Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Huszonkétmilliót kínáltak egy meccsért

2010.08.18. 12:47
A DVSC eltiltott montenegrói kapusa elismerte, Liverpool elleni BL-meccs előtt találkozott a Berlinből irányított délszláv fogadási maffia egyik gyanúsítottjával. Vukasin Polekszics tagadta, hogy elfogadta volna a felkínált nyolcvanezer eurót.

„Ennyi pénzért senki sem adna el egy meccset. Igazából egymilliárdért sem adnék el egy BL-meccset” – kommentálta az egyik debreceni játékos, amikor nekiszegeztük, hogy eltiltott társát, a montenegrói Vukasin Polekszicset állítólag nyolcvanezer euróval, azaz mai árfolyamon több mint huszonkétmillió forinttal kínálta meg a DVSC Liverpool elleni meccse előtt a Berlinből irányított fogadási maffia.

Ennél többet azonban nem lehet megtudni a klub környékéről a Debrecen tavaly őszi, gyanúba keveredett meccseivel, illetve a nyáreleji eltiltásokkal kapcsolatban. A DVSC Polekszics és Mészáros Norbert eltiltása kapcsán közleményt adott ki, azonban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hirtelen meghozott döntéséről, a vizsgálatokról  azóta is csak keveset lehetett megtudni.

Sajtóhírek szerint a tavalyi BL-szezonból az UEFA a Liverpool elleni idegenbeli mérkőzést (0-1), illetve a Fiorentina elleni hazai összecsapást (3-4) vizsgálta, illetve a két évvel ezelőtti, Young Boys elleni UEFA-kupa-meccs (1-4) is gyanús lett. Külföldi forrásokra hivatkozva nemrég az jelent meg, hogy az európai méretű csalássorozat fő gyanúsítottja, a Berlinben élő horvát Ante Sapina bevallotta, hogy fogadott a debrecenieknek a Liverpool és a Fiorentina elleni meccsére is.

A bochumi nyomozást jól ismerő informátorunk elmondása alapján ennél is sokkal nagyobb bajban lehet a bajnoki cím védője. Sapina ugyanis a DVSC valamennyi csoportkörös meccsére fogadott; márpedig ha így történt, azt biztosan nem a játék kedvéért tette. Információink szerint azonban nemcsak a tavaly szenzációsnak számító BL-főtáblás szereplésre, hanem a selejtezőben játszott, idegenbeli Kalmar-meccsre (1-3) is gyanú vetül. Ha hozzávesszük a Young Boys-elleni 2008-as találkozót, ez legalább nyolc gyanús meccs.

A Debrecen valamennyi említett meccsen kikapott, informátorunk azonban felhívta a figyelmet arra, a Lokira jellemző, hogy egygólos vezetésről veszít el egy mérkőzést. Az említett listából ilyen a YB, a Kalmar és a Fiorentina elleni vereség is. A logika egyértelmű, a mérkőzések ilyen alakulására nagyobb szorzóval fizetnek a fogadóirodák, mint egy sima vereségre. Mint a magyarországi helyzetet bemutató korábbi cikkünkben, ebben az esetben is hangsúlyozni kell, hogy bár a Debrecen meccseiről van szó, nem a klub, hanem annak jelenlegi vagy korábbi játékosai keveredtek gyanúba.

A német nyomozók azonban nem csupán feltételezések, sőt nem is csak a fogadásokat figyelő rendszer segítségével jutottak el a Debrecenhez. Sapina és körének telefonjait már hosszú ideje lehallgatták, és bár az óvatos gyanúsítottak valódi személyneveket elvétve használtak, Vukasin Polekszics neve elhangzott a felvételeken. Nem is akárhogyan: arról volt szó, hogy a bűnözőcsoport egyik tagja, Dragan Mihelic meglátogatja a Liverpool elleni mérkőzés előtt a montenegrói kapust.

Mennyi huszonkétmillió forint?

A forrásunk szerint nyolcvanezer eurót, azaz huszonkétmillió forintot ajánlottak fel a fogadási csalók Vukasin Polekszicsnek a Liverpool elleni meccs előtt. Óriási pénznek tűnhet, de vajon mai magyar focistafizetésekhez képest is sok? Az elmúlt szezonban valamennyi hazai sorozatot megnyerő, a BL-főtáblán is szereplő Loki pénzügyeiről két, a magyar futballt jól ismerő ember – egy klubvezető és egy játékosügynök –beszélt nekünk, és egymástól függetlenül azonos összegeket említettek. Debrecenben a futballisták havi alapbérük szerint három csoportot alkotnak: 3000, 4000, illetve 5000 eurót (vagyis kb. 840 ezer, 1,12 millió, illetve 1,4 millió forint) keresnek. Ehhez jönnek a prémiumok, amelyekről részleteket nem tudunk, de megszólalóink azt állították, hogy a legtöbbet kereső debreceni alapjátékosok a szezonban körülbelül negyvenmillió forintot vihettek haza. Érdekes, hogy a Debrecen legnagyobb riválisa, a Videoton jobban fizet. A Vidinél egy csúcsgázsi huszonötezer euró (hétmillió forint) havonta, ötezer eurót a keret kevésbé értékes futballistái tehetnek el.

A Loki-játékos kihallgatásán nem is tagadta a találkozás tényét, sőt az is kiderült, hogy a futballista lakásán találkoztak. Azt is Polekszicstől tudják a német nyomozók, hogy Mihelic nyolcvanezer eurót ajánlott neki egyetlen meccsért. Ő azonban nem fogadta el, állította határozottan Polekszics. A nyomozók nem tehettek mást, elfogadták a magyarázatot. Ha a kapus elfogadta volna az összeget, akkor is nagyon kicsi az esélye, hogy bizonyítékot találjanak rá.

A liverpooli meccset el is veszítette a Loki; az egyetlen találat azután született, hogy egy távoli lövés kipattant Polekszics kezéről, középre, és az érkező Dirk Kuyt nem hibázta el a kipattanót. A Lokinál világosan jobb, de önmagához képest gyenge Liverpool azonban áthúzta Sapináék számításait, a berliniek ugyanis 3-0-s angol győzelmet vártak.

A Pool elleni meccshez hasonlóan képbe került nemcsak a Fiorentina elleni hazai, hanem a Lyon elleni idegenbeli meccs is. A hatóságok azonban semmit sem tudtak meg a kihallgatott játékosoktól, a csapatkapitány Kiss Zoltán is azt mondta, nem látott semmi különöset a BL-főtáblán kapottgól-rekordnak számító tizenkilenc beszedett találattal csoportutolsóként végző DVSC meccsein.

A nyomozók azonban feltételezik, ha valóban manipulálták a meccseket, Polekszics ezt nem tehette egyedül, több, akár öt társa is lehetett, erre azonban nem találtak utalást. Mint ahogy arra sem, hogy a külföldi lapokban a gyanúba keveredett Loki-meccsek kapcsolatba hozott Filipovics Vladan bármilyen szerepet játszott volna az esetleges manipulációkban. Azt azonban megtudtuk, hogy bár a játékosügynök valóban nem volt gyanúsított, esetleges érintettségét vizsgálták.

Polekszics tagadta ugyan, hogy megvesztegették volna, azonban megnevezte egy korábbi játékostársát, akin keresztül felvették vele a kapcsolatot. Ez lett volna a korábbi Honvéd-, DVSC-futballista, a jelenleg az Újpestben játszó Takács Zoltán. A belső védőt ki is hallgatták Bécsben, ahová nem kis meglepetésre három ügyvéddel érkezett. „Ilyenről még nem hallottunk. Az előfordul, hogy magukkal hozzák a klubjogászt, de hogy valaki még két ügyvédet hozzon, ez képtelenség” – állította külföldi forrásunk. Takács tagadta a kapcsolatot.

A nyomozást ismerő informátorunk és a hazai forrásaink is érthetetlennek nevezték a szerény, visszahúzódó, általában szimpátiát keltő Mészáros Norbert felelősségre vonását, aki másfél éves eltiltást és hétezer eurós büntetést kapott, amiért nem jelentette a vesztegetési kísérletet. Mészáros az eljárás alatt végig tagadta még azt is, hogy megkeresték volna, és forrásunk sem tudta, hogyan került kapcsolatba az üggyel.

Ezek a részletek már átvisznek az eljárással kapcsolatos furcsaságokra is. Az UEFA már május elején vizsgálta a DVSC bizonyos európai kupameccseit, erről a sajtó beszámolt, azonban a klubvezetők ezt nem erősítették meg. Majd amikor az európai szövetség képviselői Budapesten hallgatták ki a játékosokat, a Loki elöljárói rutinvizsgálatnak nevezték az eljárást. Igaz, ekkorra már a DVSC sportigazgatóját is meghallgatták az ügyben, Bartha Csaba pedig együttműködéséről biztosította a hatóságokat.

Polekszics és Mészáros UEFA-eltiltása még ennél is különösebb körülmények között történt. A nyomozók még bőven gyűjtötték az adatokat, amikor a szövetség felfüggesztette a két futballista játékjogát. A Debrecen ekkor kiadott közleményében leszögezte: „Az UEFA Fegyelmi Bizottságának eljárása során az volt megállapítható, hogy egyetlen DVSC-mérkőzéssel kapcsolatosan sem valósult meg vesztegetés, fogadási csalás, vagy a mérkőzés befolyásolása, amelyet többek között az UEFA nemzetközi fogadási monitoring rendszere is igazolt.”

A helyzet ennél valamivel bonyolultabb, Polekszics ugyanis, ellentétben a korábbi állításokkal, a rendőrségi eljárásban gyanúsított volt, mert elhangzott a neve a lehallgatott beszélgetésekben. Forrásunk szerint ez így is marad, és a németországi eljárás legalább még egy évig eltart. Polekszics esetében azonban a bochumi nyomozók egyáltalán nem biztosak abban, hogy valóban nem vette át a felkínált nyolcvanezer eurót. Bizonyítékuk egyelőre nincs.

Az tehát egyértelmű, hogy a Debrecennek több elmúlt évekbeli európai kupamérkőzése is gyanúba került, azonban eddig egyetlen esetben sem sikerült bizonyítani a gyanút. A fent idézettek szerint az UEFA ezt ki is mondta. Azt is tudni kell, hogy a bochumi ügyszség által kezdett vizsgálat még nincs lezárva, tehát azt sem mondhatjuk ki, hogy a DVSC gyanúba került játékosait tisztázták volna.

A mérkőzések jegyzőkönyvei

UEFA-kupa, 2. forduló, 1. mérkőzés

Young Boys–DVSC-TEVA 4-1 (1-1)

Young Boys: Wölfli  Portillo, Ghezal, Schneider, Varela  Hochstrasser, Yapi Yapo, Raimondi (Lüscher, 83.), Bastians  Schneuwly (Kulaksizoglu, 83.), Eudis (Regazzoni, 66.)

DVSC: Polekszics  Bernáth, Mészáros, Szűcs, Takács Z.  Kiss Z., Demjén, Leandro, Czvitkovics (Szakály, 79.)  Oláh (Dudu, 53.), Rudolf

Gól: Schneuwly (41., 77.), Regazzoni (68., 87.), illetve Rudolf (17., 11-esből)

Bajnokok Ligája 2009/10, selejtező, 2. forduló

KalmarDebrecen 3-1 (2-1)

Kalmar: Wasta , Carlsson (L. Johansson, 56.), Lantz, S. Larsson, R. Elm, Rydström, T. Eriksson, Sobralense (Smylie, 70.), D. Elm (Ricardo Santos, 56.), Mendes.

DVSC: Polekszics  Bernáth, Máté P., Mészáros N., Leandro Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Szakály P. (Dombi, 74.)  Rudolf (Komlósi, 87.), Oláh (Szilágyi, 65.).

Gól: R. Elm (20., 71., a másodikat 11-esből), Mendes (32.), illetve Varga J. (13.)

Sárga lap: Kiss Z. (45.), Rydström (46.), Varga J. (60.), Máté (71., 86.), Leandro (72.), Dombi (79.), R. Elm (89.)

Piros lap: Máté (86.)

Továbbjutott: a Debrecen, 3-3-as összesítéssel, idegenben rúgott góllal

Bajnokok Ligája 2009/10, főtábla

LiverpoolDVSC 1-0 (1-0)

Liverpool: Pepe Reina  Johnson, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Emiliano Insúa  Josszi Benajun (Javier Mascherano, 88.), Steven Gerrard, Lucas Leiva, Albert Riera (Ryan Babel, 80.) - Dirk Kuyt (Fábio Aurélio, 90.), Fernando Torres

Debrecen: Polekszics  Bodnár László, Komlósi Ádám, Mészáros Norbert, Fodor Marcell  Luís Ramos (Laczkó Zsolt, 67.)  Czvitkovics Péter, Kiss Zoltán, Leandro, Szakály Péter (Feczesin Róbert, 79.)  Adamo Coulibaly

Gól: Kuyt (45+1.)

sárga lap: Gerrard (26.), illetve Fodor (21.)

DVSCOlympique Lyon 0-4 (0-3)

Debrecen: Polekszics  Bodnár, Fodor, Komlósi, Leandro  Szakály (Dombi, 85.), Kiss, Czvitkovics, Varga, Laczkó (Rudolf, a szünetben) Coulibaly

Lyon: Lloris  Réveillere, Cris, Toulalan, Cissokho (Kolodziecziak, 78.) Clerc, Makoun, Källström  Pjanic (Gonalons, 57.), Govou, Gomis (Ederson, 54.)

Gól: Källström (3.), Pjanic (13.), Govou (24.), Gomis (51.)

DVSCFiorentina 3-4 (2-4)

Debrecen: Polekszics  Bodnár, Komlósi, Mészáros (Szélesi, 30.), Leandro  Czvitkovics, Varga J., Kiss (Laczkó, 88.), Szakály (Dombi, 57.) Coulibaly, Rudolf

Fiorentina: Frey  Comotto, Gamberini, Dainelli (Natali, 56.), Pasqual Donadel, C. Zanetti (Montolivo, a szünetben)  Santana (Jörgensen, 68.), Vargas  Gilardino, Mutu

Gól: Czvitkovics (2.), Rudolf (28.), Coulibaly (89.), illetve Mutu (6., 20.), Gilardino (10.), Santana (37.)

Sárga lap: Rudolf (28.), Bodnár (81.), illetve Donadel (16.)

FiorentinaDVSC 5-2 (1-1)

Fiorentina: Avramov  Comotto, Dainelli, Gamberini (Kröldrup, 33.), Pasqual Marchionni, Zanetti (Montolivo, 46.), Donadel, Vargas (Santana, 77.) Mutu - Gilardino.

Debrecen: Pantics  Bodnár, Komlósi (Kiss Z., 12.), Szélesi, Fodor Czvitkovics, Varga J., Ramos (Coulibaly, 53.), Leandro  Rudolf, Laczkó (Szakály, 65.).

Gól: Mutu (14.), Dainelli (52.), Montolivo (59.), Marchionni (61.), Gilardino (74.), illetve Rudolf (38.), Coulibaly (70.)

Sárga lap: Dainalli (28.), illetve Ramos (27.)

DVSCLiverpool FC (angol) 0-1 (0-1)

DVSC: Polekszics  Bodnár, Mészáros, Mijadinoski, Fodor (Dombi, 78.) Szélesi, Kiss  Szakály (Coulibaly, 62.), Czvitkovics, Laczkó  Rudolf

Liverpool: Reina  Johnson, Carragher, Agger, Insúa  Kuyt, Lucas, Mascherano, Fabio Aurelio (Dossena, 90.)  Gerrard (Aquilani, 91.), N'Gog (Benajun, 77.)

Gól: N'Gog (4.)

Sárga lap: Szélesi (23.)

Következő cikkünkben arról lesz szó, hogy a Berlinből irányított fogadási maffia milyen módszerekkel dolgozott, hogyan kommunikáltak tagjai, és hogy miért nehéz a csalások nyomára bukkanni.  • Vennék
  • Hírek