Jolán
2 °C
4 °C

Milyen csapattal jutunk ki a 2012-es Eb-re?

2009.11.15. 11:06
Alig értek véget a vb-selejtezők, máris azt kérjük olvasóinktól, szavazzák meg a következő sorozat magyar válogatottjának kezdőjátékosait. A 2012-es Eb-selejtezők csapata már az U20-asokra épüljön, vagy egyelőre érjék be kiegészítő szereppel a vb-bronzérmes fiatalok? Szavazzon, kikkel vívhatja ki Magyarország az Európa-bajnoki részvételt.

A magyar labdarúgó-válogatott jövő szeptemberben új selejtezősorozatot kezd, ellenfeleinket 2010 elején sorsolják ki.

Néhány változás biztosan lesz a keretben, Babos Gábor bejelentette végleges visszavonulását, Gera Zoltán összekülönbözött a kapitánnyal, őt valószínűleg nem látjuk a válogatottban, amíg Erwin Koeman a főnök. Változás lehet még a biztatóan bemutatkozó Varga József állandó szereplése, és persze ott vannak az U20-as világbajnokság bronzérmesei is.

Koeman egyik kapusa visszavonult, de a kapitány korábban is inkább Fülöp Mártonban bízott, most valószínűleg ő lesz a kedvezményezett. A keret tagja Király Gábor, és bár a hollandnál a német másodosztály nem hátrány, nem valószínű, hogy a müncheni kapus visszaverekedné magát. Kérdés, hogy Gulácsi Péter már készen áll-e rá, hogy a felnőttválogatottban ölje a tizenegyeseket. A Liverpoolban már kispados, de a felnőtteknél eddig csak az angol harmadosztályban játszott bajnokit.

A védősorban nem biztos, hogy Koeman sokat variál, a vb-selejtezők alatt is csak muszájból változtatott. Jobb oldalon Bodnár helye biztosnak tűnik, sebessége, teherbírása egyedülálló a válogatottban, helyettese az U20-as Szekeres Adrián lehet, aki egyelőre az MTK-ban játszik, de az egyiptomi teljesítménye után nem lenne meglepő, ha előrébb lépne.

Hátvédsor: Juhász helye biztos

A középhátvéd Juhász Roland helye megkérdőjelezhetetlen, a legjobb magyar védőjátékosnak talán a télen összejön egy új szerződés valahol, még mindig tudna fejlődni, de már nem az Anderlechtben. Védőpárja általában Vanczák Vilmos volt, aki ha sok pluszt nem is tett a játékhoz, nagyobb hiba nélkül hozta a sorozatot, Juhász árnyékában tulajdonképpen megbízhatóbban teljesített, mint sokan várták.

000 Par2828655

Mészáros Norbert későn futott be, de a BL-ben a debreceniek erőssége. Valószínűleg az egész keret egyik leggyorsabb játékosa, ez az átlag fölé emeli, de a kapitány egyelőre nem szavazott bizalmat neki.

Az U20-as csapat két középhátvédje nagyot játszott Egyiptomban, Debreceni András és a keretbe utólag bekerült Szabó János egymást múlták felül. Mindketten magasak, jól fejelnek, emellett mindkettőjüktől több utolsó pillanatban bemutatott bravúrszerelést is láttunk. Alapképességeikkel nincsen gond, de a magabiztos söprögetés alapvető feltétele a rutin és a higgadtság. Szabó rendszeresen játszik a Paksban, Debreceni is kezdő a Honvédban, bár a vb-n összeszedett sérülése miatt az elmúlt hetekben nem jutott szóhoz.

000T TRNic392976

Középpálya: Gera kiesett

A 4-2-3-1-es rendszerben játszó válogatottnak megvannak a védekező középpályásai, de a kapitány négy választottja közül mindenkivel van valami baj. Vadócz Krisztián keveset játszik a spanyol Osasunában, és akkor sem túl nagy elánnal, Tóth Balázs többet játszik a belga Genkben, ütközik, fut, labdát szerez, de a passzokban nem erős, Dárdai Pál pedig hiába a legjobb mentalitású magyar játékos, már nem fiatal, gyors meg sosem volt. Halmosi Péter kényszermegoldás volt ezen a poszton (mégis elég gyakran játszott itt).

D  YT20091020026

A debreceni Varga Józsefről sejtettük, hogy lendületet fog hozni ebbe a csapatrészbe, az azonban meglepetés volt, hogy első közös meccsén mennyire jól megértették egymást Tóth Balázzsal. A két kopasz játéka egyébként is remekül kiegészíti egymást, de talán ugyanígy lenne Dárdai Pállal is, akivel biztosan harcosabb csapat a magyar, viszont Vadóczot talán felrázná a fiatal debreceni fedezet erőtől duzzadó játéka.

A támadó középpályások közül kiesett Gera Zoltán, Hajnal Tamás formája a közepes és a gyenge között ingadozott a selejtezőkön (egy kiugróan jó teljesítménnyel), Dzsudzsák Balázs pedig hozott egy jó átlagot, de ő sem tudta megközelíteni a PSV-ben mutatott játékát, gólt például nem szerzett, bár volt kiharcolt büntetője.

Huszti Szabolcs kiváló játékkal kezdte a selejtezőket, sorozatban a csapat legjobbja volt, de miután a Zenithez szerződött, és kevesebbet játszott bajnokin, a teljesítménye is visszaesett. Husztit egyébként Koeman mindenféle poszton próbálgatta, és amikor formában volt, elég jól megoldotta az árnyékék, a jobb- és a balszélső szerepkörét is.

K EPA20091016058

Gera helyét a kapitány Dániában a győztes gólt szerző Buzsáky Ákossal töltötte be, a középpályás technikás, jó játékos, egyelőre keveset játszott ahhoz, hogy megtudjuk, mennyire lök nagyot a csapat játékán.

Az U20-asok közül Koman Vladimir a 4-4-2-es rendszerben leginkább Dzsudzsák posztjára hasonlító szerepkörben játszott, de a felnőtteknél Hajnal Tamás helyén hozhatna a legtöbb hasznot. (A világbajnokság előtt még nélkülözött Koman a vb óta kap lehetőséget az olasz bajnokságban, igaz egyelőre csak percekre küldi be a Bari edzője.) Koman eljátszana a jobbszélen is, de ott egy másik egyiptomi felfedezett, Gosztonyi András is szerepet kaphat. Az MTK szélsőjére nem ártana még némi izom és sokkal jobb erőnlét, egyelőre a felnőttek elnyomják, igaz, már most olyan megoldásai vannak, mint Gerának a jól sikerült első angliai évében.

Csatársor: Torghelle, Németh, Rudolf?

A válogatott jobbára egy csatárral játszik, és ennek a posztnak vannak olyan követelményei, amiket muszáj szem előtt tartanunk. A sok keresztmozgást, a védőkkel való folyamatos birkózást bírni kell, elsősorban erősebb testalkatú, de labdabiztos játékosra lenne szükség. Ilyenünk nincs, úgyhogy el kell döntenünk, a kettő közül melyik a fontosabb.

Németh Krisztián a tizenhatoson belül jobb mindenki másnál, de azon kívül kevés hasznot hoz a játéka, Torghelle a csapat legeredményesebbje volt a selejtezőkben, ami – nem megbántva a mindig száz százalékot adó centert – valahol azért a magyar futball kritikája is, hiszen a nemzet Sándora a Bundesliga II.-ben dolgozik.

TRNic395037

Rudolf Gergely lőtt gólt a selejtezőben is, a BL-ben komolyabb csapatoknak is, de nem középcsatár, Koeman is inkább második csatárként vagy szélsőként számít rá. Szélsőként számít Priskin Tamásra is, aki vérbeli center, leválthatná Torghellét, de a kapitány nem bízik benne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?