőzés alapján kiderült, hogy a magyar csapat a világ élvonalába tartozó, vébérésztvevő csapatokhoz is föl tud nőni. A továbbjutás kérdése még nyitott, bár már nem csak rajtunk múlik. Ennek ellenére azt mondom, hogy ha megnyerjük a hátralévő összes meccsünket, akár még a csoportelsőség is meglehet."

Megkönnyebbült svédek

"Három pontért jöttünk és annyival is távozunk, ezért nagyon boldog vagyok - kezdte a meccs előtt sérüléssel bajlódó Anders Svensson, majd szinte megköszönte a válogatottunknak a jó játékot. - Kihívás volt játszani a magyarok ellen. A sérülésem miatt már régóta nem léphettem pályára százszázalékos állapotban, de ma este végre egy élvezetes, hajtós csatában vehettem részt, jól éreztem magam a pályán. A második félidőben ugyan egy becsúszásom után egy kicsit megijedtem, mert megütöttem a bokámat, de szerencsére hamar elmúlt a fájdalom. A továbbjutási esélyeink sokat javultak a mai három ponttal, ismét derűsebben látjuk a jövőt. A magyar válogatott ma nagyon jó formát mutatott, s mindenképpen esélyesek rá, hogy ők is ott legyenek Portugáliában. Rengeteg technikás játékosuk van, ám nem csak egyénileg, de csapatként is jók."

A kivételes fizikai adottságokkal megáldott svéd betonhátvédnek, Olof Mellbergnek a vereség is eszébe jutott mérkőzés közben, ám végül mosolyogva, láthatóan megkönnyebbülten beszélt.

"Koncentráltan és elszántan küzdöttünk, hiszen óriási jelentősége volt ennek a meccsnek. Mindenki remekelt a gárdánkban, ennek köszönhetjük, hogy végül sikerült győznünk. Kilencven percen át kellett keményen hajtanuk, igazi csapatmunka volt, az egyéniségek kevésbé villogtak. A második félidő elején sok helyzetet kihagytunk, s ez feszültté tett minket. Ilyenkor általában az következik, hogy az ellenfél talál be, és ez ma sem volt másképp. Bevallom, az egyenlítő gól után még az is megfordult a fejemben, hogy akár ki is kaphatunk, de szerencsére azonnal válaszoltunk."

Az Aston Villa középhátvéde is dicsérte Gellei csaptát. "A magyarok nagyon jók, keményen és szervezetten játszanak, rettentő nehéz nekik gólt rúgni. Tudtuk is ezt, hiszen tavaly már egyszer találkoztunk, és tisztában voltunk vele, hogy csúcsteljesítmény kell a győzelemhez. Végül, azt hiszem, mindannyian képesek voltunk kihozni magunkból a maximumot, és ez jó érzés, elégedettséggel tölt el".

Ha Mellberg vidám volt, akkor biminghami csapattársa, a két gólt szerző Allback felhőtlenül örült, mert - állítása szerint - az angol védők sem állítják nehezebb feladat elé, mint azt tették Dragónerék, így rendkívül büszke lehet a góljaira.

"A válogatottban utoljára még a vébéselejtezőkön, Szlovákiának tudtam két gólt rúgni, az pedig már két éve volt, ezért különösen örülök a mai duplámnak. Nagy megkönnyebbülés a csapatnak, hogy végre nyerni tudtunk, mindannyian jók voltunk, kilencven percen át küzdöttünk. A magyar védők nagyon kemények voltak, jól játszottak, hasonlóan, mint az angolok. A góllövéshez mindig apró kihagyásokra, hibákra van szükség, nekem szerencsére ma két ilyen kis figyelmetlenséget sikerült kihasználnom. Nagyon boldog vagyok."

A legnagyobb dicséret azonban mindig az ellenfél edzőjétől jöhet, és szerdán, Tommy Söderbergh társ-szövetségi kapitánytól jött is.

"A magyaroknak nagyon jó, tehetséges gárdájuk van, technikás játékosokkal. Ma este egyszerűen szerencsénk volt. Ennyi" - nyilatkozta röviden a csapatbusz felé igyekvő edző.