Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem a balhé a feladatunk, hanem a vezetés eltakarítása

2006.07.26. 18:47
A stadionjuknál tiltakozó ferencvárosi szurkolók átmenetileg a Hungária körútra tódultak, akadályozták a forgalmat, néhány autót megrugdostak. A főszurkoló a Margitszigetre hívta társait, hogy ott szurkoljanak a magyar pólóválogatottnak, amelyik a horvátokkal játszik. Az úszók Európa-bajnokságát nyolc órakor nyitja meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Ferencvárosi Szurkolók Szövetsége kiáltványban tiltakozott klubjuk élvonalbeli kizárása után, és a Fradiért mindent, a Fradit semmiért! - felkiáltással valamennyi zöld-fehér szimpatizánst szerda tizennyolc órára a klubház elé hívtak: közös gondolkodásra.

Lipcsei a klubvezetést okolta

A csapatkapitány, Lipcsei Péter kevéssel a kihirdetett időpont után kiment az összesereglett hívek elé, beszédet azonban nem mondott nekik, néhányukkal viszont elemezte a kizárást.

A válogatott középpályás délelőtt az egyesület irányítóit tette felelőssé a kialakult helyzetért, egyúttal a csődközeli állapotért, és úgy vélte, hogy a másodosztályra szétszéledhet a csapat.

Tepszicset sörrel öntötték le

A klubház előtt mintegy ötszáz szimpatizáns verődött össze, ők mocskos zsidózás közepette negyed hét körül váratlanul a Könyves Kálmán körútra vonultak, ott pedig megakadályozták a forgalmat, megrugdostak egy-két autót illetve eltorlaszolták az utat.

A rohamrendőrség öt-hat percig tehetetlenül szemlélte az akciót, aztán közbelépett, és békésen a járdára kényszerítette a dühöngő és felháborodott drukkereket, akik közül páran az aluljáróban garázdálkodtak korábban, és üvegeket hajigáltak.


Ráálltak a körútra, kattintson! (fotó: Huszti István)

Olaj volt a tűzre, amikor a futballcsapatot működtető Rt. cégvezetője, Tepszics Ignác megjelent, őt valaki - információnk szerint - sörrel öntött le. Ekkor néhányan a székház elé vont kordont is fel akarták szedni, a rohamsisakosok állták az útját a feldühödött maroknyi szurkolónak. Kisebb dobálózás is történt, de a néhány kiló sóder és az egyetlen sörösüveg nem okozott személyi sérülést.

Hiteles embereket kell találni

A tömeg ezek után a stadion sarkánál folytatta tiltakozását, a szurkolók tehetetlenségükben nem csak a klub jelenlegi valamint korábbi vezetőit szidták, de még Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is, mert nem lépett közbe. Felhangoztak azért a Fradit éltető dalok és indulók is, és békés mederbe terelődött a demonstráció.

A főszurkoló, Boros Bánk Levente azt mondta a többiek előtt, hogy nem a balhé a feladatuk, hanem hogy eltakarítsák a jelenlegi vezetést. "Nem az MLSZ-t kell hibáztatni, mert nem az MLSZ vette ki a pénzt, de meg kell említeni a mindenkori kormányt. Az MLSZ mindig a Ferencváros ellen volt, tőlük nem várhattunk mást. Ináncsy Miklós elnök, meg a gazdasági igazgató tehetnek mindenről. Menjen a vezetőség, de nem lehet csak negatív programunk, meg kell találnunk a hiteles embereket. Folytassuk a harcunkat, de most irány a Margitsziget, szurkoljunk a pólóválogatottnak!"

Lipcsei: Most mutassuk, ki az igazi fradista

Lipcsei Péter ezután mégis beszédet mondott: "Nagyon nehéz most bármit is mondanom, sajnos az NB II-ben kell indulnunk, ez eldőlt. Most mutassuk meg, ki az igazi fradista! Én mindhalálig a Ferencváros mellett leszek. Elindult egy komoly szakmai munka, a dobogóért kellene harcolnunk, de ezt csak a másodosztályban tehetjük meg."


Lipcsei Péter nyugtatott, kattintson! (fotó: Huszti István)

A csapatkapitány szavai nyugtatólag hatottak, a drukkerek rendbontás nélkül hazafelé vették az irányt.

Mielőbbi változás - legálisan

Boros, aki egyébként tanársegéd a Miskolci Jogi Egyetemen, az Indexnek a demonstráció után így nyilatkozott:
"Sajnálom, hogy elszabadultak az indulatok, megértem társaimat, de nem fogadhatom el. Tudni kell, hogy futballszurkolókról van szó. Többen voltunk, mint kedden, de csütörtökre már nem szervezünk tiltakozást. Ugyanakkor az összes lehetséges fórumon, minden eszközzel megpróbáljuk elmondani a véleményünket. Ennek lényege: legális eszközökkel akarunk mielőbbi változást. Nem hiszem, hogy a magyar futball érdekeit szolgálja csapatunk kizárása, de ha a másodosztályban való szereplés a várt gyors megtisztulás ára, akkor legyen."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?