Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Athénban sem felejtik Puskás Ferencet

2006.09.25. 20:20
"Ferenc Puskás - You are always on our mind" - állt vasárnap este az athéni olimpiai stadion kerítésén a transzparens, arra utalva, hogy a Panathinaikosz szurkolói soha nem felejtik el a csapatot a BEK-döntőig vezető magyar legendát.

"Elnézését kérem, hogy nem tudok magyarul, de elszeretném mondani, az elmúlt este a Panathinaikosz szurkolói tiszteletüket fejezték ki Puskás Ferenc előtt. Ez épp Torghelle Sándor csapata, a PAOK Szaloniki elleni meccsen történt" - írta egy görög drukker emailben hétfőn.

Sztratosz egy képet is mellékelt, amin a Gate 13 nevű szurkolói csoport drapériája látható: "Ferenc Puskás - You are always on our mind". (Puskás Ferenc - mindig rád gondolunk.)


A szurkolók nem felejtenek (fotó: Gate 13)

A két hete az intenzíven kezelt Puskás Ferencre nem véletlenül emlékeznek Athénban. A legismertebb magyar 1970 és 1974 között volt a klub edzője és a nevéhez fűződik Pana legnagyobb sikere, a '71-es BEK-döntőbe jutás. Puskás bajnokcsapathoz érkezett edzői pályafutása első állomására és egészen a Wembley-stadionba menetelt vele. A luxemburgi Jeunesse d'Esch, a csehszlovák Slovan Bratislava, az angol Everton és a jugoszláv Crvena Zvezda legyőzésével jutott a fináléba a Panathinaikosz. Ott azonban a Rinus Michels edzette és Cruyffal, Neeskensszel felálló Ajaxtól 2-0-ra kikapott.

Az egyik legismertebb görög szurkolói csoport, az 1966-ban alapított Gate 13 története is összeforr Puskás nevével. Ez volt az első szervezett drukkercsapat Görögországban és megerősödése a BEK-menetelés idejére tehető.