Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Tesco szélénél volt az egyik futballkapu

2008.03.22. 09:00
Türelmetlenül várják a közel egy éve pálya nélküli albertirsaiak az új sporttelepet. A régi helyén áll a Tesco, így az önkormányzat hiába költ majdnem háromszázmilliót az építkezésre, a futballisták szomorúak, mert nincs hol játszaniuk a városban.

Az NB I-es Rákospalotai EAC és a Pest megyei második vonalban szereplő Albertirsa is távol otthonától kényszerül lejátszani tavaszi mérkőzéseit. Előbbinek a 200 kilométerre lévő Sopronba kell utaznia hétvégénként, utóbbinak a szomszédos falu, Dánszentmiklós ad átmeneti hazát. A két csapatban van még egy közös pont: az egyiknek játékosa, a másiknak edzője Erős Károly.

Szégyenfolt

"Kicsit becsapva érzem magam - vallotta be az egykori újpesti futballista. - Azzal nincs baj, hogy eladták a régi pályát. Inkább az a gond, hogy a Tesco már felépült, az új pálya viszont még nem."

Sok kép a volt és a leendő pályáról

A több mint 11 ezres Albertirsa futballpálya-nélküliségéről is ócska pályákat kereső felhívásunk után értesültünk. A város központjában, az egykori sporttelep helyén építkezést, új szupermarketet és csinos postát találtunk.

"Itt volt a kezdőkör, a Tesco helyén az egyik kapu, a posta vonalában a másik - állunk a csupasz földön, és mutogat körbe Halmi József. Azt a labdarúgó-szakosztály elnöke és Erős is elismeri, hogy a korábbi Pest megye legrosszabb minőségű pályája volt. - Szégyent hozott ránk, az nem futballpálya volt, hanem sérülésokozó terület."

Szögletzászló a posta oldalában

A város közepére gyakorlatilag a rendszerváltás óta új, koncentrált központot tervezett a helyi vezetés. Ez a fejlesztés az eredetileg két külön település, Alberti és Irsa egyesülésének utolsó, szimbolikus momentuma. Ezt már a beruházásokat a város részéről koordináló alpolgármester, Jászberényi Tamás mondja.

A változás első jele a posta volt. Három évvel ezelőtt épült, akkor még csak eltolni kellett a pályát. Ezt úgy oldották meg, hogy hozzátoldottak néhány métert gyeptéglákkal. Az alapvonal viszont túl közel volt a postához, így a játékosok arra panaszkodtak, hogy nem lehet rendesen beadni a szögleteket.

"Az egykori sportpálya két szélén jelölt ki a képviselő-testület értékesítendő területeket, a központi rész az önkormányzaté marad, itt kap helyet az integrált intézményrendszer, a polgármesteri hivatallal, a rendőrséggel, a szociális segítőházzal és a gyámhivatallal. A 2006-os pályázatra egyetlen, a formai követelményeknek is megfelelő ajánlat érkezett, így a Thomson & White ingatlanfejlesztő cég vehette meg a területet" - mesélte az alpolgármester. Az sem titok, hogy az ingatlanért bruttó hetvenmillió forintot kapott 2006 decemberében az önkormányzat, amely ekkor még arra számított, hogy uniós pénzek bevonásával hamarosan elkezdheti az új sportcentrum építését.

Száműzetés

"Támogattam az új pályát, adtam hozzá a nevemet, de mihez? - kérdezi kissé ingerülten Erős. - Előbb kellett volna elkezdeni az építkezést, és már most lenne új pálya. Hozathattak volna tíz kocsi fekete földet, mehetett volna bele a fű, és lenne hol futballozni."

Az eladás után fél évvel játszotta utolsó meccsét az albertirsai csapat a Vasút utcában, majd a város szélén lévő strand melletti területre kényszerült edzeni. A hazai bajnokikat a mostani szezon kezdetétől, 2007 nyarától játssza a szomszédos faluban. A gyerekek délutáni edzésén járunk ott, a nyolc-tíz évesek mellett a nagyobbak is futnak, játszanak, olyan, mintha grundon lennénk. Kapuk vannak, de a pálya feleakkora sincs, mint a szabványos. A srácok viszont lelkesek, egy lány, Fanni is csinálja a csellel nehezített kapura lövési gyakorlatot. Ha minden igaz, ősszel is ugyanitt, de már a kész új pályán tehetik ugyanezt.

Még több focista

Az önkormányzat tavaly nyáron fogott bele nagy erőkkel a projektbe, akkora derült ki, hogy a nemzeti fejlesztési terv keretében sportcélokra nem lehet pályázni. "Két lehetőség volt előttünk, saját forrásból, vagy külső befektetővel, úgynevezett ppp-konstrukcióban valósítjuk meg a beruházást. Utóbbi esetében nehezebben tervezhetőek a későbbi kiadások, mi pedig tervezhető, likvid költségvetést szeretnénk hosszú távon is" - mondja az indulásról Jászberényi. A város hitelfelvétel mellett döntött, szeptemberre felmérte, milyen igényeket kell kielégítenie az új létesítmények, majd ősszel, a tervezési ajánlatok bekérése és kiértékelése után kötött szerződést a tervezővel.

Százmilliók

"Húsz éve futballozom, de a tervezéskor meg sem kérdeztek, hogy szerintem hogyan nézzen ki az öltöző. Ez nem családi ház lesz, vagy egy nappaliban kell majd öltöznünk? - jelzi egyik sérelmét a futballista-edző Erős. - Kell például cipőmosó, hogy ne vigyük be a sarat. Lesz? Vagy egy év múlva fel kell túrni megint mindent?"

Halmival az egykori vágóhíd-szociálislakás-vendégházba tartunk, ahol az említett öltöző lesz, és amelyet most is arra használnak a futballisták. Egy nagy helyiségbe lépünk, körben székek, a ruhák lógnak a szárítókon, a szertáros a mezeket hajtogatja, a falon képek. A sarokban négykerekű fűnyíró, amit néhány éve vettek pályázati pénzből meg adományokból.

Most nem néhány százezer forintra van szükség, az új sporttelepre 270 milliót költenek majd, minden járulékos költséggel (a közüzemi infrastruktúra fejlesztése) együtt akár háromszázmillióba is kerülhet az egész. A centerpálya mellett műfüves is lesz, a tehetséges versenyzőket nevelő atlétikai szakosztálynak 400 méteres, négysávos futópályát építenek, és ötszáz fős lelátó is készül itt.

Környezeti gondok

"Hát persze, hogy megérezzük, hogy nincs rendes pálya Irsán, hogy mindig idegenben kell játszanunk. Meg kell nézni, mennyien fociznak innen Monoron. 50-60 játékosunk ment el az elmúlt években, harmincan Monorra. A '92-93-as korosztály egy az egyben átment" - mutat rá Erős arra, mit jelent, ha nincs igazán hol játszani.

Még képek

Az idő egyre telt, és az önkormányzati beruházás miatti közbeszerzések mellett nem várt akadály is késleltette az építkezés megindítását. Az új terület a védett Gerje-patak közelében található, emiatt egy helyi környezetvédő szervezet több ponton is megtámadta a terveket. Kifogásolták, hogy a pálya túl közel van a környezetileg értékes területhez, majd amiatt tettek bejelentést, hogy szerintük engedélyköteles tevékenységet végzett az önkormányzat az ideiglenes edzőpálya kialakítása során. A környezetvédelmi hatóságokkal egyeztető városvezetés a civilszervezettel is leült, végül egyik vitás ponton sem marasztalták el az önkormányzatot. Jászberényi szerint így is csúszást szenvedett a beruházás: "Januárban két hétre le kellett állítanom a tervezést. Azóta már kiírtuk a közbeszerzési pályázatot, amely március végén szerződéskötéssel végződhet, de szerintem másfél-két hónappal később készülünk el az optimista elvárásainkhoz képest."

Egység és türelmetlenség

"Egyszer csak lesz pálya, bár én még most is tartok tőle, hogy nem készül el idén - lelkesedik visszafogottan Erős Károly. - Mindig azt kérdezik, mi a baj a magyar futballal. Hát ez, hogy nincsenek pályák, csak tűnnek el egyfolytában."

Az irsaiakra egyelőre újabb költözés vár, mert amint elkezdik az építkezést, az edzőpályáról ötven méterrel arrébb kell menni, hogy ott gyakoroljanak.

"Most már én is nagyon várom, hogy elkészüljön, szeretnék néhány kört megtenni a futópályán. Ha minden a tervek szerint halad, szeptember elején adjuk át. Ha a közbeszerzési eljárással gond lenne, az időjárás függvényében november végére tolódhat a befejezés" - tekint előre Jászberényi. Az alpolgármester szerint egyébként a pálya ügye valóban egyesítette a helyieket, élvezi a támogatást, emellett azonban néhányakban már türelmetlenséget is keltett. Valóban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?