Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

A Debrecen és egy csapatnyi magyar az UEFA Kupában

2005.09.15. 11:50
A Debrecen labdarúgói Donyeckben próbálnak meg továbbjutni az UEFA Kupa első fordulójában. Rajtuk kívül azonban még további tíz csapatban, összesen tizenegy játékos próbálja meg ugyanezt.
A Bajnokok Ligájától a Manchester United elleni kettős vereséggel búcsúzó Debrecen, az UEFA Kupában az ukrán Sahtar Doneck ellen próbál továbbjutni és kiharcolni a csoportkörbe kerülést. A feladat nem könnyű, a BL-selejtezőben az ukrán bajnok 1-1-es döntetlent is játszott az Interrel, bár végül 3-1-es összesítéssel esett ki. Ha a Loki kiverné a Sahtart, az további négy meccset jelentene a második számú kupasorozatban Dombiéknak.

Magyarok egymás ellen

A Loki játékosain kívül azonban további tizenegy magyar játékos érdekelt még a sorozatban. Az Austria kapuját őrző Sáfár Szabolcs együttesével Norvégiában szerepel, annak a Viking Stavangernek a vendégeként, melynek támadószekcióját a válogatott Kovács Péter erősíti.

Az elmúlt években még alapembernek számító, az idei szezonban azonban epizódszerepre kényszerülő Dárdai Pál Cipruson az APOEL Nicosia vendégeként léphet pályára a Hartha színeiben. A nyáron a francia Auxerre csapatához szerződött Vadócz Krisztián a bolgár Levszki Szófia ellen mutatkozhat be új csapatában.

Nehéz ellenfelek a magyaroknak

A dán Köbenhavn-t erősítő Rabóczki Balázs a német Hamburg, a nyáron a Köln kispadjáról a ciprusi Anortoszisz Famagusztához szerződő Tököli Attila pedig az olasz Palermo otthonában szerepel.

Hazai környezetben játszik a norvég Tromsöben szereplő Szekeres Tamás és a portugál Vitoria Guimaraesben játszó Dragóner Attila is, előbbiek a török Galatasaray-t, míg a luzitánok a lengyel Wisla Kraków-t fogadják.

A Bundesligában jelenleg utolsó helyen álló Mainz nem sok jóra számíthat a spanyol Sevilla vendégeként, hiába tudja soraiban Bódog Tamást is.

Fehér és Kerekes nem játszhat

A "legnyugodtabban" Fehér Csaba és Kerekes Zsombor készülhet. Nem azért, mert a Monaco olyan könnyű ellenfél, de egyikük sem szerepelhet a francia csapat ellen. Fehért a nevezési határidő után igazolták, míg Kerekes már játszott idén európai kupameccset a Debrecen színeiben.

Az UEFA Kupa, 1. fordulójának "magyar érdekeltségű" meccsei:
Sahtar Doneck (ukrán) - DEBRECENI VSC-AVE ÁSVÁNYVÍZ
Viking Stavanger (norvég)-Austria Wien (osztrák)
APOEL Nicosia (ciprusi)-Hertha BSC (német)
AJ Auxerre (francia)-Levszki Szófia (bolgár)
Hamburger SV (német)-FC Köbenhavn (dán)
Tromsö (norvég)-Galatasaray (török)
Palermo (olasz)-Anortoszisz Famaguszta (ciprusi)
AS Monaco (francia)-Willem II (holland)
Sevilla (spanyol)-FSV Mainz (német)
Vitoria Guimaraes (portugál)-Wisla Kraków (lengyel)