Olivér
5 °C
8 °C

Eldőlt: 24 csapatos Európa-bajnokság lesz

2008.09.26. 19:59 Módosítva: 2008-09-26 23:15:58
Ahogy várható volt, az UEFA végrehajtó bizottság 16-ról 24-re emelte az Európa-bajnokságok résztvevőinek létszámát. Mindez a 2016-os eseménytől érvényes. A torna lebonyolítása ezzel olyanná válik, mint a világbajnokságé, de a selejtezőké nem változik.

A várakozásoknak megfelelően az UEFA megszavazta az Európa-bajnokság létszámának emelését, 2016-tól tizenhat helyett huszonnégy csapat vesz részt a kontinenstornán. Az új rendszerben hat négyes csoportba osztják a részt vevő csapatokat, ahonnan a csoportelsők és -másodikak, valamint a négy legjobb harmadik jut az egyenes kieséses rendszerben zajló nyolcaddöntőbe.

Az Eb-k helyszínei, győztesei

1960 Franciaország, Szovjetunió
1964 Spanyolország, Spanyolország
1968 Olaszország, Olaszország
1972 Belgium, NSZK
1976 Jugoszlávia, Csehszlovákia
1980 Olaszország, NSZK
1984 Franciaország, Franciaország
1988 NSZK, Hollandia
1992 Svédország, Dánia
1996 Anglia, Németország
2000 Belgium-Hollandia, Franciao.
2004 Portugália, Görögország
2008 Svájc-Ausztria, Spanyolország

A változtatásoknak köszönhetően a mostani 31-ről 51-re nő az Eb-mérkőzések száma, ami több bevételt hoz, ezen kívül pedig Michele Platini UEFA-elnök egyik legfontosabb célkitűzését is szolgálja az új rendszer. A francia sportvezető megválasztása óta a futballszakmailag kevésbé jelentős országok felzárkóztatását ígéri.

A magyar válogatott szempontjából is kedvezőnek tűnő döntéshez tartozik, hogy a selejtezők lebonyolítási rendje nem változik, továbbra is öt-, illetve hatcsapatos csoportok lesznek, ahonnan az első kettő mellett a legjobb harmadikak jutnak ki. A magyar válogatott jelenleg ötödik a csoportjában.

Okosan és szépen is lehet Eb-t nyerni

Az első Európa-bajnokságok döntőjében mindössze négy csapat vett részt, a selejtezőkből már továbbjutott csapatok elődöntőt és döntőt játszottak 1960-ban és 64-ben. A ma is érvényben lévő kvalifikációs rendszert csak az 1968-as Eb előtt vezették be. A Jugoszlávia által rendezett esemény volt az utolsó, ahol négy csapat szerepelt a döntőben.

Európa-bajnoki csoportmeccseket először az 1980-as, Olaszországban rendezett tornán tartottak, ezen már nyolc csapat vett részt, és a két csoport győztese játszotta a döntőt. 84-re ezen annyit változtattak, hogy a csoportok első két helyezettje még játsztott egy-egy elődöntőt a másik csoport továbbjutójával, így alakult ki a döntő párosítása. Fontos esemény volt a harmadik helyért játszott bronzmérkőzés eltörlése.

Egészen 1996-ig nyolc csapat jutott ki az Eb-re, az angliai torna volt az első, ahol 16-os döntőt rendeztek (egy azóta már eltörölt újítás, az aranygól is itt debütált). A 2000-es Eb is hozott kuriózumot, ez volt az első torna, amelyet két országban rendeztek, és az esemény sikerén felbuzdulva a 2008-as után a következő Eb-nek is két házigazdája lesz.

Az Eb-szereplők létszáma tehát nagyjából három Európa-bajnokságonként a duplájára emelkedett, a mostaninál azonban nincs tovább, és a pénteken meghozott döntés ellen felszólalóknak valószínűleg van is némi igazuk abban, hogy a létszámemelés óhatatlanul a színvonal rovására fog menni.

Az Európa-bajnokság 19 nagy pillanata

Ami Magyarországot illeti, az újítás látszólag valóban közelebb hozza az Eb-szereplés lehetőségét, ellenben amennyivel ez a lehetőség közelebb került, annyival távolabb került egy másik álom, a torna megrendezése. Az átszervezésnek köszönhetően ugyanis 2016-tól kizárólag meghatározó nagycsapatoknak számító, vagy roppant gazdag országok lesznek képesek otthont adni a monumentális eseménynek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?