Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Levszkinél tartanak a Debrecentől

2009.08.19. 09:47
A Bajnokok Ligája-selejtező szerdai játéknapján a magyar bajnok is pályára lép. Egy párharcot kell megnyernie, és 1995 után megint lehet magyar csapat a BL-főtáblán. Az ellenfél a Levszki, ami még sosem vert magyar csapatot. Szerda este első meccs Szófiában.
D  YT20090715024

Bár a sorsoláskor Bulgáriában még mindenki biztosra vette a Levszki sikerét, a mérkőzés napjára 50-50 százalék esélyt adnak mindkét csapatnak. Sőt, Ratko Dosztanics, a szófiaiak edzője azt fejtegette, csapata már teljesítette az elvárásokat: „Nincs sok veszítenivalónk, biztosan eljutunk valamelyik európai kupa csoportkörébe, amit korábban célül tűztünk ki magunk elé. Többször láttam a Debrecent, nagyszerű csapat. Fontos, hogy 90, sőt 180 percig úgy koncentráljunk, hogy a végén mi örülhessünk.”

A bolgár bajnok harmadszor kerül szembe magyar csapattal és a két korábbi párharcban nagyon megverték: 1974-ben az Újpesti Dózsa 3-0-lal és 4-1-gyel, 1991-ben a Ferencváros 3-2-vel és 4-1-gyel verte ki a Levszkit.

Hasonlóra készül a Debrecen, jó előjelekkel készül a találkozóra, hiszen pénteken otthon 2-1-re nyert a Haladás ellen. Győzelemmel készült a Levszki is, a fővárosiak 2-0-ra verték a Minyor Perniket idegenben.

„Nagyon jó csapat a Levszki – nyilatkozta a klub honlapján a magyar edző, Herczeg András. – Labdabiztosak, a rövidpasszos játékot erőltetik, már hátulról építik a támadásokat. Érdekes szisztémában játszanak, hiszen van egy csúcsék, van két belső és két szélső támadó középpályásuk. Teljesen más stílusú együttes, mint volt a Kalmar és a Levadia.”

„Biztos vagyok benne, hogy nekünk esnek majd. Az idei BL-mérkőzéseiket nézve minden esetben azonnal letámadták ellenfelüket, valószínűleg ezt teszik majd velünk is. Az lenne a jó, ha nem hagynánk kibontakozni őket, a mi akaratunk érvényesülne” – tette hozzá.

A Debrecenben ott lehet a válogatott Bodnár László is, aki a szombathelyiek elleni bajnokin mutatkozott be az együttesben. Herczeg egyedül a sérült Bernáth Csabára nem számíthat.

A hazaiaknál a keret tagja, de várhatóan csak a kispadon kezd a legjobb braziljuknak tartott Joazinho, Zsivko Milanov és Vladimir Gadzsev sérülés miatt hiányzik majd, a marokkói Jusszef Rabehhet pedig ittas vezetés miatt átadólistára tette a klub.

Meglepetés, hogy valószínűleg nem lesz teltház a Georgi Aszparuhov stadionban, mert eddig a számítottnál kevesebb jegy fogyott el. Úgy húszezer nézőt várnak harminc helyett.

A szófiai találkozót az egyik legjobb francia bíró, Laurent Duhamel vezeti, a visszavágót augusztus 25-én, a Puskás Ferenc Stadionban játsszák. A párharc győztese bejut a BL 32 csapatos csoportkörébe.

Bajnokok Ligája, palyoff kör, első mérkőzés

Levszki Szófia–Debrecen, 20:45, Szófia

A várható kezdőcsapatok:

Levszki: Petkov - Genev, Milanov, Topuzakov, Minev - Sarmov, Jovov, Tasevszki, Zé Soares - Bardon, Hrisztov

Debrecen: Poleksic - Bodnár, Mészáros, Máté, Leandro - Szakály, Varga J., Kiss Z., Czvitkovics - Oláh, Rudolf.

A további program

Bajnokok ága

RB Salzburg–Maccabi Haifa

FK Ventspils–FC Zürich

Nem bajnokok ága

Panathinaikosz–Atlético Madrid

Olympique Lyon–Anderlecht