Piroska
-2 °C
5 °C

Miért éppen a Zenité lett az UEFA-kupa?

2008.05.15. 12:16
Az orosz Zenit Szentpétervár annak ellenére megérdemelten nyerte meg az UEFA-kupa idei sorozatát, hogy a csoportküzdelmeket csak szerencsével élte túl.

A labdarúgó UEFA-kupa idei szezonját az orosz Zenit nyerte, miután a döntőben 2-0-ra legyőzte a skót Glasgow Rangers együttesét. Ha a VVK-t (Vásárvárosok Kupája) is ideszámoljuk, ez volt a sorozat ötvenedik döntője. A Zenit a CSZKA 2005-ös sikere után a második orosz csapat, amely győzni tudott.

Az oroszok a második selejtezőkörben kapcsolódtak be a küzdelmekbe, és a szlovák Zlate Moravce ellen kettős győzelemmel léptek tovább. A belga Standard Liege következett, amellyel a hazai 3-0 után idegenben 1-1-et játszottak.

A csoportkörben visszafogott teljesítményt nyújtottak, és csak szerencséjüknek köszönhetik, hogy az Everton és a Nürnberg mögött harmadikként továbbjutottak. Az első körben a holland AZ ellen hazai pályán csak tizenegyesből sikerült egyenlíteniük, míg a következőben hiába vezettek a Larissza otthonában, hátrányba kerültek, de aztán mégis mégis sikerült megszerezniük a győzelmet.

Következett a Nürnberg, amely ellen hazai pályán ismét csak döntetlent játszottak. Az utolsó fordulóban az Everton vendégeként sokáig jól tartották magukat, de Cahill 85. percben szerzett gólja után mégis kikaptak.

Az utolsó fordulóban szabadnaposak voltak, és ha az AZ nyerni tudott volna a már biztos továbbjutó Everton otthonában, ki is esnek. Nem tudott, így öt ponttal továbbjutottak.

A legjobb 32 között a spanyol Villarreal ellen idegenben szerzett góllal jutottak tovább, majd a következő körben a Marseille ellen is csak Arsavin utolsó percekben szerzett találata hozta meg a továbbjutást.

A negyeddöntőben a Leverkusen ellen már az első, idegenbeli meccsükön eldöntötték, ki a jobb, majd az elődöntőben az első meccsen számtalan helyzetet elpuskázó Bayernt is leiskolázták. A döntőben a biztos védekezésre építő Rangers ellen sokáig szenvedtek, végül megérdemelt győzelmet arattak.

Zenit-Rangers 2-0

A Zenit az egész sorozatban - de leginkább annak vége felé - gyors, kombinatív és ami a legfontosabb, gólerős játékával tűnt ki. A két német csapat ellen is villámgyorsan játszották át a középpályát, a kapuk előtt határozottan értékesítették helyzeteiket, elsősorban Arsavin és Pogrebnyak révén.

A döntőben ellenfelük minden energiájával a védekezésre koncentrált, az elmúlt hét végén a Dundee ellen két gólt is szerzett Novo is csak a kispadon kezdett. Ennek köszönhetően a Zenit eddigi látványos játéka visszafogottabb lett, többször is csak keresztbe tudtak játszani, a kapu elé betömörülő skótokon sokáig nem tudták magukat áttörni.

Ez elsősorban azért lehetett, mert a gyors, többnyire kontrákra építő oroszok az olyan csapatok ellen voltak képesek látványosan és eredményesen játszani, akik szintén támadni és nyerni akartak, mint tette azt a Leverkusen és a Bayern.

A találkozó után Dick Advocaat, az orosz csapat holland trénere így értékelt: "Mindenféle címet nyertem a hosszú karrierem alatt, de európai kupát most először. Különleges érzés, nagyon büszke vagyok rá. Jól játszottunk az egész sorozatban, megérdemeltük a győzelmet."

Véleménye szerint a döntő volt a legnehezebb, a Bayernt könnyebb volt megverni, mert leírták őket, míg a végén már mindenki sikert várt tőlük. "A játékosaim jól kezelték a nyomást, gratulálok nekik" - mondta a szakember, aki korábban négy évig a Rangers edzője is volt.

"Minden játékosom megdicsérem, senki nem várt minket a fináléba, mégis bejutottunk. Valami viszont hiányzott belőlünk, talán egy olyan kreatív futballista, mint Arsavin, aki a Zentiből a meccs embere díjat kapta" - mondta a vesztes fél edzője, Walter Smith.

Ingyenvodka és elnöki gratulció

Szentpéterváron hajnalig tartó örömünnep fogadta a győzelmet. A lefújás után az évszakhoz képest szokatlan hideg ellenére ezrek indultak meg a belváros felé gyalog és autóval, a kocsmatulajdonosok ingyen mérték a vodkát. A világhírű Ermitázs múzeum előtt a tömeg kék-fehér zászlókat lengetett, és hangtölcséreken át mondott köszönetet a holland vezetőedzőnek, Dick Advocaatnak.

Patakokban folyt a sör, a pezsgő és a vodka, majd amikor az útszéli büfék éjfélkor - a hatályos kormányrendelet értelmében - bezártak, a szomjas hívek az éjjel-nappali gyógyszertárakat rohamozták meg, hogy orvosi célokra használt tömény italokhoz, például galagonyapálinkához jussanak.

Vlagyimir Putyin volt elnök, jelenlegi kormányfő telefonon gratulált Advocaatnak, hangoztatva: ez a diadal egyértelműen jelzi az orosz futballban jelentkező haladást. II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája ugyancsak elismerően nyilatkozott a Zenit teljesítményéről.