Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hollandia a 96. percig izgult, de vb-döntős

2010.07.06. 23:04 Módosítva: 2010-07-06 23:05:03
Hollandia 3-2-re legyőzte Uruguayt, és bejutott a világbajnokság döntőjébe. A szünetben egy-egy bombagóllal döntetlenre álltak, a 2. félidőben a hollandok jobb helyzetkihasználásukkal, nem sokat mutatva is nyerni tudtak, és veretlenül a fináléban vannak.

Hollandiánál volt többet a labda az Uruguay elleni elődöntő első perceiben, de helyzeteket nem tudott kialakítani, mert az ellenfél védekezett, már a félpályánál letámadta a hollandokat. Uruguaynál a jobbhátvéd Martin Caceres húzódott át Fucile helyére balhátvédnek, Cavani lett Forlán éktársa, a hollandoknál Boulahrouz és de Zeuw került az eltiltottak helyére.

Kis rugdosódás után a hollandoké volt az első helyzet, de az első lövést Perreira ívelte a kapura éppen átlépve a felezővonalat. Cacares bizonytalanságai után a hollandok a bal oldalon kerültek helyzetbe, előbb Sneijder lövését blokkolta a rossz helyen álló van Persie, majd a 17. percben az Arsenal csatára bonyolódott felesleges cselekbe a 16-oson belül.

A 18. percben megszerezte a vezetést Hollandia. Giovanni van Bronckhorst a balösszekötő helyéről indulva, jó 35 méterről lőtt a hosszú felső sarokba. A lövés erős volt, a ficakba ment, a kapufáról pattant be, talán egy világklasszis kapus így is bele tudott volna érni, de Fernando Muslera nem.

 
Gól: Uruguay - Hollandia 0-1

Persze minden más lett volna, ha Irmatov pillanatokkal a lövés előtt lefújja van Bommel durva belépőjét, és kiosztja az egyértelmű pirosat a holland csapatkapitánynak. A vb eddig legjobbnak mondott bírója viszont észre sem vette a faltot.

 
van Bommel brutális belépője

Uruguay néhány percig emésztgette a gólt, aztán megpróbált sebességet váltani. A holland fölény gyorsan eltűnt, Uruguay próbálkozott, de nem tudott a holland védelem mögé kerülni. Cacares ollózta arcon véletlenül de Zeeuwöt, de az áldozat a szünetig tudta folytatni a játékot.

A 33. percben Cavani futott bele van Bronckhorst könyökébe a 16-oson belül, nem sokkal később újra a Palermo támadója volt jó helyen, de túlcselezte a helyzetét, értelmetlen volt íveléssel próbálkoznia az alapvonalról.

A félidő második fele már Uruguayé volt, a 41. percben jött az egyenlítés: Forlán 28 méterről, ballal lőtt kapura, a későn vetődő Stekelenburg már hiába indult el érte, a labda a léc alá vágódott. Kapushiba volt, a lövés majdnem pont középre tartott.

 
Gól: Uruguay - Hollandia 1-1

A második félidőben nyugodtabban folytatták a csapatok, de a játékot inkább Uruguay irányította.

Az 52. percben egy rossz Boulahrouz-hazaadásból Cavani lőhetett volna gólt, Hollandia nem találta a ritmust, egyre magabiztosabbak lettek a dél-amerikaiak. Hullámzott a meccs, hamar átmentek a középpályán a csapatok, előbb Forlán szabadrúgását szedte ki a jobb alsóból Stekelenburg, majd a hollandok hagytak ki ziccert: van Persie passzát van der Vaart lőtte rá, Muslera védett, a kipattanót Robben – jobbal – fölé vágta.

A 70. percben újra megszerezte a vezetést Hollandia. A 16-os bal oldaláról Sneijder lőtt kapura a lábak között, két védőn is megpattant a labda, de a többiek lába előtt elment, és a vetődő Muslera keze mellett a kapu bal alsó sarkába pörgött. (Sneijder ötödik találatával beérte a listavezető David Villát, Forlán négynél jár.)

 
Gól: Uruguay - Hollandia 1-2

Három perccel később biztossá tette előnyét Hollandia: Kuyt adott be a balszélről, a visszafelé mozgó Robben elszakadt az emberétől, és szép mozdulattal védhetetlenül fejelt a jobb kapufa tövéhez.

 
Gól: Uruguay - Hollandia 1-3

Oscar Tabarez cserélt, átállt három csatáros játékra, de a nagyobb területen jobban éltek a holland kontrák, és igazi fölényt nem tudott kialakítani Uruguay.

Ahogy fogyott az idő, úgy adták fel a dél-amerikaiak - Forlánt hét perccel a vége előtt valószínűleg sérülés miatt le kellett cserélni -, de a 92. percben jött a szépítés: egy szabadrúgást gyorsan elvégeztek, Maxi Pereira a balösszekötő helyén belépett a 16-oson belülre, és a lábak közt remekül a jobb alsóba csavart.

 
Gól: Uruguay - Hollandia 2-3

Uruguay nagyon megindult, a hátralevő négy percben - a bíró három percet rátett a három perc hosszabbításra - egymás után jöttek a beívelések, lett volna még egy lövés is, de a kaputól 18 méterre valószínűleg kézzel blokkolták a labdát a hollandok. Irmatov továbbengedte a játékot, pillanatok múlva Kuytnak kellett becsúszva szerelnie, hogy Uruguay ne tudjon lőni. Nem jött össze az egyenlítés, Hollandia bejutott a döntőbe.

 
Uruguay - Hollandia 2-3 összefoglaló

A helyzeteit gyakorlatilag tökéletesen kihasználó Hollandia 3-2-re nyert, és eddig minden meccsét nyerve került a fináléba, ahol a Spanyolország-Németország győztese lesz az ellenfele. Az már biztos, hogy európai válogatott először fog Európán kívüli világbajnokságot nyerni.

A hollandok eddig kétszer szerepeltek vb-döntőben, 1974-ben és 78-ban is kikaptak.