Nézze a vébét kiéhezett szinglikkel vagy csendes focirajongókkal!

Míg Ön a meccset figyelte otthon, az Index Foci- és Hedonizmusügyi osztálya feltérképezte Budapest vébébarát helyeit, hogy kiderítse, hova menjen szurkolni barátnőjével, kutyájával, ordítozó barátaival.
Most, hogy a hűvös tavasz hirtelen trópusi forróságnak adta át a helyét, még a remetehajlamú focirajongók is szívesen mozdulnak ki, hogy valamilyen szellős szórakozóhelyen boruljanak egy gól után ismeretlen és izzadt szurkolók nyakába. Hát még Ön, aki nem csak érti a focit, de barátokkal/kutyával/partnerrel is rendelkezik. Nem csigázzuk tovább. Böngéssze át kalauzunk második részét, és tudja meg, melyik helyen szórakozik majd igazán!

Holdudvar: Bár a Margitszigeten két kerthelyiség is működik egymás szomszédságában, azok olyan tökéletesen pozícionálták magukat, mintha egy marketingtankönyvben lennének példák. Átfedés nincs, így csak arra kell válaszolnia, Ön a minap vásárolt kis miniszoknyájában és topjában érkezik partnere oldalán, aki fess és jogász? Mert ha igen, akkor induljon a világító zigótákat formázó lampionok felé. (Ha nem, ugorjon a következő pontra.)

A több generáció párválasztását biztosító Casino teraszán van nagyméretű vászon és projektor is. Mégis, a hely mintha a szalondrukkerekre bazírozna. A vászon csak a terasz végéből látható, így különítve el a valódi focirajongókat az illedelmes bulizóktól. Sőt, még külön étlapot is összeállítottak a szurkolóknak, amelynek fogásai csak a terasz végében rendelhetők. Igaz, a menüben a csábító, grillezett húsok dominálnak.


Klikk a képre!

A terasz fennmaradó részét főleg szingli lánycsoportok foglalják el, látványosan hátat fordítva a vászonnak. A Holdudvar a foci iránt érzéketlen hímeknek ideális vadászterep.

Sark kert: Amennyiben kerékpárral, kutyával vagy gyerekkel érkezne, illetve érdekli a foci, a Sark kert az Ön helye. A salakos pályán szabadon csoportosíthatjuk a vikkendházas asztalokat és székeket, így egyedül vagy harmincad magunkkal is letelepedhetünk. A gyerekeknek elkerítettek egy játszóteret is, ami azonban olyan kicsi, hogy egyértelműen a focifüggő papák lelkiismeret-furdalása ellen készült.

A barkácslendület szerencsére elérte a vásznat is, így fekete sátrat barkácsoltak köré az ügyes tulajok. Bár a sátor úgy néz ki, mintha egy részeg beduin készítette volna, azért lehetővé teszi, hogy a becsillanó napfény miatt ne maradjunk le egyetlen helyzetről sem.

A futásból beesők, részeg bölcsészek, vihogó tinik, nagyhangú műszakisok, fiatal anyukák keveredése miatt a hely ideális a meccsnézésre és szocializálásra is. Mi a pultnál kapható grillezett ételeket is szerettük, bár áraikat a helyhez képest pofátlanul magasnak minősítettük.

Kultiplex: A Kultiplexben az a jó, hogy viszonylag könnyen lehet érdeklődő beszélgetést mímelni meccsnézés közben is, mivel a kertben két kivetítőt is beüzemeltek egymással szemben, így nem kell a társas kapcsolatokat felfüggesztve egy irányba merednünk, nyugodtan elnézhetünk egymás feje fölött is. A közösségi meccsélményt pedig pattogatott kukorica és melegkonyha teszi teljessé, kivéve akkor, ha esik az eső, mert olyankor vagy ernyő van, vagy meccs. A kettő együtt nem megy. Az eső esetén egyébként nagyon nem ajánljuk a Kultiplexet, az alternatív, punkba hajló biciklis futárok elázott műszálas pólóinak szaga ugyanis olyankor betölti az egész helyet.
Kinizsi utca 28.

Kiserkel: A Kiserkelbe vagy minimum húszan vagy egy szál egyedül érdemes ellátogatni, mivel az egész hely nem nagyobb, mint egy feltörekvő webdisegner nappalija, a kényelmes díványokat pedig megeshet, hogy hamar elfoglalják a szurkolók. Angol meccs esetén ne is próbálkozzunk, a helynek ugyanis aktív és hangos brit törzsközönsége van, de ha sikerül kifognunk egy nyugodt estét a Kiserkelben, nagy kivetítő előtt, kényelmes helyen és viszonylag olcsón ihatjuk magunkat szurkolói mámorba.
Erkel utca 14.

West Balkan: A Nagy West Balkan a most már Kis West Balkánná lefokozott régi szórakozókerttől nem messze, a törmelékhalmokon keresztül vezető Corvin sétány végében van. Klasszikus romkert: lerobbant bérház, frissen betonozott udvar, óriási bárpult és hangulatvilágítás. Egy óriási kivetítő előtt lehet szurkolni, bár az összhatást azért nagyban rontja, hogy a hátrébb állók rálátását egy egész sor lampion zavarja, és a fénygömbök valahogy mindig a legizgalmasabb képernyőfelületet takarják el. Ellenben van csapolt barna sörük, és a helyet hamar megkedvelő környékbeli alkoholisták egy Tunéziának lőtt gól után is ugyanúgy anyázzák a bírót, mint ha csak a labdát a Ferencváros kapujába bikázták volna.
Futó utca 46.

Szimpla kert: A jó öreg Szimpla kert, ami hullámpalával lefedve leginkább egy méretesebb, hangulatvilágításban úszó marhavagonra hasonlít, viszont legalább nem lehet a pulthoz férni a sok miniszoknyás/vesenadrágos bölcsészlánytól. Két kivetítő is van a túlméretezett kocsmában (ahogy a pultot is megduplázták), meccsnézésre mégsem ajánlanánk, egyrészt mivel itt van a legnagyobb esélye annak, hogy éppen a legizgalmasabb pillanatokban áll elénk két részeg, hogy pont a kivetítő előtt beszéljék meg a rendszerváltás utáni értelmiségi útkeresés válságtüneteit, ráadásul, ha felállunk egy sörért, biztosan elfoglalja a helyünk pár magyar-esztétika szakos lány, akik csak Esterházy és Kukorelly miatt néznek meccseket.
Kazinczy utca 14.

Millennáris Park: Jó időben ez a legtökéletesebb hely a vb nézésére, ha leszámítjuk a kiszolgálás területén elszenvedett anomáliákat. Ebből a mondatból is kiderül, hogy nem létezik tökéletes vb-néző hely, mindig akad valami, ami elveszi a kedvét az embernek, ha más nem akkor az, hogy egy kis reklámfelszívó, pénzköltő gépnek tekintik az embert. Mondjuk egy közepes minőségű pálinkáért elkérnek 590 forintot úgy, hogy még öt adag után sem érzi meg az ember. Ez persze nem vb-specifikus dolog, nem a Millennáris tehet róla.

A Millennáris nemcsak ötcsillagos parkja miatt idilli, hanem az emberek miatt, akik ide járnak. Itt még a csöves is Grand Marniert iszik, és nem is belőlük van a legtöbb, hanem nyugati minőségű trendi fiatalokból. A Millennárisba térve olyan, mintha külföldön lenne az ember, és itt még a magyarok is olyan gondtalanok, mintha külföldön lennének.
Nagyrészt a tehetős budai gyerekek járnak ide, akik tudják, pontosan milyen szögben kell fejükre helyezni a baseball sapkát, hogy menők legyenek, és ez dicséretes. A gondtalan, stílusos fiatalok közelsége feldobja az embert. A VIP-ben meg akár Koós Jánossal is lehet találkozni, és ha még ez sem elég, hazafele a zseniális Zöld Péter játszótéren rárakhatunk még egy lapáttal.

A Millennáris másfél szobás lakásnak megfelelő méretű (42 négyzetméteres) kivetítőjének az előnye, hogy több ezer embernek teszi lehetővé a vb-nézést, hátránya pedig, hogy még ötven méterről is kegyetlenül pixeles.

A Jövő Háza előtt elterülő vendéglátóegység (hívjuk söntésnek) fele ételt, fele italt árul. Riportereink a brazil-horvát meccset nézték a Millennárisban, ezen rengetegen voltak, a park betelt emberekkel, így rendesen megdolgoztatták a pultosokat. A nagy stressz eredményeképp egyikünknek sikerült összeveszni a nagydarab pizzás főnökkel illetve az egyik italpultossal is.

Sark melletti sátor: A Klauzál téren a Sark kocsmával szembeni sátrat azoknak ajánljuk, akik a hétker legsűrűbb esszenciáját is el bírják viselni. Bár csak este 7-8 körül néztünk be a nagy fehér sátorba, de látszott, jórészt a helybéli ideggyengék, és az otthon az asszonytól tévézni képtelen magányos urak ruccannak le egy műanyag poharat ölelgetni. De láttunk ott sátánista lutraalbumba való kártyákat cserélgető fiatalokat is.

A helyiségben a megfigyeléskor egyetlen egy nő volt (legalább is akiről egyértelműen látszott, hogy nő), de ő is háttal ült a képernyőnek.

A puritán hely díszítőelemei közt szerepelnek nagy halom betonlapok egymásra téve illetve a kinti kidobók. A bringámat csak félve mertem lezárni kint, nem attól féltem, hogy ellopják, hanem hogy az oszlophoz hozzáérve valami durva kutyapisainfluenzát kapok. Hamutartó nincs, le lehet dobni a földre a csikket. A hely előnye, hogy olcsó és puritán.

Saturn sátor, a Mamut 2. mögött: A Saturn sátor körülbelül ugyanazt hozza, mint az előbb említett Sark melletti sátor, annyi különbséggel, hogy egy fokkal (de csak eggyel) tehetősebb emberek járnak oda, mint a hetedik kerületbe.

A Saturn sátor is csak egy nagy fehér, ötlettelen pénznyelőhely, fapadokkal, sok sörrel, folyóborral. A helyszín különlegessége, hogy rengeteg plazmatévét (nem számoltam, de olyan tizenkettő biztos volt) szereltek fel, így nemcsak a sátor közepén kifeszített vásznon, hanem az asztalokhoz külön járó tévén is lehet nézni a meccset. Ettől persze nem lesz kevésbé büdös és lohasztó az atmoszféra.

A Beckettstől a Sociálig: A német-lengyel meccset az Eckermannban akartuk volna nézni, csak elfelejtettem, hogy az már bezárt sajnos. A Beckettsbe nem érdemes ilyenkor menni ásítozó angol turistákat nézni, ezért kalandvágytól hajtva a Közraktárak felé vettem az irányt. Útközben a Bajcsyn még találtam olyan helyeket, ahol sokan néztek meccseket turisták, de igazi következtetéseket nem lehetett levonni abból, hogy melyik náció hol gyülekezik egy-egy meccsre.

Benéztem a Kálvin téri aluljáróba, mert az angol-magyar 3-1-et legutóbb ott szurkoltam végig, és igazi autentikus budapesti élmény volt. A csövesek a telefonfülkékből figyeltek, és ötpercenként gazdagodtunk egy-egy részeg fociszakértővel akkor, ezért gondoltam a vb-láz ide is biztos leér. De szerda este pár dülöngélőn és egy szerelemespáron kívül nem volt senki a Tranzit Caffé és Drinkbár nevű, jobb sorsra érdemes helyen.

Innen már csak egy köpés volt a Közraktár utcában található szórakozókomplexum (régi raktárépület), ahol viszont nagyszerű alkalom nyílik vébénézésre. A Socialnak szerdán nyílt meg a grillkertje, Tibi a szakács szeretettel várja a vendégeket egy jó grillre a Tibi-grillbe. Ez pont szemben helyezkedik el a mértes kivetítővel, ideális minden szempontból. A meccsek után meg lehet menni be a Socialba diszkózni.


Nézzen nézőket!

Vagon: Ha összekötné a kutyasétáltatást vagy a délutáni sétát a meccsnézéssel (esteleg csak ilyen indokokkal juthat hozzá nyugodt másfél órájához), akkor a Közlekedési Múzeum melletti Vagon söröző az Ön helye. A régi vasútikocsi melletti kerhelyiség elvileg alkalmas lenne a féktelen tombolásra, lakók nincsenek a környéken, és csapatának gólja után akár egy örömkört is futhatna a parkban. Talán a gesztenyefák susogása miatt a Vagont főleg mégis az elmélkedő, kontemplatív focirajongók látogatják. Ha Ön hajlamos csendesen morfondírozni a mérkőzés taktikáján, vagy szereti lélekben újra átélni egy szép passzt, akkor biciklizzen ki a Ligetbe, ahol egy projektor+vetítővászon kombó segítségével merülhet el kedvenc sportjában. Ha ez számít, a helyen zsiráf nevezetű nagy üveghengerben is rendelhetünk sört, amit aztán magunk csapolhatunk a korsónkba.

Szilvuplé: A Szilvuplé egy pincehelyiség, amely hátrányt ellensúlyozza, hogy fedett, és ez esős időben, azaz idén nyáron fontos szempont. A délutánonként csendes hely elsőrandizó focirajongók számára ideális. Este a hozzáértő focirajongók rúghatnak be nagyon olcsón, italrendelésnél ugyanis góltotó szelvényt kapunk, és ha eltaláljuk a győztest, ingyen ihatunk még egy sört, ha pedig az eredményt találjuk el, egy áráért ihatunk két kört.

Ha még itt sem találta meg az esti célpontot, nézze meg cikkünk első részét!


  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön