Huhogtak a franciákra a spanyol szurkolók

2006.06.29. 11:44
Rasszista huhogással fogadták a színesbőrű francia játékosokat a spanyol szurkolók a két csapat keddi nyolcaddöntőjén. A rasszista gyalázkodás már a meccs előtt is téma volt, a spanyol kapitány nem volt hajlandó bocsánatot kérni Henrytól, akit "szaros fekának" nevezett.

Rasszista megjegyzéseket tettek a francia játékosokra a spanyol szurkolók a két csapat nyolcaddöntője előtt, állította szerda esti sajtótájékoztatóján Raymond Domenech, a franciák szövetségi kapitánya. Mint mondta, a stadionba érkező játékosait a spanyol játékosok majomhangokat utánozva, huhogva fogadták, írja a Guardian.

Fajelmélet

"Amikor megérkeztünk a stadionhoz, már huhogtak. Ilyenkor rájuk se nézek, nem adom meg nekik ezt az örömöt" - mondta felháborodottan. A meccs amúgy is pikáns volt, hiszen két éve a spanyolok szövetségi kapitánya nevezte "szaros fekának" a franciák sztárcsatárát, Thiery Henryt.

Aragonés mester a meccsen is összeszólalkozott az egyik afrofrancia játékossal, Patrick Vierával. Bár a szóváltás részleteit nem derültek ki, a szövetségi kapitány előélete alapján gyaníthatóan nem a nemzetek békés együttéléséről szólt a szózat. Viera aztán győztes gólt szerzett.


Luis Aragonés, Thiery Henry

A gyalázkodás már a meccs előtt is téma volt, Aragonés, a spanyolok mestere nem volt hajlandó személyesen bocsánatot kérni Henrytól. A francia sztár nem kívánt nyilatkozni az ügyről, de a meccs után annyit azért megjegyzett, hogy győzelmük tökéletes válasz volt, írja a BBC.

A spanyol szurkolók egyébként a francia nemzeti himnuszt is végigfütyülték, de ez a francia játékosok szerint inkább ösztönzőleg hatott rájuk. Igaz, a rasszista beszólások meg felzaklatták őket.

Volt már rá példa

A spanyol szurkolók nem először bunkóznak. 2004-ben, nem sokkal az Arsenalban játszó Henryt ért támadás után az angolok játszottak Madridban, ahol a vidám fővárosi rasszisták a színesbőrű angol játékosok minden labdaérintését majomhangokkal üdvözölték.

Domenech bejelentése csak megerősítette a FIFA-t eddigi szándékaiban. A FIFA vezetői és a német vébé szervezőbizottsága pont a francia-spanyol meccs napján kezdte "Mondj nemet a rasszizmusra" című programja promótálását. A FIFA közgyűlése a múlt hónapban döntött róla, hogy a nemzetközi szövetség akár ki is zárhatja a csapatokat a versengésből szurkolóik rasszista megnyilvánulásai miatt.  • Bérelnék
  • Bankszámla