Úgyis Sahtar vagy Dinamo Kijev lesz a bajnok

2008.07.18. 16:05 Módosítva: 2008.07.20. 18:30
Ukrajna fennállásának 18. bajnoki szezonja indul a hétvégén. A szezon kezdete előtt ugyanaz a kérdés, ami 17 éve szinte mindig: képes lesz-e bárki is megtörni a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck egyeduralmát. Előre kijelenthetjük, erre szinte semmi esély.

Az 1992-ben rajtoló első önálló ukrán nemzeti bajnokságot a Tavrija Szimferopol nyerte. Azóta viszont csak a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck tudott az élen végezni. A Dinamo 12-szer, a Sahtar 4-szer. Évek óta megszorítani sem tudják a két dúsgazdag sztárklubot.

Az utóbbi két esztendőben a Metaliszt Harkiv és a Dnyipro erejéből annyira futotta, hogy a végén 10 pontra meg tudták közelíteni a két éllovast.

Ennek ellenére nagyon izgalmasan alakult az előző szezon. Féltávnál a Dinamo Kijev tízpontos hátrányba került a Sahtarral szemben, három alkalommal is hazai pályán kapott ki, míg a Sahtar csak egyszer hibázott. A közvélemény már lefutottnak tekintette küzdelmet, de a Dinamo megtáltosodott, a Sahtar pedig sorra hibázott.

A tavaszi szezon hetedik fordulója után a Dinamo ledolgozta hátrányát, sőt át is vette a vezetést. Aztán a hajrában kétszer döntetlent játszott, a Sahtar pedig nem hagyta ki a lehetőséget, hibátlanul teljesített és a végén három pont előnnyel megnyerte a bajnokságot, 2006 után, története során a negyediket. Ennek ellenére a Sahtar és Dinamo Kijev is indulhat a BL-ben, igaz csak a selejtezőkben.

A legutóbb újoncként induló Naftovik és Zakarpatija nem tudott megkapaszkodni az élvonalban, mindketten kiestek. Helyükre az Ilicsivec Mariupol és az FK Lviv jutott.

A Sahtar készen áll a Bajnokok Ligájára, ezt Rinat Ahmetov, a klub tulajdonosa jelentette ki. Mircea Lucescu csapata négy játékost igazolt. Érkezett Mikola Iscsenko a Karpati Lvivtől, Marcelo Moreno a Cruzeirótól, akiért európai topligás klubbok is harcoltak és aki holtversenyben az idei Libertadores-kupa sorozat gólkirálya lett. Érkezett még Ruszam Kudzsamov az FK Harkivtól és Olekszandr Csizsov a Vroszkla Poltavától. Hosszabb a távozók listája, Jarosenko, Jermak, Fjomin, Sevcsuk, Nery Castillo, Bredun, Prijomov és a brazil Leonardo is más klubokban folytatja.

Négy játékossal erősített a Dinamo Kijev is. Ognjen Vukojevics a Dinamo Zágrábtól, Emmanuel Okoduwa a Germinal Beerschottól, a nigériai Frank Temile Valletta FC-től, míg a brazil Betao a Santostól érkezett. Két szerb, Marjan Markovics és Goran Gavrancsics távozott, Vascsuk pedig a Csornomorecbe igazolt. Florin Cernatot és Diogo Rincónt kölcsönadta a klub.

A bajnokság felvezetéseként a Dinamo és a Sahtar kedden lejátszotta az idei szuper kupát, melyet a német Wolfgang Stark játévezetése mellett a bajnoki cím védője, a Sahtar nyert meg, 1-1-es döntetlen után, hosszabbítás után 11-esekkel 5-3-ra. Milveszkij szerzett vezetést a Dinamónak, majd a 38. percben Csirinszkij egyenlített. Több gól nem esett és a büntetőpárbajban csak a kijevi Diakhaté hibázott.

Az első forduló párosítása: Tavrija-Dnyipro 0-0 (szerdán lejátszották). Pénteken: FK Harkiv-Vorszkla Poltava. Szombat: Metalurg Donyeck-Karpati, Dinamo-Ilicsivec, Krivbasz-Metalurg Zaporizsja. Vasárnap: Csornomorec-Arszenal, Zorja-Metaliszt, FK Lviv-Sahtar.

Emlékeztető

A 2007/2008-as szezon végeredménye: 1. Sahtar Donyeck 74, 2. Dinamo Kijev 71, 3. Metaliszt Harkiv 63, 4. Dnyipro 59, 5. Tavrija Szimferopol 47, 6. Arszenal Kijev 42, 7. Csornomorec Odessza 38, 8. Vorszkla Poltava 36, 9. Metalurg Zaporizsja 36, 10. Karpati Lviv 33, 11. Zorja Luhanszk 31, 12. Metalurg Donyeck 31, 13. Krivbasz Krivij Rih 30, 14. FK Harkiv 27, 15. Naftovik 26, 16. Zakarpatija 18.

Gólkirály: Marko Devics (Metaliszt Harkiv) 19 góllal.
Kiesett a Naftovik és a Zakarpatija. Feljutott a Ilicsivec Mariupol és az FK Lviv.

Kupadöntő: Sahtar Donyeck-Dinamo Kijev 2-0 (Hladkij 44., Gaj 77.)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM