Eleonóra
-1 °C
2 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Ronaldinho az 'Év játékosa'

2004.12.21. 10:40
Az összes nagy spanyol sportnapilap már hétfő reggel megjósolta, este pedig Zürichben Ronaldinho meg is kapta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) "Év labdarúgója" címet. Az FC Barcelona brazil támadója a második Thierry Henryt és a harmadik helyezett Andrij Sevcsenkót előzte meg. A világklasszis középpályás így követi korábbi győztes exbarcelonás honfitársait, Romariót, Ronaldót és Rivaldót.
Hétfőn este a zürchi operaházban átadták a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) "Év játékosa" díját. A három jelölt, a brazil Ronaldinho, az idei aranylabdás ukrán Andrij Sevcsenko és a francia Thierry Henry közül a dél-amerikai kapta a kitüntetést. A huszonnégy éves középpályás 620 ponttal lett első, a második 552-t, a harmadik 253-at kapott.

"Nr. 1 Mundial"

Ronaldinho
Ronaldinho
A spanyol sajtó már hétfő reggel megjósolta, hogy Ronaldinho lesz a befutó, a barcelonai El Mundo Deportivo aznapi számának címlapján az FC Barcelona klasszisának képe szerepelt, "A világelső" (Nr. 1 Mundial) aláírással. A huszonnégy éves támadó sikerét már akkor megerősítette mindkét madridi sportnapilap, a Marca és az AS is.

Barcelonából hétfőn dél körül két magángép is felszállt Zürich felé, az egyiken a klub teljes szakmai vezérkara, többek között Joan Laporta elnök, Sandro Rosell alelnök, Txiki Begiristain sportigazgató és Frank Rijkaard, az első csapat edzője utazott, míg a másikon Ronaldinho családja kelt útra: édesanyja, Miguelina, bátyja és egyben menedzsere, Roberto Assis, aki elvitte a feleségét és a gyerekeit is. Nem is kellett csalódniuk, Ronaldinho győzött.

Kapitányok és VIP-szémélyiségek voksolhattak

Ön szerint ki volt idén a legjobb?

  • 258
    Ronaldinho
  • 225
    Sevcsenko
  • 39
    Henry

A FIFA még október elején adott ki egy bővebb játékoslistát, amely a válogatottak szövetségi-, illetve csapatkapitányainak, valamint néhány VIP futballszemélyiség - Michele Platini, Sepp Blatter FIFA-elnök - szavazatai alapján november végén háromtagúra csökkent. A sorrend persze már akkor is megvolt, de azt csak a díjátadáson hozták nyilvánosságra. A pontozás egyszerű volt, mindenki három nevet írhatott a szavazólapra, az első öt, a második három, a harmadik egy pontot kapott, ezeket összeszámolva alakult ki a végső sorrend.

"Nagyon örülök az elismerésnek, bár már az is nagy dicsőség volt nekem, hogy a három közé bekerülhettem. Olyan klassszisokkal, mint Sevcsenko és Henry egy listán szerepelni nagyon nagy megtiszteltetés. Én nem vagyok nagy gólvágó, mint ők, ezért már a jelöléssel is győztesnek éreztem magam" - mondta a díj átvétele után Ronaldinho, aki karrierje első "Év játékosa" címével exbarcelonás honfitársai és példaképei nyomába lépett: Romario 1994-ben, Ronaldo 1996-ban, míg Rivaldo 1999-ben kapta meg a díjat.

Semmit nem nyert, de első lett

A FIFA 'Év játékosa' szavazás végeredménye
1. Ronaldinho 620 pont
2. Henry 552
3. Shevchenko 253
4. Nedved 178
5. Zidane 150
6. Adriano 98
7. Deco, Ronaldo 96
9. Van Nistelrooy 67
10. Kakà, Rooney 64
12. Drogba 46
13. Cristiano Ronaldo 45
14. Eto'o 42
15. Figo, Beckham 35
17. Raul, Zagorakis 25
19. Ayala 24
20. Owen 22

Csakúgy, mint ők akkoriban, a huszonnégy esztendős világklasszis sem felejtette megemlíteni a katalán klubot: "Amikor úgy döntöttem, hogy a Barcelonához igazolok, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan befogadnak, és ilyen hamar megszeretnek. A Barca a tökéletes csapat a számomra, és a történelme részévé akarok válni, sok trófeát szeretnék nyerni a mezében. Azt hiszem, ez a díj az első a trófeák közül".

Ronaldinho győzelme azért különösen értékes, mert a Barcelonával és a brazil válogatottal sem nyert semmit 2004-ben, míg Sevcsenko és Henry olasz, illetve angol bajnok lett. A szavazók nagy része helyesen nem a serlegek száma, hanem a pályán nyújtott teljesítmény alapján döntött.