Emőke
-4 °C
9 °C

Újpest: a nyolcadik helyről a dobogóra

2004.05.27. 23:42
A tavasszal harmincöt pontot szerző Újpest a rájátszásban egyszer kapott ki, és a magyar mezőnyben ennyi elég volt, hogy érmes legyen.
A szezon elején arról beszéltek az újpesti drukkerek, hogy a klub vezetősége Mezey György szerződtetésével a magyar futballnak is tett egy szívességet. Amennyiben az egykori szövetségi kapitány sikeres lesz - erre volt előreláthatólag kisebb az esély -, akkor azzal csakis a csapat járhat jól, ha viszont nem, akkor vélhetően többet nem alkalmazzák az ismét megbukott szakembert.

Az első hullámvölgy

A kezdés nem sikerült rosszul, a Debrecen 3-1-es legyőzése nagy fegyvertényként könyvelhették el, a Sopron elleni otthon, ugyanilyen arányú vereség viszont kijózanította az ábrándozókat. A harmadik körben újabb győzelem a ZTE ellen, aztán viszont a tizedik fordulóig egyszer sem gyűjtötte be a három pontot a lila-fehér gárda. Mi több, három fordulón keresztül gólképtelennek bizonyult - a Haladás és a Győr ellen is 0-0 lett a vége -, így visszaesett a tabellán Mezey csapata.

Aztán egy sovány siker Békéscsabán és döntetlen az MTK ellen, majd a szezon egyik legélvezetesebb meccsén 3-3-at értek el Kovács Zoltánék Debrecenben. Még ősszel egy győzelem és két döntetlen mellett a Fradi elleni vereség volt a mérleg, egyúttal a nyolcadik hely, húsz megszerzett ponttal.

Öt távozó ellenére sem gyengült meg az Újpest

A téli szünetben aztán a klub elöljárói bevallották, a kassza nem üres, de szükség van játékos-eladásra, a zavartalan működéshez. Így a gólkirályi címre pályázó Kovács Hongkongot, Tokody a német második ligás Oberhasusent, Rósa az MTK-t választotta. Urbán Flórián összekülönbözött Mezeyvel, aminek a játékos eltávolítása lett a vége, Szanyó is távozott, úgy tűnt, Tamási is elszerződik, ő azonban később mégis maradt a Megyeri úton.

Mezey ezek után február 17-én jelentette be, ezzel az állománnyal képtelen vállalni az eredeti célokat, és lemondott.

Három győzelemmel a felsőházba

Az új edző, Mészöly Géza nem panaszkodott, elismerte, hogy nem könnyű a dolga, hiszen még a felsőházban való szereplés is távolinak tűnt, de a REAC-tól átcsábított szakember hitt a sikerben. Csakúgy, mint a nemrég még Újpesten futballozó Véber György, aki ha kellett, tudta fanatizálni a futballistákat. Bátran nyúltak a fiatalokhoz - Sándor, Feczesin, Cseri, Rajczi -, és ennek meg is lett az eredménye.

Az edzőpáros (a vezetőedzői megszólítás Mészölynek jár) két győzelemmel mutatkozott be - Győr, Haladás -, aztán a Siófok hazai pályán múlta felül Györök góljával csapatukat. Ettől a "zakótól" azonban nem kedvetlenedett el Megyeren, három győzelmet értek el zsinórban, ezzel megszilárdították helyüket a legjobb hat között.

Öt fontos győzelem, tetszetős játékkal

A rájátszás nem indult álomszerűen az Újpest számára, mert a Debrecen 2-0-ra nyert a Nagyerdőben, és a Siófok is ponttal távozott a negyedik kerületből. Ekkor kevesen gondolták, hogy az Újpest még harcban lehet a dobogóért, de öt tetszetős, és gólerős játékkal elért győzelem következett egymás után, és máris az első helyre ugrott a csapat, ahol legutóbb az első fordulóban állt, holtversenyben.

A Sopronban kiszenvedett döntetlen után a Fradit újra legyőzték, és ekkor vált nyilvánvalóvá, ha az utolsó fordulóban nyernek, a Debrecen viszont nem, akkor '98 után ismét bajnoki címet ünnepelhetnek a lila drukkerek.

A nagy lehetőség, a szinte hihetetlen bravúr kapujában azonban megtorpant a gárda: elfáradtak Farkas Balázsék, és nem tudták legyőzni az MTK-t, amelyet tavaly bajnoki címhez segítettek. Az Újpest így is indulhat az UEFA-kupában, mert a vele azonos számú pontot gyűjtő DVSC-t az egymás elleni eredmények alapján megelőzte. Végül jól jött az a szinte meglepő győzelem az első fordulóban.