Ervin
14 °C
21 °C

Orosz milliárdos veheti meg az AS Romát?

2009.08.10. 11:45 Módosítva: 2009-08-10 11:46:26
Mihail Prohorov a leggazdagabb orosz, a világon a 40., 250 milliót adna a klubért, további 100 milliót költene új játékosokra. Már ha igaz a történet, cége ugyanis egyelőre cáfolja, hogy megvennék a Romát.

Oroszország leggazdagabb embere, Mihail Prohorov felvásárolná az olasz labdarúgó-bajnokság egyik élcsapatát, az AS Romát. Ezt orosz hírforrások írják olasz lapokra hivatkozva, ám eredeti értesüléseket nem találtunk.

Prohorov állítólag több százmillió eurót áldozna az üzletre, 250 milliót adna a súlyos gazdasági krízisben levő fővárosi klubért, és mintegy 100 milliót költene játékosvásárlásra. A lehetséges vételek sorában első helyen áll a honfitárs Roman Pavljucsenko, a jelenleg az angol Tottenhamet erősítő válogatott csatár, akinek stílusát kedveli az orosz iparmágnás.

Ha az üzlet megvalósulna, Prohorov lenne a harmadik orosz milliárdos, akinek külföldön van futballklubja, a két, egyformán az angol labdarúgásban érdekelt honfitársa, az FC Chelsea-t tulajdonló Roman Abramovics, és az Arsenal részvényeinek jelentős részét birtokló Aliser Uszmanov után.

A 44 éves Prohorov vagyonát a tekintélyes Forbes magazin 9 és fél milliárd dollárra taksálta legutóbb, miközben az eladdig a legtehetősebb oroszok listáját vezető, ám a világválság következtében súlyos veszteségeket elkönyvelő Abramovics lecsúszott a második helyre, 8 és fél milliárdos vagyonnal.

Az üzletember a Poljusz Gold Oroszország legnagyobb aranytermelő cégének elnöke, érdekelt a nikkel- és a palládiumtermelésben, valamint a nanotechnológiában és a nemesfémbányászatban is.

Prohorov maga is lelkes sportoló, elsősorban a kosárlabda, a kick-box, az atlétika és a síelés érdekli. Júniusban arról szóltak a hírek, hogy meg akarja venni az NBA-s New Jersey Nets kosárlabdacsapatot, és érdekelt volt az FK Moszkva futballcsapatában is.

A jelentős adóssággal rendelkező Romával összefüggésben korábban felmerült a magyar milliárdos Soros György neve is, végül azonban semmi nem lett abból az üzletből.

Prohorov cége, az Onekszin mindenesetre a gazeta.runak máris cáfolta, hogy az üzletember érdeklődne a Roma csapat iránt, ahogy néhány hete a Nets-pletykát is visszautasították.