Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Még elbukhatja a Fradi-tulaj a milliárdokat

2008.10.09. 16:09
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság meghallgatja az angol West Ham Unitedet, amelyet egy brit döntőbíróság kártérítésre kötelezett a Sheffield United javára. Az ok Carlos Tevez szabályellenes leigazolása a 2006-07-es szezonból, ami közrejátszott az FTC-be is befektető Kevin McCabe csapatának kiesésében. A tét harmincmillió font.

Két hete mégy úgy tűnt, a West Ham az utolsó esélyét is elbukja, és várhatóan hatalmas, akár 30 millió fontos kártérítést fizethet a 2006-07-es szezon végén a Premier League-ből kiesett Sheffield Unitednek. Most azonban van reményük a kelet-londoniaknak a megmenekülésre. Kevin McCabe csapata előbb megtámadta a bajnokság végeredményét, majd kártérítést követelt, amiért a West Ham a szabályokkal ellentétesen igazolta le Carlos Tevezt, aki nagy szerepet játszott a klub bent maradásában.

Az angol liga megállapította a szabályszegést, de nem vont le pontokat, hanem 5,5 millió fontra büntette a klubot. Az angol futballszövetség (FA) által felkért független döntőbíróság a Sheffieldnek adott igazat, azt azonban nem állapította meg, mennyit kell kapnia a Unitednek, az csak jövőre dől el.

A West Ham a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) támadta meg a döntést, annak ellenére, hogy nem viszi tovább az ügyet. A CAS azonban jelezte, nem biztos, hogy napirendre veszi az témát, mert ahhoz az FA és a Sheffield egyetértése kellene, és ez az utóbbi fél esetében elég valószínűtlennek tűnik.

A CAS előtárgyalást rendelt el, amelyre a West Ham már ki is választotta képviselőjét, a Sheffieldnek viszont már csak péntekig van lehetősége jelölni valakit a tárgyalásra, ezt ugyanis eddig még nem tették meg.

A West Ham képviselője 12 oldalas períratot nyújtott be a CAS-hoz, amely szerint esélyük sem volt fellebbezni a szövetség ítélete ellen, ezért szerintük a kompenzáció nem jogos, értesült a BBC.

A kártérítés elkerülése azért lenne fontos, mert az elmúlt hetekben több érzékeny pénzügyi fejlemény érintette a klubot: előbb tönkrement mezszponzora, a harmadik legnagyobb brit utazási iroda, az XL, majd következett az Amerikából indult válság.

Ez azért érdekes a West Ham számára, mert tulajdonosa, Bjorgolfur Gudmundsson Izland második legnagyobb bankjának is birtokosa, és a cég hatalmas veszteségeket szenvedett a válságban. A West Hamnél egyelőre tagadták, hogy a bank mélyrepülése kihatással lenne a gazdálkodásra, de az már egyértelmű, hogy a téli átigazolási időszakban csak akkor vásárolhatnak játékost, ha el is adnak valakit.