Valér
4 °C
8 °C

Még mindig rajtunk röhögnek Máltán

2006.10.13. 10:02
A máltai lapok nem győzik magasztalni hazájuk játékosait, miután azok 2-1 arányú győzelmet arattak Európa-bajnoki selejtezőn a magyar válogatott ellen. A nemzetközi sajtó ugyanakkor a szerdai selejtezők legnagyobb meglepetésének tartják az eredményt.

A máltai lapok nagy terjedelmű írásokban ünneplik a szigetországi válogatottat, amely szerdán labdarúgó Európa-bajnoki-selejtezőn 2-1-re legyőzte a magyarokat.

Történelmi győzelem

"Málta lebirkózta Magyarországot" - olvasható a The Times címlapján. "A piros mezes hazai játékosok elszántan küzdöttek, kombinatív játékukkal beírták nevüket a helyi történelemkönyvekbe, hiszen 1993 óta, az Észtország elleni idegenbeli vb-selejtező megnyerése óta nem ért el ekkora sikert a válogatott."

Az In Nazzjon napilap tudósításának a címe: "A máltai törpe lebirkózta a magyar óriást...köszönjük!" Az I-orizzont szerint "Málta ragyogott és dominált", a The Malta Independent cikke szerint Schembri két góljával "örökre emlékezetes győzelem"-hez segítette Máltát".

A szövetség elnöke nem talált szavakat

Joe Mifsud, a máltai szövetség elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja a lefújás után a televízióban azt mondta, hogy sportvezetői pályafutása legnagyobb sikerének tartja a szerda esti győzelmet.

"Óriási ünneplés volt az öltözőben a lefújás után, amire sokáig emlékezni fognak a fiúk. Szinte felfoghatatlan, hogy egy ilyen kis ország, mint a miénk, legyőzte a hozzánk képest futballnagyhatalomnak számító, fantasztikus múlttal rendelkező Magyarországot. Megvertünk egy kétszeres világbajnoki ezüstérmest, többszörös olimpiai bajnokot, erre nem találok szavakat."

Két évtizednyi böjt után

A külföldi hírügynökségek meglepetten tálalták a magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es máltai vereségét, kiemelve, hogy a szigetországi kiscsapat több mint két évtizede nem nyert Eb-selejtezőt.

A Reuters kiemeli, hogy Málta hosszú győzelemínségnek vetett véget Ta'Qaliban, miután utolsó Eb-kvalifikációs diadalát 1982-ben aratta Izland ellen, az olaszországi Messinában. Andre Schembri a jelentés szerint történelmi gólt szerzett az 52. percben a korábbi világbajnoki döntős Magyarország ellen.

A forduló legnagyobb meglepetése

A brit hírügynökség megfogalmazása szerint a szerdai selejtezők legnagyobb szenzációját szolgáltató meccsen - miközben további 21 Eb-selejtezőt rendeztek - a világ egykor legjobb együttese újabb mélypontra süllyedt.

Az AP hangsúlyozza, hogy Dusan Fritzel, a máltaiak cseh szakvezetője méltán örülhet első sikerének, és hogy a csoportutolsó helyre a legnagyobb eséllyel "pályázó" szigetországiak mindössze fennállásuk negyedik győzelmét szerezték meg. Utolsó sikerüket 1993-ban érték el, amikor vb-selejtezőn 1-0-ra nyertek Észtország ellen.