Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Pálya nélkül maradhat a Bp. Honvéd

2005.01.21. 09:17
Mivel a csütörtöki, mintegy másfél órás tárgyaláson sem született megállapodás a felek között, péntektől a Sportfolió Kht. nem vállalja a számlák kiegyenlítését, ez pedig a közüzemi szolgáltatások felfüggesztését vonja maga után a labdarúgó Arany Ászok Ligában szereplő Budapest Honvéd otthonául szolgáló Bozsik-stadionban.
A Nemzeti Sporthivatal épületében tartott megbeszélésen munkatársaival együtt részt vett az NSH-t irányító Ábrahám Attila, a Honvéd Futball Club Kft. két tulajdonosa, Piero Pini és Kiss Zsolt, valamint a cég több képviselője, továbbá a Sportfolió Sportlétesítményeket Kezelő Kht. részéről Orbán Sándor ügyvezető igazgató.

Az NSH-nak az MTI-hez eljutatott közleménye szerint a sporthivatal elnöke a tárgyalás során hangsúlyozta, hogy lehetőség van a stadion kapcsán üzemeltetési szerződés megkötésére, ezzel pedig mód nyílna arra, hogy a Honvéd Futball Club a jövőben is bérleti díj fizetése nélkül használja a létesítményt, feltéve, ha kiegyenlíti a használat során felmerülő közüzemi számlákat, valamint állja az esetlegesen jelentkező karbantartási és egyéb költségeket.

2004 augusztusa óta nem fizettek

Az NSH elvárja továbbá, hogy a kft. egyenlítse ki a Bozsik-stadion 2004 augusztusa óta eltelt időszakban keletkezett közüzemi számláit, melyeket a Sportfolió a szolgáltatók irányában már rendezett. Ezt azonban a továbbiakban nem kívenja megtenni, így elképzelhető, hogy a pálya gáz és áram nélkül marad.

Bár a Sportfolió Kht. augusztus 16-án megállapodást kötött a kft. ügyvezetőjével, Ázs Zsuzsannával - aki aláírási címpéldány benyújtásával igazolta jogosultságát a szerződéskötésre -, Piero Pini és Kiss Zsolt továbbra is vitatja az aláíró jogosultságát és így a szerződéses kötelezettséget is.

Perek a láthatáron

Ábrahám Attila állásfoglalását, miszerint az NSH jóhiszeműen járt el, amikor a Honvéd tulajdonosai által ügyvezetőként bemutatott, s magát okirattal igazoló Ács Zsuzsannával a Bozsik-stadion üzemeltetésére megállapodást kötött, a Kft. tulajdonosai - a közlemény szerint - nem vitatták. Ugyanakkor jelezték, hogy bűncselekmény gyanúja miatt vélhetően pert indítanak ez ügyben a vitatott szerződés aláírójával szemben. A szerződés alapján fennálló követelést azonban e jogvita miatt nem fizetik meg a Sportfoliónak.

Az NSH részéről elhangzott: a Kormány 2004. októberi határozatával összhangban a sportlétesítmények jövőjével kapcsolatosan négy lehetőség adott:- a rendelkezés értelmében az állam a sportingatlanok egy részének tulajdonjogát, a sportcélú hasznosítás 15 éves kötelezettsége mellett, ingyenesen átadja az önkormányzatoknak - a sportlétesítmények másik körének vagyonkezelői joga - 49 évre - a sportági szakszövetségekhez vagy a sportpályákat használó egyesületekhez kerülhet - egyes ingatlanok elidegenítésére - fejlesztési elvárással és sportcélú hasznosítási kötelezettséggel - nyilvános pályázatot ír ki - üzemeltetési szerződés megkötése mellett állami tulajdonban marad a sportingatlanok egy része.

Elismert tartozás

A tárgyalás során Piero Pini többségi tulajdonos elismerte a kht. 3,2 milliós követelését, amely az elmúlt év során a nemzetközi szintű mérkőzések lebonyolításához igénybevett Üllői úti ferencvárosi stadion használata miatt keletkezett, és ígéretet tett az összeg kiegyenlítésére.