Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Két vereséggel kezdhetnek a franciák

2010.09.07. 14:43
Már az első Eb-selejtező körben több nagy meglepetés született, főleg a fehéroroszok párizsi sikere és Ciprus négy gólja Portugáliában. Laurent Blanc már a sorozat elején bajba kerülhet, kedden Boszniában kellene bizonyítania.

Huszonhárom meccsel folytatódnak a 2012-es labdarúgó Eb-selejtezők kedden, nagyon nehéz kilencven perc vár a francia futballválogatottra Szarajevóban.

A D csoportban már az első körben borult a papírforma, a franciák otthon kaptak ki a fehéroroszoktól, Románia odahaza nem bírt Albániával. Mivel a bosnyákok simán verték Luxemburgot, most önbizalommal telve várják Franciaországot.

A francia közvélemény katasztrófaként élte meg a hazai vereséget, ráadásul a meccsen hárman is megsérültek, nem lehet ott a boszniai találkozón Guillaume Hoarau, Loic Rémy és Louis Saha sem. Visszatér Blanc csapatába az eltiltását letöltő Karim Benzema, valamint a sérülésből felépült Alou Diarra, így némileg kiegyensúlyozottabb lehet a csapat – vélik a francia lapok.

A bosnyák kapitány, Szafet Szuszics nem változtat a Luxemburgban 3-0-s sikert elért csapaton. A középpályán a Pjanics, Miszimovics, Ibricsics-sor, míg elől az Ibisevics, Dzeko-csatárduó fog rohamozni. Hihetetlenül egységes a bosnyák válogatott, nem esélytelen a franciák ellen sem, sőt, Laurent Blanc francia kapitány bevallotta, kiegyezne az iksszel.

„Szűkíteni kell a területeket a bosnyákok előtt, lehetőség szerint megakadályozni, hogy az életveszélyes támadok a 16-oson belül labdához érjenek” - mondta Blanc.  A várható kezdő is ilyesmi taktikát sejtet, a négy védő előtt Valbuena, Mvila, Alou Diarra, Diaby és Malouda lesz az öt középpályás, Benzema az egyetlen csatár.

A portugáloknak sem lesz könnyebb, a Ciprus elleni 4-4-es blama után Norvégiában kell helytállniuk, még mindig a sérült Cristiano Ronaldo és az eltiltott edző, Carlos Queiroz nélkül. Fabio Coentrao combsérülése sem jött rendben, így ő is kihagyja a meccset. A hazai csapat legnagyobb hiányzója John Arne Riise, aki a hétfői tréningen sérült meg.

„Nagyon rosszul indult a Ciprus elleni meccs – mondta Ricardo Carvalho, a portugálok csapatkapitánya – Borzasztó hibákat vétettünk hátul, ilyen még egyszer nem fordulhat elő.” A segédedző Agostinho Oliveira még hozzátette: „Változtatni kell dolgokon, nagyobb egyensúlyt kell teremteni a védekezésben.”

Az Észtországban sokáig hátrányban futballozó olasz válogatott a Feröer-szigetek ellen javíthat, akár gólarányt is. A Tallinnban eredményes Antonio Cassano továbbra is élvezi a kapitány, Cesare Prandelli bizalmát A csoport másik meccsén két vb-résztvevő, két volt Jugoszláv-utódállam, Szerbia és Szlovénia játszik. A párharcuk érdekessége, hogy a korábbi négy meccsük mindegyike döntetlennel ért véget.

Az angol válogatott Svájcba utazik, a németek otthon fogadják Azerbajdzsánt.

Az Eb-selejtezők mellett több barátságos meccset rendeznek, közülük legérdekesebbnek az Argentína–Spanyolország ígérkezik. A spanyolok még sosem nyertek a dél-amerikai országban, az argentinok viszont 11 éve nem tudták legyőzni a világbajnokot. Ez lesz a két válogatott 13. meccse, az eddigi mérleg: 5-5 spanyol és argentin siker és két döntetlen.

Európa-bajnoki selejtezők keddi műsora

A csoport

Törökország-Belgium, Isztambul 20 ó

Ausztria-Kazahsztán, Salzburg 20:30 ó

Németország-Azerbajdzsán, Köln 20:45 ó

B csoport

Oroszország-Szlovákia, Moszkva 17 ó

Macedónia-Örményország, Szkopje 20 ó

Írország-Andorra, Dublin 20:45 ó

C csoport

Szerbia-Szlovénia, Belgrád 20:30 ó

Olaszország - Feröer-szigetek, Firenze 20:50 ó

D csoport

Fehéroroszország-Románia, Minszk 19:30 ó

Albánia-Luxemburg, Tirana 20:15 ó

Bosznia-Hercegovina - Franciaország, Szarajevó 21 ó

E csoport

Svédország-San Marino, Malmö 20 ó

Hollandia-Finnország, Rotterdam 20:30 ó

MAGYARORSZÁG-Moldova, Szusza Ferenc Stadion 20:30 ó

F csoport

Grúzia-Izrael, Tbiliszi 19 ó

Málta-Lettország, Ta'Qali 19:30 ó

Horvátország-Görögország, Zágráb 20:30 ó

G csoport

Bulgária-Montenegró, Szófia 19:30 ó

Svájc-Anglia, Bázel 20:45 ó

H csoport

Dánia-Izland, Koppenhága 20:15 ó

Norvégia-Portugália, Oslo 20:30 ó

I csoport

Csehország-Litvánia, Olomuc 20:15 ó

Skócia-Liechtenstein, Glasgow 21 ó