Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Magabiztos bosnyákok kontra 'profi' magyarok

2006.09.06. 11:19
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők második fordulójában a magyar válogatott azzal a Boszni-Hercegovinával játszik, amely az első körben 5-2-re tudott nyerni Máltán. Annak fényében, hogy Királyék hazai környezetben kaptak ki Norvégiától ugyancsak három góllal, semmi jóra nem számíthatunk.

A magyar labdarúgó-válogatott a szombati Európa-bajnoki selejtezőn a norvégoktól elszenvedett nevetséges-megalázó vereség után, Bosznia-Hercegovina ellen próbál meg javítani. A zenicai találkozó előtt a hazaiak magabiztosak, amire jó alapot jelent nekik, hogy ők az első fordulóban 5-2-re diadalmaskodtak Máltán.

Kétszer olyan jók, mint mi

A bosnyák futballt egyébként is magasabban jegyzik a magyarnál, hiszen a FIFA ranglistáján közel kétszer olyan előkelő helyet foglalnak el (42.), mint Bozsik Péter csapata (80.). Nem mellékesen pedig az előző vb-selejtezők során az utolsó fordulóig versenyben voltak a továbbjutásért vívott harcban, míg a magyar együttes hozta a már évtizedek óta megszokott formáját, a selejtezősorozat felénél elbukott.

Salihamidzic a mi emberünk

Az önálló bosnyák válogatott mindössze bő tíz éve létezik, addig a legjobb futballisták a jugoszláv válogatottban szerepeltek. Egyik legjelentősebb játékosuk a jelenkori szövetségi kapitány Blaz "Baka" Sliskovic. Hazáján kívül játszott a francia Olympique Marseille, Lens, Mulhouse, Rennes és az olasz Pescara együttesében is.

A magyar csapat szerencséje, hogy a vb-selejtezők után lemondta a válogatottságot a jelenkor legjobbnak tartott bosnyák játékosa, a Bayern Münchenben légióskodó Hasan Salihamidzic. Azonban rajta kívül is maradtak sztárok, elég csak a veterán Elvir Bolicra, vagy a Leverkusenben profiskodó támadóra, Sergej Barbarezre gondolni.

Súlyos hibák a norvégok ellen

A magyar csapat ezúttal azonban minden korábbi selejtezősorozatnál rosszabbul rajtolt, hiszen a skandinávok komolyabb megerőltetés nélkül rúgtak négy gólt Budapesten. Ehhez persze kellettek nagyon komoly egyéni hibák is - Király Gábortól háromszor is - de a magyar futball helyzetét jól jelzi, hogy komolyabb változtatásra nincs lehetőség a keretben. A játékosok az elmúlt napokban nem győzik hangsúlyozni, hogy ők profik és talpra állnak, de ez a Megyeri útra kilátogató 13 ezer embert már nem vigasztalja.

Az MLSZ hivatalos honlapja szerint a válogatott egyébként félórás késéssel érkezett meg Szarajevóba. A csapat repülőútja kalandosra sikeredett, többször turbulencia okozott riadalmat a fedélzeten, és a landolás sem zajlott le gond nélkül, ám végül 14.32-kor - fél órás késéssel - a gép sikeresen földet ért Bosznia fővárosában.

A formának megfelelő szállás

A válogatott Szarajevó külvárosában kapott szállást, a négycsillagos Hotel Exclusive-ban. Az egyébként színvonalas hotel egyetlen gyengéje, hogy a csapokból nem folyik a víz, de a szálloda igazgatósága megígérte, hogy rövidesen megoldja a problémát. Az ebédet követően csendespihenő szerepelt a programban, majd Bozsik Péter fél héttől edzést tartott a játékosoknak, de nem a meccs helyszínén, hanem az 1984-es olimpiára épült stadionban.

A találkozót övező kiemelt érdeklődésre jellemző, hogy Szarajevó főterén és a sétálóutcában feketén 20 euróért, azaz dupla áron kínálják a jegyeket az összecsapásra.

Eb-selejtező: Bosznia-Hercegovina-Magyarország

szeptember 6., szerda 20 óra 15 perc. Zenica, Bilino Polje Stadion
Játékvezető: Costas Kapitanis (ciprusi)

A várható kezdőcsapatok:
Bosznia-Hercegovina: Hasagic - Berberovic, Papac, Spahic, Music - Bajramovic, Grujic, Bartolovic - Misimovic, Barbarez, Hrgovic

Magyarország: Király - Fehér, Juhász, Éger, Lőw - Horváth, A., Dárdai, Tóth B., Huszti - Gera - Torghelle

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!