Piroska
-1 °C
5 °C

Ez az utolsó futball-vb ilyen bíráskodással

2010.07.08. 21:40
Megváltozik a játékvezetői rendszer a következő labdarúgó-világbajnokságra, átgondolják a videobíró alkalmazásának lehetőségét és a bírók létszámának növelését - jelentette be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtökön.

"Azt kell mondanom, hogy ez az utolsó vb, amelyen még a jelenlegi rendszer működik - fogalmazott Jerome Valcke, a FIFA főtitkára a BBC-nek adott interjújában. - A játék felgyorsult, a labda hihetetlen sebességgel száll, a bírók pedig idősebbek, mint a futballisták, tehát segítenünk kell nekik, tennünk kell valamit."

Valcke szerint a szabályalkotásért felelős szervezet, az International Football Association Board (IFAB) októberben tárgyalhat először a leendő módosításokról.
A dél-afrikai tornán az uruguayi Jorge Larrionda a német-angol nyolcaddöntő első félidejében, 2-1-es német vezetésnél nem adta meg Frank Lampard szabályos gólját, mert nem látta, hogy a labda több mint fél méterrel túljutott a gólvonalon. A találkozót 4-1-re nyerték a németek.
Olasz kollégája, Roberto Rosetti az ezt követő argentin-mexikói összecsapás első félidejében, 0-0-s állásnál juttatta előnyhöz Diego Maradona együttesét azzal, hogy megadta Carlos Tévez fejesgólját, pedig a támadó az átadás pillanatában méteres lesen állt. Ezt a mérkőzést 3-1-re nyerte Argentína.

Az elmúlt idényben az Európa Ligában alkalmazták az úgynevezett ötbírós rendszert, amelyben a játékvezetők nem kettő, hanem négy asszisztens segítségével vezették a találkozókat, a két plusz segítő a 16-os vonalában, az alapvonalnál helyezkedett el. Ezt a módszert tovább tesztelik, a következő szezonban a Bajnokok Ligájában és az Eb-selejtezőkön is alkalmazzák. Az EL-ben így is akadtak durva hibák.

Puhl Sándor elképzelése szerint nem kellene több bíró, csak a játékvezetőket figyelő ellenőrnek kellene nagyobb hatáskört kapnia, hogy videózás után ő szólhasson, ha tévedett a bírói hármas, és valamit nem vettek észre.

Maruzsi László találmánya is az IFAB előtt van, kamerákkal figyelné, hogy átment-e a labda gólvonalon, és ha igen, azonnali jelzést küldenének a bírónak.