Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Matthäust megfúrták a szurkolók Nürnbergben

2005.11.05. 17:23
Nem lesz a német futballbajnokságban utolsó Nürnberg edzője Lothar Matthäus, miután a szurkolók és klubtagok fenyegetőzései után a vezetők letettek szerződtetéséről. A magyar válogatott kapitánya összevissza nyilatkozik és azt állítja, ő kosarazta ki az aktuális kérőt.
Befejezte a megbeszéléseket Lothar Matthäusszal az 1. FC Nürnberg vezetése, vagyis a magyar futballválogatott kapitánya biztosan nem lesz a német Bundesliga utolsó helyezettjének az edzője.

Diplomatikus nürnbergiek

"Mindkét oldal érezte, hogy ebben a felállásban nem tudnánk eredményesen együttműködni" - idézte Martin Badert, a nürnbergiek sportigazgatóját az MTI. "Sokan szerették volna, ha Matthäus lesz az edzőnk, de rengeteg ellenzője is akadt, főleg a szurkolók ellenezték a szerződtetését. Mostani nehéz helyzetünkben csak olyan szakemberrel fogunk megállapodni, akit mindenki egyformán elfogad és támogat a munkájában."

"Nálunk az edzőváltásnak, a sportbeli és emberi összetevők mellett - amelyekkel Matthäus kétségtelenül rendelkezik - eufóriát is ki kell váltania. És mindenekelőtt a szurkolóinknál vissza kell nyernünk az elvesztett hitelünket" - indokolt Bader a DSF német sportcsatornának.

"Csak Lothart ne!"

A klubvezető szavai után egyértelmű: Matthäust a bojkottal és a tagságuk megszűntetésével fenyegetőző szurkolók fúrták meg. A hírre, hogy a Nürnberg a játékosként német válogatottsági rekorderrel tárgyal, a drukkerek közül sokan tiltakozni kezdtek: már Matthäus-ellenes transzparenseket - "Csak Lothart ne!" felirattal - fogalmaztak és a fórumokon is hevesen tiltakoztak. A kicker úgy tudja, a klubon belül is komoly ellenzői akadtak a várostól nem messze felnőtt, de játékosként sokáig az ősellenség Bayern Münchent erősítő szakembernek.

Matthäus azonban - a korábbi kérők (Besiktas, PAOK, stb.) esetében tapasztaltakhoz hasonlóan - gondosan ügyelt arra, hogy egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatokkal saját szerepét a minimálisra csökkentse. A kapitány most is általában az eseményekhez igazította a véleményét.

Neki nem tetszett

"Én mondtam nemet a Nürnbergnek" - így nyilatkozott szombaton a DSF-nek. Úgy véli, a klubnál kissé irritáló a helyzet, utólag nehezményezte azt is, hogy már az első találkozás előtt kitudódott a kapcsolatfelvétel. "Én nem akarok ártani a Nürnbergnek, mert úgy érzékeltem, hogy a háttérben nyugtalanság van." Matthäus szerint a szakmai kihívás kecsegtető volt, de a döntés helyességéről meg kellett győződnie.

Folyamatos lebegtetés

A hét közepén Matthäus ellentmondóan nyilatkozott a nürnbergi lehetőségről. A magyar lapokban azt állította, a nürnbergiekkel folytatott megbeszélésen nem volt szó konkrét szerződéskötésről. Azt mondta, úgy álltak fel, hogy ha úgy alakul, újra megkeresik, de jelenleg annál nem volt többről szó, mint hogy szimpatikus számára az ajánlat. Megjegyezte viszont: "a jelenlegi helyzetemben nem kosarazhatok ki minden kérőt."

Matthäus ezt még pénteken igyekezett cáfolni a német sajtóban, a sid hírügynökségnek azt mondta, szó sincs kikosarazásról (ezt a Nemzeti Sportnak adott interjújában sem említette). "Nem tudom, ezt honnan vették", értetlenkedett és hozzátette, szombatig kért haladékot a nürnbergiektől, akikkel újra találkozik.

Van másik jelölt

A klubvezetés a csapat gyenge eredményei miatt még hétfőn menesztette Wolfgang Wolf vezetőedzőt. Vasárnap, a VfB Stuttgart elleni bajnokin az eddigi pályaedző, Dieter Liebewirth felel a szakmai munkáért. Az új szakvezetőt várhatóan a jövő hét közepén mutatják be, most a korábban a Bochumot irányító Peter Neururerrel tárgyalnak.