Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Matthäus és a kettős mérce

2005.05.27. 09:00
Érdekes döntést hozott Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Amíg Vincze Ottót nem engedi el a válogatott edzőtáborából a Ferencváros pénteki BL-emlékmérkőzésére, addig Király Gábor szombaton ünnepelheti sportkomlexuma kétéves fennállását.
"Történelmi tettet" hajtott végre 1995-ben a Ferencváros labdarúgó-csapata. Első és mindmáig egyetlen magyar együttesként kiharcolta a Bajnokok Ligája csoportkörében való szereplést. Ez azért is dicséretes teljesítmény volt, mert akkor még csak tizenhat csapat - csak a bajnokok - alkotta a mezőnyt. A Fradi az Anderlecht kiverésével került az akkori címvédő Ajax, a Real Madrid és a Grashoppers mellé.

Se Vincze, se Hrutka, se Matthäus

A csoportkörben aztán egy győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel zártak a zöld-fehérek. A legemlékezetesebb összecsapás a svájci bajnok zürichi legyőzése volt, amiben jelentős szerepet játszott a két gólt szerző Vincze Ottó. A ma már Győrött futballozó játékos azonban ennek ellenére sem lehet ott a zöld-fehérek május 27-i BL-emlékmérkőzésén.

A találkozót a Simon Gyerekfoci alapítvány szervezi, és a fiatalon elhunyt névadón kívül, úgy tűnik, Vincze és Hrutka János nem lesz ott a gálán. Az irányítót és a válogatott menedzserét az írásos kikérő ellenére sem engedi el Lothar Matthäus szövetségi kapitány, mert a játékosok akkor már edzőtáborban lesznek, hogy felkészüljenek a május 31-i franciák elleni barátságos meccsre, illetve a június 4-i Izland elleni vb-selejtezőre.

Az eseményre, amelyen a '95-ös együttes a mostani csapattal csap össze, a kapitány is meghívást kapott, de jelezte, ő sem tud ott lenni.

Király büszkén ünnepelhet

Az eset csak azért érdekes, mert Király Gábort, a válogatott elsőszámú kapusát ugyanakkor elengedi, hogy egy nappal később (28-án), Szombathelyen pályára lépjen sportkomplexumának második születésnapján. A Crystal Palace labdarúgócsapatának kapusa futball-, tenisz-, és tekepályákat is magában foglaló létesítményt épített a vasi megyei székhelyen.

A szombati ünnepségen családi rendezvények várják az odalátogatókat, valamint a Király pályafutásához kapcsolódó tárgyakból nyílik állandó kiállítás. Ezen kívül a kapus barátaiból összeállított együttes lép pályára - Királlyal a csapatban -, melynek ellenfele a volt mester, Mihalecz István edzette Szombathelyi Haladás lesz.

Nincs mit magyarázni

Ganczer Gábor, az magyar futballszövetség (MLSZ) sajtófőnöke nem tudott a döntés hátteréről, csak annyit mondott, Király már korábban jelezte, hogy szeretne ottlenni a szombathelyi ünnepségen. Hrutka Jánost, a válogatott menedzserét elutazása előtti pillanatokban, már a repülőn ülve sikerült elérnünk, és kérdésünkre csak annyit akart mondani: "A szövetségi kapitány így döntött, nincs mit magyarázni ezen a döntésen".