Szilárda
0 °C
6 °C

A Fiorentina ennél többet nem tehetett

2008.05.02. 12:06
A Zenit először, a Rangers harmichat év után újra jutott európai kupa döntőjébe. Az oroszok egészen fantasztikus produkciót mutattak be csütörtök este, a skótok csak a 120 perc utolsó félórájában jelentettek némi veszélyt a kapura. A tizenegyeseket azonban jobban rúgták, így ők lehetnek ott Manchesterben, május 14-én.

Zenit-Bayern München 4-0 (összesítésben 5-1)

Remek meccset hozott a Zenit és a Bayern találkozója. A legelején még a németek hibáztak ziccert, de a 4. percben már a Zenit vezetett. Hiába birtokolta többet a Bayern a labdát, az oroszok ellentámadásai veszélyesebbek voltak. Ahogy megszoktuk a Zenittől ebben a szezonban, gyors és képzett játékosaik révén pillanatok alatt az ellenfél kapuja elé értek és a tegnapi meccsen négy alkalommal sikeresen fejezték be akciójukat.

A Bayern ment előre, helyzeteik is akadtak, de vagy a szerencse, vagy pedig Malafejev kapus megakadályozta a gólszerzést. Oliver Kahn, a németek kapusa dicstelenül búcsúzott a nemzetközi porondtól. Az oroszok elleni párharc két találkozóján összesen 5 gólt kapott, pedig a Zenit öt kulcsjátékosát is nélkülözte a találkozón, sőt a döntőben a most két gólt szerző Pogrebnyak nem lehet ott, sárga lapos eltiltása miatt.

A Zenit teljesen megérdemelten jutott tovább, története első európai kupadöntőjére készülődhet, Dick Advocaat klubszinten pedig a legnagyobb sikerét érte el. Érdekesség, hogy az ellen a Rangers ellen kell felkészítenie csapatát, amelynek 1998 és 2002 között az edzője volt.

Dick Advocaat, a Zenit mestere: "Nagyon jó meccset vívtunk, remekül összpontosítottunk és mindenben felülmúltuk a Bayernt. Sajnálom Pavel Pogrebnyakot, de 2-0 után sem mertem lehozni őt, emlékeztem még a Bayern Getafe elleni feltámadására. Zirjanovval, Tyimoscsukkal és Gyeniszovval remek volt a középpályás sorunk, remekül szűrtük meg az ellenfél támadásait, így a Bayern csak hosszú labdákkal tudott operálni.

Jobbak voltunk, mint a németek. Nem tartunk ott, mint mondjuk a Chelsea, de jó úton haladunk, a Zenit Európa élcsapata lehet. Úgy érzem, megérdemeljük, hogy mi játsszuk az UEFA-kupa döntőjét.

Ottmar Hitzfeld, a Bayern trénere: "Azzal kezdem, hogy gratulálok a Zenitnek, nagyon jól játszottak, teljesen megérdemelt a továbbjutásuk. Az elején volt esélyünk a gólszerzésre, sőt Luca Tononak 0-1 után is adódott gólszerzési lehetősége. A szünetben Podolskival próbáltam erősíteni a támadójátékunkat, de őszintén szólva egy-két játékosomnak nem ez volt élete meccse.

Nem nagy különbség, hogy 4-0-ra, vagy 1-0-ra veszítesz el egy meccset. Az első mérkőzésen szerettük volna megszerezni második gólunkat, mert tudtuk, ez idegenben még nehezebb lesz. Nem vagyok csalódott, hiszen a német kupa már a miénk, a bajnoki salátástálat a hétvégén megnyerhetjük. Nagyon sok sikert kívánok a Zenitnek a döntőben."

Fiorentina-Rangers 0-0 (összesítésben 0-0, 11-esekkel 2-4)

Nem sokat lehet írni a Fiorentina-Rangers meccsről, jót meg végképp nem. A két gárda ugyanott folytatta, ahol egy hete abbahagyta. A skótok nem akartak támadni, a Fiorentina meg nem nagyon tudott. Az első félidőben mindössze egy kapura lövést lehetett feljegyezni. A Rangers az első találkozót is beleszámítva, 171 perc alatt mindössze egy alkalommal lőtt kapura. Érthetetlen, hogy ezen a szinte egy csapat kizárólag a védekezéssel foglalkozzon, a támadást feladja. Jól jellemezte a Rangers játékát, hogy egyetlen épkézláb csatárukat, Darcheville-t is középpályásra, Cousinra cseréltek, aki ráadásul még ostoba módon ki is állíttatta magát.

A Fiorentina ment előre szakadatlanul, de nem sok ötlet volt a játékukban, ráadásul képtelenség volt feltörni az olasz csatárok előtt tornyosuló skót falat. Kimaradtak a ziccerek, a skótok is eljutottak Frey kapujáig, aki aztán a hosszabbításban a meccs védését is bemutatta.

Büntetőpárbaj döntött, amelyben skótok bizonyultak jobbnak és a sorozatban harmadszor is idegenben vívták ki a továbbjutást. Ferguson skót részről hagyta ki a 11-esét, míg a hazaiak közül Liverani és Vieri hibázott. 36 év után jutott európai kupadöntőbe a Rangers, de a látottak alapján ez a játék nagyon kevés lesz a Zenit ellen.

Cesare Prandelli, a Fiorentina edzője: "Ennek a kalandnak vége van és nekünk el kell fogadnunk, még akkor is, ha többet érdemeltünk volna. Mindent beleadtunk, még a hosszabbításban is. A labdarúgás néha olyan, hogy az nyer, aki az első perctől az utolsóig csak a védekezésre koncentrál.

Megérdemeltük volna a döntőt, semmi panaszom nincs a játékosaimra. A játék szórakoztatóbb lett volna, ha ezért az ellenfél is tesz valamit. Hiába uraltuk a játékot, nem sikerült gólt rúgnunk. Csalódottak vagyunk, de gyorsan el kell felejtenünk ezt a meccset, folytatni kell az utat és a bajnokságban minél előbbre végezni."

Walter Smith, a Rangers menedzsere: "Nagy eredményt értünk el ma este, elszántságunk meghozta gyümölcsét. Tudtuk, hogy a Fiorentina nyomás alatt fog tartani minket, mindazonáltal fantasztikus volt, hogy tartani tudtuk a 0-0-át. Annak is örülök, hogy Weir sérüléséből ilyen remek játékkal tért vissza.

Örülök, hogy egy egykori Rangers-menedzser, Dick Advocaat ellen szerepelünk a döntőben. Nem gondolom, hogy a Fiorentina ennél többet tehetett volna a sikerért, a védelmünk fantasztikus volt, örülök, hogy Manchesterbe megyünk."