Ivó, Milán
EUR 385,01 Ft
USD 364,31 Ft
5 °C
26 °C

A Fradinál azért tüntetnek kint, mert bent nem lehet

2007.10.05. 11:24
A 2003-as, botránnyal végzõdött FTC-Debrecen-mérkõzés alatt nyújtott segítséget tartja referenciamunkájának a klub jelenlegi biztonsági igazgatója. Tóth Csaba bíztatást vár a Fradi szurkolóitól és elege van belõle, hogy mindenkinek takarodnia kellene az Üllõi útról. Interjú.

A Ferencvárosnál pontosan mi a pozíciója?

Én az FTC biztonsági igazgatója vagyok.

És a Leo Securitynél?

Egyes területek szakmai irányítójaként segítem a munkájukat.

Lehet tudni melyek ezek a területek?

Rendezvények biztosítása.

A sportrendezvényeken kívül milyen más területen vannak még jelen?

A szórakoztatóiparban, de a legnagyobb gyakorlatom a sportrendezvények lebonyolításában van.

Vannak önök közt nõk?

Nõk?

Úgy értem, a biztonsági személyzet összetételében hány százalékot tesznek ki a nõk?

Ez egy elég veszélyes terület, de ha egy rendezvényt mondjuk száz fõs személyzettel biztosítunk, abból olyan hét-nyolc fõ a nõ.

Jelenleg hány NB I.-es csapatnál van jelen a Leo Security?

Ahol a szakmai tanácsaim érvényesülnek, illetve biztonsági igazgatóként vagy valamilyen területen részt veszek, az az elsõ osztályban körülbelül nyolc pálya.

Újpesten, ahol ez egyik legnagyobb szurkolótábor van, miért nem önök biztosítanak?

Mi ott vagyunk, ahol felkérnek minket. Újpesten másik cég van, de õk is jól látják el a feladatukat.

Az Üllõi úton azonban a Leo emberei dolgoznak. Az internetes fórumokból kitûnik, hogy a Fradi szurkolóit talán az bántja a legjobban, hogy amíg más pályán - így a Megyeri úton - is szidják az MLSZ jelenlegi elnökét, addig csak a Fradinál lépnek fel ellenük, ott statuálnak példát.

Én ott tudok rendet tenni, ahol ottvagyok. A Ferencvárost a Fegyelmi Bizottság ülésén érte emiatt büntetés, hatványozott fellépést ígértek be ezt illetõleg, ha ezek az esetek folytatódnak. Ezért voltunk kénytelenek ez ellen fellépni. Ha az MLSZ következetes - márpedig annak kell lennie, hiszen az általuk hozott szabály a magyar labdarúgás egészére vonatkozik -, az összes pályán határozottan kell, hogy fellépjen. Hiába nyomják el ott zenével, az ellenõrnek ezt fel kell írnia és úgy igazságos, ha ugyanolyan szigorúan járnak el velük szemben is, mint ahogy mi a Ferencvárosnál. Ha mi fellépünk ez ellen a mi szurkolóinknál, máshol is tegyék ezt meg.

Hogyan kerültek kapcsolatba az MLSZ-szel, hiszen önök felelõsek a válogatott meccsek biztonságáért is.

Én személyesen is benne vagyok az MLSZ biztonsági bizottságában, és a Leo Security csinálja az MLSZ rendezvényeit immár másfél éve.

Hogyan kerültek velük kapcsolatba?

Valószínûleg a Leo Security referenciái alapján választottak minket, de errõl a vezetõket kell kérdezni.

Elterjedt olyan szurkolói pletyka is, miszerint 2003-ban, a bajnoki címrõl döntõ, végül botránnyal zárult FTC-Debrecen-meccsen kitört verekedésben a mostani biztonságiak keze is benne volt, hogy az akkori biztonságiakat elküldjék.

Ezt cáfolom! 2003. május 30-án személyesen vettem részt a biztosításban, több felvétel bizonyítja, mi védtük a székházat, miután az akkori cég emberei aktívan nem vettek részt a biztosításban. Mi akkor egy kisebb létszámmal voltunk a csapat és az akkori vezetõség mellett és tizenöten védtük a székházat. Próbáltunk így tevékenykedni és valószínûleg ennek köszönhetõ, hogy nem történt nagyobb baj és nem sérültek meg a játékosok. Próbáltuk kitolni a tömeget és megvédeni a futballistákat.

Egyébként ez volt az elsõ olyan pont, amikor úgy éreztem, ideje, hogy a Ferencvárosnál is rend legyen. Én úgy gondolom, az az FTC-szurkoló, aki megveri a saját csapata játékosát, az nem szurkoló. A színészt sem verem meg, ha bakizik, vagy nem tetszik az elõadás.

Ezután automatikus volt, hogy önöket kérték fel a biztonsági szolgálatra?

Úgy érzem, ez volt a referenciamunkánk, és azóta a Leo látja el az Üllõi út biztosítását.

Ugyancsak az internetes fórumokban nehezményezik, hogy a biztonságiak között börtönviselt emberek is vannak, holott a törvények szerint ilyenek nem dolgozhatnak ebben a munkakörben.

Erre csak annyit tudok mondani, minden szinten megfelelünk a törvényeknek. Van, ahol kérnek tõlünk papírokat, de a legtöbb helyen már ismernek minket és megbíznak bennünk.

Hova lett a Fradi-pályáról az annak idején hírhedtnek számító 16-os szektor, amely az egyik legkeményebb huligáncsoportnak számított?

Ugyanott van a 15-ös mellett, csak mostanra családi szektor lett belõle. Szerzõdésünk van a Nagycsaládosok Egyesületével, melynek értelmében a többgyermekes családok kedvezménnyel nézhetik meg a hazai meccseket, éppen a 16-os szektorból. Na most mellettük nem lehetnek kerítést rázó, káromkodó huligánok.

Amikor szóba kerül az Ön vagy a Leo Security neve, sokan azonosítják a maffiával.

Azt is mondják, hogy vannak földönkívüliek... Volt egy olyan amerikai film, hogy Maffia, de nem szerepeltem benne. Egyébként az emberek mindig szeretnek titkok után érdeklõdni, így a mai napig érdekli õket, mi történt Bill Clinton és Monica Lewinsky között... Csak annyit tudok erre mondani, én büntetlen elõéletû vagyok.

A Ferencváros szurkolóitól sok panaszt lehetett hallani arról is, hogy a biztonsági emberek még a jeggyel rendelkezõket is sokszor hozzák megalázó helyzetbe.

Ha bárkinek gondja van a biztonságiakkal, a magyar törvények szerint panasszal élhet a hatóságnál, amely esetünkben a rendõrség, de mi is kivizsgáljuk az ügyet. Ugyanakkor, ha vaki olyan állapotban érkezik a stadionhoz, hogy veszélyezteti a rendezvény biztonságos lebonyolítását, akkor nem engedjük be, de biztosítjuk számára, hogy visszaválthassa a jegyét.

Ha ön a biztonsági igazgató, akkor mi szükség volt Lapid Lajos nyugalmazott rendõr kinevezésére?

Én az FTC rendezvényeiért vagyok felelõs, õ pedig a mindennapos ügyek, a stadion állandó felügyeletéért felel. Én még több mással is foglalkozom, nekem egy személyben ez így sok lenne.

Van önök között fõnök-beosztott viszony?

Nincs.

Kinek tartozik beszámolással a munkájáról?

Az FTC vezetõségének.

Milyen szabály van arra, hogy hány nézõr hány biztonsági ember kell?

3000 emberre kell száz fõ, ezen felül minden száz emberre plusz egy fõ. Ugyanakkor ha egy REAC-MTK-meccsen van 4000 REAC-szurkoló és 4000 MTK-szurkoló, nem kell több száz fõs biztonsági személyzet. Ellenben egy Fradi-Újpest-kupameccsen a 3000 fõre is kell 150 ember.

Többen úgy vélik, a jelentõs szurkolói létszámcsökkenésben a biztonságiak viselkedése is szerepet játszott.

Akkor visszakérdezek. Ki kíváncsi azokra a szurkolókra, akik mindig szidnak valakit? Az elmúlt öt évben volt már Várszegi takarodj, Szeiler takarodj, Furulyás takarodj, Ináncsy takarodj, Dámosy takarodj, Rieb takarodj! Itt bármi van, soha nem jó. A szurkolók egy részének is fel kellene nõnie, és nem az állandó elégedetlenséget szítani. A szurkolással kellene foglalkozni, akkor talán többen járnának ki.

Szintén a Leóval szemben merült fel, hogy a nagy pénztelenség ellenére, különbözõ ráhatásoknak köszönhetõen, mindig megkapta a pénzét a klubtól.

Hülyeség. Jelenleg harmincmillió forint körüli összeggel tartozik nekünk a Fradi. A Leo soha nem akarta felszámolni a klubot, nem úgy, mint más, igaz fradistának tartott emberek, akik egyévnyi várakozás után feljelentették a klubot, ennél jóval kisebb összegért. Másoknak is azt kellene inkább nézniük, mivel, miben tudnak segíteni. Vannak nyugdíjasok, akik ha csak párezer forinttal is, de támogatják a klubot, vannak autószerelõk, akik ingyen segítenek a játékosoknak. A szurkolóknak is inkább ilyenekkel kellene foglalkozniuk, mint különbözõ szónoklatokat szervezni, hátha felfedezi õket valaki.

A kitiltottakkal miért nem ültek még le, hogy emberi hangon tisztázzák, milyen feltételekkel mehetnek be a stadionba?

Próbáltuk már többször is. Meg kellene érteni, hogy ha normális szurkolás menne, és nem a felelõtlen arcnélküli szitkozódás, sokkal többen járnának ki. Ha kétezer emberbõl mindenki elhozná a párját, vagy még esetleg egy gyerekét, megháromszorozódna a létszám. Nemrég jártam Németországban, ott tényleg családi program egy hétvégi meccslátogatás. Nálunk miért nem lehet az? Az a kisgyerek, aki kijön és látja az állandó elégedetlenkedést, nem fog máskor is kijönni.

Erre a szurkolók azt mondják, a kisgyerek azért se jön ki, mert a biztonságiak viselkedése megrémíti.

Erre csak azt mondom, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Egy körzeti orvos sem vizsgálja meg szívesen a betegét, ha az köszönés helyett leköpi, vagy az arcába üvöltve szidja az anyját. A biztonságiak is emberek, akik azért vannak ott, mert ez a munkájuk és ebbõl látják el a családjukat.

Ennek ellenére azért a biztonságiak sem angyalok.

Mint minden szakmában, biztos, hogy köztünk is vannak olyanok, akik nem a megfelelõek a posztjukra, elõfordul, hogy hibáznak.

Ön szerint mikor lehet ismét teltházas egy Fradi-meccs?

Amikor a szurkolóknak fontosabb lesz látni a csapatot, mint állni a klubház elõtt. Ha nem szidhatom a Kistelekit, nem nézem meg a csapatot? Nálunk azért tüntetnek kint, mert nem tüntethetnek bent. Csak halkan kérdem: amikor kizárták a csapatot az élvonalból, miért a klubház elõtt tüntettek, miért nem az MLSZ elé mentek? Egyébként is úgy gondolom, sokaknak nem számít már a Fradi-címerben található három E betû. Milyen erkölcsû ember az, aki az interneten, álnév mögé bújva ír gyalázkodó leveleket akár rólam, akár a klub vezetõirõl?

Mondok egy példát. Diósgyõrben a szurkolók engedélyt kértek, hogy bevigyenek száz görögtüzet. Megengedtük nekik, azzal a feltétellel, egyet sem dobnak be a pályára. A vezetõik a szavukat adták, fantasztikus hangulat lett a stadionban és egyet se dobtak be. Ez a megoldás jelenleg a Fradinál elképzelhetetlen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás