Valér
2 °C
8 °C

A Ferencváros edzője maradni és bizonyítani akar

2005.09.22. 10:00
A Ferencváros labdarúgócsapata jelenleg az utolsóelőtti helyen áll a bajnokságban. A szurkolók türelme fogytán, szinte mindennaposak a "tüntetések" a klub elnöke, Furulyás János ellen. A csapat edzője, László Csaba már megosztja a szurkolókat, van aki töretlenül bízik benne, van aki azonnal elküldené. Már a klubon belül is támadják, ő azonban továbbra is maradni akar.

Nem járnak jó idők László Csabára, a Ferencváros labdarúgócsapatának edzőjére. A tavaly nyáron a bajnoki és kupagyőzelem után menesztett Pintér Attila helyére szerződtetett tréner kinevezése után ősszel az UEFA-kupa csoportkörébe vezette ugyan együttesét. Tavaszra azonban elfogyott a "lendület" és a Fradi "csak" második lett a bajnokságban, majd egy botrányos meccsen veszítettek a Magyar Kupa döntőjében is.

Azóta tart a szakember kálváriája, akit a válogatottnál betöltött másodedzői posztjáról is menesztettek, majd az MLSZ és saját klubja is egy-egy millió forintra büntette. (Az már más kérdés, hogy az FTC-nél így is hónapokig csúszott a fizetése.) A nyáron aztán a csapat fele eligazolt, viszont nem tudtak egyetlen komolyabb játékost sem szerezni, helyettük saját nevelésű fiatalokkal és máshol senkinek sem kellő játékosokkal töltötték fel a keretet.

Hiába állított össze a szakvezetés egy játékoslistát, a megkeresettek mind visszautasították a Fradi ajánlatát. Lipcsei Péter, a kapus Szűcs Lajos és a védő Balog Zoltán megtartása komoly fegyverténynek számított. A klub jelenlegi helyzetét jól jellemzi, hogy az egykori válogatott Sowunmi Thomas is inkább a cseh bajnokság 13. helyezettjét választotta a legnépszerűbb magyar klub helyett. Így nem is volt meglepő, hogy az UEFA-kupában idén a korábban sehol sem jegyzett MTZ Ripo is kiverte Lipcseiéket

Nem futamodom meg

A legújabb támadást saját főnökétől, Furulyás Jánostól kapta, aki szerint az edző béreli fel azokat a szurkolókat, akik az ő távozását akarják. A klubelnök a minden mérkőzésen felcsendülő "Furulyás, takarodj" rigmusra gondolhatott. Az edző ennek ellenére nem foglalkozik az üggyel, mint elmondta, erről személyesen beszélt az elnökkel, aki elmondta a véleményét a kialakult helyzetről, és megerősítette benne, hogy ilyet nem mondott. Ugyanakkor László szerint a csapat jelenlegi helyzetében a nyugalom a legfontosabb, nem szerencsés ilyen ügyekkel foglalkozni.

A válogatott korábbi pályaedzője az elnöki kritikára is kitért. "Nem futamodom meg, teszem továbbra is a munkámat. Tudom, hogy az eddig szerzett két pont kevés, de biztos vagyok benne, hogy mindent meg lehet beszélni. Tisztában vagyok vele, az edzők nem tervezhetnek húsz évet előre, de nem érdekel, hogy naponta jelennek meg a menesztésemről szóló cikkek, én továbbra is teszem a dolgomat."

Senki nem akart jönni

Az egykor a Borussia Mönchengladbach (Lisztes Krisztián mostani csapata) utánpótlásánál dolgozó szakember tisztában van vele, hogy a Ferencváros több mint egy klub, de itt is előfordulhatnak kisebb nagyobb problémák. "Tisztában kell lenni vele, hogy a nyáron több futballistát is megkerestünk, de mind visszautasította az ajánlatunkat" - mondta László. Tudja jól, hogy az eredményesség fontos, és azzal is tisztában van, mikor és hol hibázott. Véleménye szerint a legnagyobbat a Magyar Kupa döntőjében.

"Higgye el mindenki, minden meccset megakarunk nyerni, de idén még szerencsénk sincs, A csapat tele van fiatal játékosokkal, és nagy a nyomás rajtuk, idő kell, amíg feldolgozzák, hogy hirtelen nekik kell megmenteniük a Ferencvárost" - értékelte László az elmúlt fordulók eredményeit.

Nem önmaguk ellenségei

Ugyanakkor nem hiszi, hogy az egész edzőkérdés lenne, hiszen a játékosok saját magukért is küzdenek, és senki nem hiheti, hogy önmaguk ellenségei lennének. Ugyanakkor számára meglepő, hogy amíg ő mindenkinek megadja a tiszteletet a klubházban, egyes játékosoknak esetenként külön kell szólni, hogyan viselkedjenek.

Az erdélyi születésű László Csaba szerint Magyarországon mindenben eltérő az emberek hozzáállása, mint Németországban. Ott, ha a rendőr mondjuk megbüntette a müncheni klasszis Stefan Effenberget, akkor az fogja, kifizeti a büntetését és kész. Ellenben itt szinte mindenki azonnal azt keresi, hogyan lehet kibújni a büntetés alól. "A Mönchengladbachnál volt olyan fiatal játékosom, aki az édesapjával éjjel fél kettőkor is futott velem, itt ez elképzelhetetlen. Azonban ő tizenkilenc évesen bemutatkozhatott a német válogatottban is" - mondta tovább okfejtését az edző.

Maradna a kihívás miatt

A jövőjével kapcsolatban nem tudott konkrétumot mondani. "Nem tudom mit hoz a jövő, én személy szerint nagyon szívesen maradnék pedig egzisztenciálisan jobban járnék, ha visszamennék Németországba. Ugyanakkor nem szeretem félbehagyni a megkezdett munkát, és tudom, a Ferencvárosból lehet nagycsapatot csinálni.