Géza
-12 °C
-4 °C

Az Újpest lehet a befutó a futballhajrában

2004.05.27. 11:55
Emberemlékezet óta nem fordult elő Magyarországon, hogy hármas versengés legyen a labdarúgó bajnoki címért még az utolsó fordulóban is. A szurkolók napok óta az esélyeket latolgatják, az Index is megtette ezt.
ÚJPEST, 55 pont: 45 százalék

Az Újpest két legutóbbi idegenbeli meccsét megnyerte az MTK ellen, így a lila drukkerek joggal reménykedhetnek abban, hogy ezúttal sem törik meg a sorozat. Ráadásul a kék-fehérek számára Egervári Sándor tisztes búcsúztatásán kívül már nincs tétje a találkozónak.

Rossz előjel azonban az újpestieknek, hogy Mészöly Géza csapatában várhatóan két állandó csereember is szerepet kap, Németh és Cseri személyében, ami feltehetően nem könnyebbség a szakvezető számára.

Az újpestieket eddig nem nyomta a tét, még az előző fordulóban sem, amikor mindenképpen nyerniük kellett. Ha ezúttal sem görcsölnek be, akkor a győzelmükhöz kétség sem férhet, mert a címvédő atomjaira esett szét a rájátszásban.

Ha nyernek, akkor pedig kezdhetnek drukkolni az ősi rivális Ferencvárosnak, hogy legalább ikszeljen a Debrecen ellen, mert akkor a nyáron ők vehetnek részt a Bajnokok Ligája selejtezőiben.

Szurkolói berkekben egyértelmű a vélemény: az MTK-nak vissza kellene adnia a tavalyi kölcsönt, amikor Megyeri úti győzelmével kaparintotta meg az aranyérmet. Egervári mester viszont fogadkozik, nem feltett kezekkel futnak ki Puskás-stadion gyepére.

DEBRECEN, 56 pont: 35 százalék

Annak ellenére, hogy a Loki vezeti a bajnokságot, érzésünk szerint nem a legesélyesebb a végső győzelemre. Ha persze nyer a Debrecen, mint a 2002-es alapszakaszban, akkor egyértelmű a sikere.

Szentes csapata azonban idegenben nem mindig hozza lendületes és főként eredményes játékát: a bajnokságban huszonkét pontot ért el eddig Debrecenen kívül, így kettővel marad el a Ferencvárostól, és néggyel az Újpesttől. (Egy győzelem esetén nyilván javulhat a mérleg.) Fővárosi meccsein mindössze kétszer talált be a hálóba Szentes Lázár együttese. Az előző két Üllői úti meccsen 0-0-t ért el, utoljára 2000-ben maradt alul a Loki a Ferencváros ellen - Pinte két góljával lett 2-1 -, gólt is akkor kapott legutóbb a hajdúsági csapat.

Ha ezt megismételnék, jó esetben az is elég lenne a bajnoki címhez, feltéve, hogy az Újpest nem győzi le az MTK-t.

FERENCVÁROS, 54 pont: 20 százalék

Tavaly szinte elmeháborodottnak nézték azt, aki nem a Fradit várta az első helyre, a tét nagysága azonban megbénította Geráékat, és igen vérszegény produkcióval rukkoltak elő az utolsó fordulóban - szintén a Debrecen ellen. Az akkori gólnélküli döntetlen most egyik csapatnak sem lenne jó, ha nyerne az Újpest.

A Fradinak most is nyernie kell, csak ezúttal egészen más a közelítés, hiszen most már bravúr lenne a bajnoki cím elérése, míg tavaly kötelező volt. A zöldek ennek megfelelően akár felszabadultan is játszhatnak, még ha pontosan tudják is, ők kaparhatják ki a gesztenyét a liláknak.

Pintér Attila csapata várhatóan az utolsó leheletéig küzdeni fog, de a sorsa nem a saját kezében van, ettől függetlenül botorság lenne azt prognosztizálni, hogy a Fradi nem érheti el az elsőséget. És ha minden a Fradi kezére játszana, és első lenne, akkor Kispesten alighanem örömtüzek gyúlnának, mert a másodosztály bajnoka a kupa-ezüstérem jogán kiléphetne a nemzetközi porondra.