Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Curling
Percről Percre

Koeman helyett Egervári a futballkapitány

2010.07.23. 09:25
A 2008 áprilisában kinevezett holland Erwin Koeman péntek reggelig volt a magyar labdarúgó válogatott kapitánya. Utóda a hatvanéves Egervári Sándor lesz, akivel határozatlan idejű szerződést kötöttek, célokat nem kell teljesítenie, munkáját a legnagyobb türelemben végezheti.

Ahogy várni lehetett, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) július hatodikán megválasztott elnöksége, szerződést bontott a holland kapitánnyal, Erwin Koemannal.

Péntek reggel Csányi Sándor elnök jelentette be a szakember távozását, akivel a válogatott a legutóbbi kilenc meccséből mindössze egyet nyert meg.

Erwin Koeman húsz meccse

A magyar labdarúgó-válogatott mérkőzései Erwin Koeman irányításával:
2008. május 24., Budapest: Magyarország-Görögország 3–2 - barátságos  
2008. május 31., Budapest: Magyarország-Horvátország 1–1 - barátságos  
2008. augusztus 20., Budapest: Magyarország-Montenegró 3–3 - barátságos
2008. szeptember 6., Budapest: Magyarország-Dánia 0–0 - vb-selejtező
2008. szeptember 10., Stockholm: Svédország-Magyarország 2-1 - vb-selejtező
2008. október 11., Budapest: Magyarország-Albánia 2–0 - vb-selejtező
2008. október 15., Valletta: Málta-Magyarország 0-1 - vb-selejtező
2008. november 19., Belfast: Észak-Írország - Magyarország 0–2
2009. február 11., Tel-Aviv: Izrael-Magyarország 1-0 - barátságos
2009. március 28., Tirana: Albánia-Magyarország 0-1 - vb-selejtező
2009. április 1., Budapest: Magyarország-Málta 3-0 - vb-selejtező
2009. augusztus 12. Budapest: Magyarország-Románia 0-1 - barátságos
2009. szeptember 5., Budapest: Magyarország-Svédország 1-2 - vb-selejtező
2009. szeptember 9., Budapest: Magyarország-Portugália 0-1 - vb-selejtező
2009. október 10., Lisszabon: Portugália-Magyarország 3-0 - vb-selejtező
2009. október 14., Koppenhága: Dánia-Magyarország 0-1 (0-1) - vb-selejtező
2009. november 14., Gent: Belgium-Magyarország 3-0 - barátságos
2010. március 3., Győr: Magyarország-Oroszország 1–1 - barátságos
2010. május 29., Budapest: Magyarország-Németország 0–3 - barátságos
2010. június 5., Amszterdam: Hollandia-Magyarország 6-1 - barátságos

Koeman utóda Egervári Sándor lesz, az augusztus tizenegyediki Anglia elleni barátságos mérkőzésen már ő ül a kispadon.

Egervári csapataival háromszoros magyar bajnok, a húsz év alattiak válogatottjával a tavaly szeptemberi bronzérmet nyert a világbajnokságon. A 48. magyar kapitány, aki az 1986-os vb-n a válogatott másodedzője volt.

„Roppant kellemetlenül érintett a kiszivárogtatás, meghökkentem, hogy itt nincs titok, mint a bankvilágban. Több diszkréció kell, és keressük a kiszivárogtatót” – kezdte Csányi Sándor a hivatalos tájékoztatást.

„Kiértékeltük és értékeltük a holland szakember teljesítményét, és megváltunk tőle. Munkaviszonya augusztus tizenkettedikével szűnik meg, de mától fel van mentve a munkavégzés alól. Az új kapitány Egervári Sándor, akit nem kell bemutatni, hiszen remek edző. 10 vagy 12 éve eldöntöttem már, hogy ha egyszer futballcsapatom lesz, akkor Egervári lesz az edzője” – jelentette ki az elnök.

Hozzátette, akkor a Dunaferr vezetői játszottak az OTP vezetőivel, így ismerte meg a szakembert.

„Határozatlan idejű szerződése lesz a szakembernek, a továbbiakban az MLSZ csak ilyeneket köt. Ez is jelzi, van türelem Egervári úr irányába, nincs eredménykényszer, nem elvárható cél a 2012-es Eb-részvétel.”

„A magyar labdarúgónak a nemzetet kell képviselnie, profik kellenek a pályán, nem celebek” – összegzett Csányi.

Kifejtette, tisztességesen sikerült megállapodnia a 2011-ig szerződött Koemannal és menedzserével, de az összeg természetesen nem publikus, a sajtóban megjelent összeg harmadát kapja. (138 millióról szóltak a hírek.) Mivel Egervári lényegesen olcsóbb, az MLSZ a pénzénél marad, hiszen Koeman fizetéséből Egervárira is telik.

Az egyedüli jelölt Egervári, akinek el kellett vállalnia ezt a megbízást, szerethető futballt ígért, két vagy három játékost rögtön szeretne beépíteni a húsz év alattiak világbajnokságán bronzérmes csapatból.

Első körben Gulácsi Péterre, Koman Vladimirre, Debreceni Andrásra, Korcsmár Zsoltra és természetesen Németh Krisztiánra gondolt. Kádár Tamás neve nem jutott azonnal eszébe, ő volt a newcastle-i fiú.

„Még ma beszélek Gera Zoltánnal, ha kell ki is utazom hozzá” – állította. Megerősítette, nem reális cél, hogy a következő két nagy tornára kijusson a csapat, de természetesen nem lehet feladni. Egervári a teljes U20-as szakmai stábot magával hozza.

Csányi reaktiválta Nyilasit és Bothot is

A szövetség új szakmai igazgatója Nyilasi Tibor lesz. A korábbi ferencvárosi válogatott játékos felügyeli többek között az utánpótlás-nevelést, az edzőképzést, a női, valamint a gyermeklabdarúgást. Nyilasi mellett szerepet kap az utánpótlás-nevelésben Both József is képzési igazgatóként. Both dolgozta annak idején a Bozsik programmal járó elitképzést, és ő indította el Komanék korosztályát. Nyilasi többször is köszönetet mondott, hogy nemcsak Győrben dolgozik a szakember a magyar futballért.

Az U21-es válogatott tehát már nem Egervárival készül az augusztusi Eb-selejtezőkre, de ezt a korosztályt sem szabad magára hagyni, mert az olimpiai részvétel elsődleges.

A csapatot Róth Antal készíti majd fel, és sokszor köszönetet mondtak a Haladásnak, amiért elengedte. „Erre a szellemiségre van szükség, egymás támogatására” – jelentette ki Csányi.

„Mindenki tudja, a futball és az MLSZ-t is lehet jóval olcsóbban csinálni” – zárta mondandóját az elnök.