Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Depresszióközelben

2004.11.30. 17:56
A tizenkilencszeres magyar válogatott középpályás, Pető Tamás 2002 augusztusában, a holland bajnokság idénynyitóján sérült meg a Breda csapatában. Azóta két és fél év alatt mindössze tizennégy bajnokin lépett pályára, jelenleg úgy tűnik, egészséges, januárban talán már újra pályára léphet csapatában. Szerencséje a szerencsétlenségben, hogy miután doppingvétségen érték, így letölthette tízmeccses eltiltását. Hétfőn a második csapattal már ott is volt a pályán.
Pető Tamás Magyarországon a Videoton és az Újpest csapataiban lett meghatározó ember, bekerült a válogatottba, és 2001-ben elfogadta a holland NAC Breda ajánlatát. Pető bemutatkozása kiválóan sikerült a csapatban, hiszen 32 meccsen játszott, és három gólt is jegyzett.

Visszatérés góllal, majd újabb sérülés

A következő évad első meccsén a Roda ellen megsérült, és térdszalag-szakadása miatt az egész évet ki kellett hagynia. Így nem lehetett aktív tagja a bajnokságban ötödik helyen végző és az UEFA-Kupában indulási jogot szerző alakulatnak. Pető 2003-ban góllal tért vissza a Vitesse ellen, egészségesnek tűnt, de mint később kiderült nem volt az. Túl korán játszott ismét, így sérülése a Newcastle elleni UEFA-kupameccs után kiújult, ismét kisebb pihenőre kényszerült.

2004 márciusában aztán jött az újabb hosszabb sérülése, a PSV elleni bajnokin az azóta a Chelsea-be távozó szerb Mateja Kezsman hathatós segítségével ismét megsérült a térde. Ekkor tagja volt Lothar Matthäus válogatott keretének, de megint több hónapos kényszerszünet következett pályájában. Kálváriája ennyivel azonban nem ért véget, szeptemberben dopping miatt előbb húsz, aztán enyhítve büntetését tíz találkozóra eltiltották.

Kínok, terápia, labdanélküliség

Vagyis az elmúlt két és fél évben összesen tizenötször kaphatott lehetőséget klubjában a válogatott futballista. Pető az Index érdeklődésére nem titkolta, igen megviselte az elmúlt időszak. "Azt hiszem, amennyire lehetett, erős voltam lelkileg, de vitathatatlan, többször kerültem holtpontra. Nem tehettem azt, amihez értek, kezelésről kezelésre jártam, mindenféle terápiát kipróbáltam, a labdával szinte nem is érintkezhettem, miközben a társak edzettek, sikerélmények érték őket. Nekem meg eközben annyi maradt, hogy nem kapkodhatok, nem siettethetek el semmit, nehogy nagyobb baj legyen. Olykor elviselhetetlen kínjaim voltak, kicsúszott a talaj a lábam alól. Átéreztem a német válogatott irányító Deisler helyzetét, aki ugyancsak egy térdsérülés miatt került vonalon kívülre, és aki végül pszichiátrián kötött ki, mert nem tudott megbirkózni helyzetével. Én odáig nem jutottam el, nem szorultam ilyen kezelésre, de a depresszió tüneteit kétségtelenül felfedeztem magamon" - mondta.

Harag nincs benne

Elárulta, nagy segítséget jelentett számára, hogy Fehér Csaba és Babos Gábor mellett csapattársai is folyamatosan biztatták, és tartották benne a lelket. Pető úgy gondolta, egyszer belefér egy játékos életébe egy hosszabb kihagyás, de arra nem lehet felkészülni, hogy többször is. A középpályás ettől függetlenül nem haragudott senkire, mert érzése szerint a futballban benne van egy szerencsétlen ütközés. Ugyanakkor óhatatlanul felmerült benne: szerencsés csillagzat alatt született-e.

Furcsa volt a melegítés

Pető hétfőn a Breda második számú gárdájában már pályára lépett - egy félidőt kapott az Ajax tartalékjai ellen -, és tervei szerint januárban már újra tagja lehet a bajnokságban pillanatnyilag hetedik helyen álló első csapatnak. "Elsietni ezúttal sem szabad semmit, így le is kopogom, szerencsére most nem fáj semmim. Remélem, nemcsak időlegesen mondhatom ezt. Furcsa volt újra melegíteni, érezni a meccs légkörét, de hát ezt akartam erre vártam már rég, és még az sem bosszantott annyira, hogy ziccerben hibáztam. Ha viszont úgy érzem, hogy a lábam továbbra sem egészséges, akkor fájó szívvel, de nagy önfegyelemmel, úgy kell döntenem: nincs értelme a további erőlködésnek, a kockáztatásnak, és abba kell hagynom a játékot. Erre viszont egyelőre gondolni sem akarok" - magyarázta.

Pető őszintén tért ki doppingesetére is. "Érthetetlenül hosszú idő telt el az érthetetlen vétségem, és a nyilvánosságra hozatal között" - utalva ezáltal arra, hogy februárban találtak a szervezetében norandroszteront, és csak szeptemberben tiltották el.

Nem bélyegezték meg a vétsége miatt

"A csapat vezetőinek egy percig sem fordult meg a fejében, hogy önmagamtól valamelyik ajzószerhez nyúltam, és azóta sem kezelnek megbélyegezettként, mindvégig és maximálisan kiálltak mellettem, kézhez kapom például a fizetésemet is. Azt hiszem, a lapok is a helyén kezelték az esetemet, három mondatban tudatták, hogy fennakadtam a vizsgálaton. Otthon persze tudom, hogy az athéni doppingügyek után engem is az atlétákkal vagy a súlyemelőkkel együtt emlegettek, egybemosták az eseteket, de nekem - a vak is láthatja - nem nőttek meg látványosan az izmaim. Tudom, közhely, és mindenki ezzel védekezik, és emiatt nem hiteles, de én tényleg egy véletlen áldozata vagyok. Örültem annak, hogy az esetemről azt mondták a hazai szakértők, ez inkább orvosi, mintsem doppingügy. Azt gondolom, tényleg a stressz miatt emelkedhetett meg minimális mértékben a szteroidszint a szervezetemben" - értékelt.

Csapata terveiről Pető kifejtette, hogy nem kitűzött céljuk a nemzetközi kupaszereplés - a nyolcadik hely környékére kellene befutniuk -, de mivel még állnak a kupában, ott is minél előbb szeretnének jutni. Remélhetőleg már vele együtt.

Depressziósok
A Pető által említett Bayern-futballista, Sebastian Deisler mellett a németek síugró klasszisát, Sven Hannawaldot is depresszióval kezelték, és kezelik pillanatnyilag is, kérdéses olimpiai részvétele. A közelmúltban elhunyt svéd olimpiai bajnok birkózó, Mikael Ljungberg is állítólag kezelhetetlenné váló depressziója miatt követte el öngyilkosságát. Rajtuk kívül a labdarúgó Paul Gascoigne, a műkorcsolyázó Okszana Bajul is szenvedett a kórtól.