Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Negyvenmillió forintért keltek el Puskás relikviái

2005.10.28. 11:40
A november másodikai aukció előtt elkeltek a világ legismertebb magyar labdarúgójának, Puskás Ferenc emléktárgyai. A hazai sportvezetés, élén Ábrahám Attila államtitkárral licitálni akart, a "szaknévsoros" Bodnár György azonban megelőzte, így a relikviák Magyarországon maradnak. A korábbi ligaelnök, a hírek szerint százezer fontnál, harminchétmillió forintnál is többet fizetett.
Ahogy az Index arról már szeptember elején írt, Puskás Ferenc emléktárgyait a család ősszel árverésre bocsátja Angliában. A Bonhams aukciósház november másodikára tűzte ki az árverés napját, a relikviák között szerepelt az 1954-es világbajnokságon nyert ezüstérem hiteles másolata mellett, az az Aranycipő, amelyet Puskás kapott a nyolcvannégy válogatott mérkőzésen lőtt nyolcvanhárom góljáért. Ez a teljesítmény pillanatnyilag világrekord válogatott színekben.

A pecsétgyűrű és az aranyóra visszakerült a feleségéhez

Azt a futballcipőt is meg lehetett vásárolni, amelyiket a magyar játékos az 1952-es helsinki olimpia megnyert döntőjében viselt, de egy pecsétgyűrűre és monogramos aranyórájára is lehetett licitálni.

A Ligától 250 millió forintot kapott
Bodnár György tavaly februárban szerepelt utoljára a magyar sajtóban, akkor a Magyar Labdarúgó Ligától kétszázötvenmillió forintot kapott, mert a 2004. áprilisi Magyarország-Brazília barátságos labdarúgó-mérkőzés közvetítésekor, cégének reklámja nem ment le. Bodnár bebizonyította a szerződésszegést, egy másik alkalommal sem ment a szaknévsoros reklám.

A kaszinótulajdonos Bodnár korábban a magyar futball mindenható ura volt, a kilencvenes évek végén összetűzésbe került a későbbi MLSZ-elnök Kovács Attilával.

A Népszabadság értesülései szerint a két utóbbit az idő előtt vásárló, az Országos Szaknévsor tulajdonosa, Bodnár György visszaadja a feleségének. (A hazai sportvezetés licitálni akart, de Bodnár megelőzte.) A korábbi ligaelnök az összesen százhuszonhét emléktárgyért százezer fontot fizetett, de az Index úgy tudja, ennél többet, negyvenmillió forintot utalt át.

Több ládányi emléktárgy van még a család birtokában

Ebből tizenöt százalék az angol cégnél marad, a többit megkapja a család. A Puskás-család a Real Madrid vendégjátéka utáni húszmilliós összeghez még nem jutott hozzá, ezt egy alapítványi formában teheti meg. Ez a pénz csak a gyógykezelést segítheti.

"Több ládányi emléktárgy van még a család birtokában, a hetvenedik születésnapjára két buszba is alig fértek bele az ajándéktárgyak" - mondta az Indexnek a Puskás Ferenc életéről könyvet írt szerző, Szöllősi György.

A becsült érték kétszeresét fizette ki Bodnár

Szöllősi úgy gondolja, az aukciósház elérte célját, hiszen a relikviák a becslések szerint a kifizetett összegnek körülbelül a felét érték. "Talán nem volt véletlen, hogy Puskás szegénységéről, elhagyatottságáról cikkeztek az angol lapok, köztük az aukcióház médiapartnere" - mondta.

Az újságíró arról is beszámolt, hogy életrajzi könyvéről eddig jók a visszajelzések, előfordulhat, hogy Angliában is kiadják.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos honlapja hosszú cikket közöl a Puskás Ferenc életéről nemrégiben megjelent könyvről. Részletes írásában kiemeli, hogy a könyv tisztelgés az Aranycsapat legendás játékosa előtt.