Vilhelmina
10 °C
21 °C

211 km/óra a gólsebességi világcsúcs

2009.04.21. 00:09
A The Times pénteken, a Guardian két éve gyűjtötte össze a leggyorsabb lövéseket, mi a hajdani Képes Sportra is támaszkodva próbáltunk összesítést készíteni.

104 kilométer/órával vágta be múlt szerdán élete gólját Cristiano Ronaldo a Porto elleni BL-negyeddöntőn, de az a futball 20 legnagyobb sebességű találata közé sem fér be.

Nézzünk ennél sokkal jobbakat, a csúcsötöst hátulról előre haladva, csak hogy izgalmasabb legyen.

5. David Trezeguet, Manchester United-Monaco, BL, 1998 március

Az akkoriban 20 éves, Monacóban nevelkedő francia tehetség az Old Traffordon, negyeddöntő visszavágón talált be már az első percben, jobb lábbal.

000 SAPA980318337160

154 km/órával lőtte be a labdát, ráadásul ez néhány évig a Bajnokok Ligája legrövidebb idő alatt esett gólja maradt. Fotót igen, videót sajnos nem találtunk róla, ha valakinek sikerülne, ide várjuk, örömmel.

3. Steven Reid, Blackburn Rovers-Wigan, PL, 2005 december

A tehetséges középpályás egy kifejelt labdának futott neki hosszan, majd vágta a lécre és a vonal mögé elképesztő erővel úgy 20 méterről. A jobb felső sarokba tartott, de nem csak ezért nem lehetett védeni. Sebessége: 157 km/h. (Reid 2007-ben súlyosan megsérült, sokáig nem játszott, visszatért, de már nem lő ilyeneket.)

3. David Beckham, Manchester United-Chelsea, PL, 1997

Nem elírás az újabb 3. pozíció, a dobogó alján holtversenyben áll Reiddel a világ legjobb szabadrúgáslövője. Nem meglepő, hogy itt van, az már inkább, hogy nem szabadrúgással. Gólja így is szép, kapáslövés úgy tíz méterről a lécre, onnan a kapuba. Természetesen védhetetlen volt, és szintén 157-tel ment.

2. Eder, Szovjetunió-Brazília, VB, 1982 június

A csoportkörben rúgta ezt a szenzációs gólt magának felpörgetve, kapásból a brazil klasszis, ballal. Olyan szép, hogy többször is megnéztük, és szerkesztőségünk rangidős tagjai emlékeznek: 27 éve a Képes Sport külön cikkben foglalkozott vele, mert nem csak gyönyörű volt, de a labda 180 kilométer/óra körül szállt, ami akkoriban valószínűleg világrekordot jelentett.

1. Ronny Heberson, Naval-Sporting, portugál bajnoki, 2006 nov.

Az abszolút győztes, a világ leggyorsabb lövése, hihetetlen, de több forrás szerint is 211 kilométer/órával esett, vagyis kétszer annyival, mint C. Ronaldo múlt heti gólja. (Találtunk 222-t is, de 11-et többször.)

A videón valójában nem is látni a labdát, csak a lassításban, pedig a felvétel nem rossz minőségű.

Kié a legjobb?

A káprázatos, 17 méteres szabadrúgás erejét mutatja, hogy a kapus tökéletesen helyezkedett a védéshez, a labda pont oda ment, ahol állt, de a kezeit sem tudta felemelni. Talán jobb is, egészségügyi szempontból.

A hamarosan 23 éves brazil Hebersonról ritkán hallani, az biztos, hogy még mindig a Sporting Lisszabonban játszik.

A legjobb ötön kívül

A brit lapok honlapjai szerint az elveszett tehetség Ritchie Humpreysnak és a ghánai Tony Yeboahnak van 152 kilométer/órás találata, Matt Le Tissier-nek 139-es, Alan Shearernek 137-es. Az első 10-et Roberto Carlos nagyon híres szabadrúgása zárja, ami 136-tal repült.