Valér
4 °C
8 °C

Decemberig még biztosan életben marad a Fradi

2005.10.28. 15:28
Negyvenkilenc évig kaphatja meg a befektető annak az ingatlannak a vagyonkezelői jogát, amelyikért a súlyos anyagi gondokkal küszködő Ferencvárosnak legalább egymilliárd forintot kell fizetnie. A klubelnök, Furulyás János szerint ismét több nagyon komoly érdeklődő van. A nyáron felvett bankkölcsön október végi visszafizetési határidejét egy hónappal elhalasztották, így a klub még biztosan életben maradhat.
"A Nemzeti Sporthivatal (NSH) és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) úgy döntött, hogy a Ferencvárosi Torna Club elnökségének kérésére az Üllői úti hat plusz két hektár területű ingatlanok vagyonkezelői jogát nyílt pályázaton értékesíti" - jelentette be pénteken közös sajtótájékoztatón Ábrahám Attila, az NSH elnöke és Furulyás János, az FTC első embere.

Negyvenkilenc éves szerződés

A "befutó" negyvenkilenc évre kapja meg a vagyonkezelői jogot. Az elbírálásnál fontos szempont, hogy az FTC sportszakmai érdekeit is figyelembe kell venniük a kandidálóknak.

"Meghatároztunk egy minimális elvárást a pályázókkal szemben, ami nélkül érvénytelennek tekintjük a jelentkezést" - mondta a megállapodást követő sajtótájékoztatón Furulyás János.

Furulyás: több nagyon komoly érdeklődő van

"A vagyonkezelői jogra pályázóknak vállalniuk kell egy új, minimum tizenötezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion, és új birkózócsarnok építését, valamint a kiszolgáló helyiségek, öltözők teljes felújítását. A pályázatokat pontozni fogjuk, minél több, a Ferencváros érdekét szolgáló fejlesztés szerepel az anyagban, annál nagyobb esélye lesz az érdeklődőnek a megállapodásra" - tette hozzá.

"Több nagyon komoly érdeklődő van. A Ferencváros elégedett a megállapodással, az állam is, és köszönet, hogy észlelték az FTC nehéz helyzetét, és mentő kezet nyújtottak. Ez igen fontos a befektető jelöltek felé" - bizakodott Furulyás.

Minimum egymilliárd a terület vagyonkezeléséért

A feltételeket a klub a KVI-vel és az NSH-val közösen dolgozza ki, a pályázatokról a KVI hozza meg a végső döntést. Ha sikertelenül végződik a pályáztatás, akkor az FTC térítésmentesen lemond az Üllői úti ingatlanok még tizenegy évig érvényben lévő ingyenes használati jogáról, a kéthektáros ingatlant a KVI értékesíti, a hathektáros telek vagyonkezelői jogát pedig térítésmentesen az FTC kapja meg.

"A Ferencváros a magyar sport értéke, az államnak is érdeke, hogy rendeződjön a sportegyesület sorsa. Mivel csak vagyonkezelői jogot értékesítünk, a telek továbbra is állami tulajdon marad. Pontos összeget most még nem lehet mondani, de várhatóan egy-kétmilliárd forint közötti összegért lehet majd hozzájutni a joghoz."

Egy napos haladék a bankkölcsönre

Ábrahám szerint ha minden jól alakul, decemberben eredményt is lehet hirdetni. Furulyás János a tájékoztatón bejelentette, hogy a Ferencváros november harmincadikáig kapott haladékot az OTP-től felvett 238 millió forintos hitel törlesztésére. A leginkább a futballcsapatot érintő kölcsönt bajnoki rajt előtt vette fel a klub. A halasztás után biztosra vehető, hogy a hat pontot gyűjtő futballcsapat képes befejezni az őszi szezont.

A lila inget öltő államtitkár úgy véli, ha kiírják a pályázatot és lesznek komoly jelentkezők, akkor nem jelenthet gondot, hogy az FTC esetleg november harmincadika helyett csak december közepén tud majd eleget tenni fizetési kötelezettségének.