Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Vb-favorittól még sohasem tartottak így

2010.07.09. 10:22
Három játékos szerezte a gólokat a döntős spanyoloknál, David Villa ötöt, Iniesta és Puyol egyet-egyet. A spanyolok támadnának, de mindenki fokozottan védekezik ellenük, még az offenzív németek sem tudták önmagukat adni.

Spanyolország hét lőtt góllal jutott a világbajnokság döntőjébe, ilyen kevéssel még senkinek sem sikerült elérnie a finálét. A második hely az olaszoké, 1994-ben nyolccal mentek be, az egyenes kieséses meccseken rendre kettőt vágtak, mert Roberto Baggio belelendült.

A spanyolok a csoportban négyig jutottak, Hondurasnak és Chilének is kettőt lőttek, az egyenes kieséses szakaszban 1-0-ra verték ellenfeleiket – Portugália, Paraguay, Németország -, az első félidőben egyszer sem volt gól, a másodikban azonban feltörték a jól szervezetten tömörülő védelmeket.

A három meccsben közös, hogy egyik csapat sem mert támadni, egy jól sikerült, pontos kontrában bízott, hiszen Svájc is úgy verte meg Spanyolországot mindjárt az első csoportmeccsen.

Az Eb-címvédő végig a saját, rövid passzos játékát játszotta, az elmúlt húsz évben egyetlen olyan vb sem volt, ahol ennyire tartott mindenki a legnagyobb favorittól. Spanyolország hat góllal verte a lengyeleket az utolsó felkészülési meccsen, és senki sem akarta megkockáztatni a riválisok közül a bátrabb támadójátékot, akkor a spanyolok gyors embereikkel sokkal könnyebben átjuthattak volna a középpályán, valamint a védelmen.

Egyedül Chile nem változtatott a stílusán, három védővel állt fel, rajtuk lehetett látni, hogy nem állnak vissza, nem próbálják tartani a döntetlent, ameddig csak lehet. Megúszták kettővel, mert a spanyolok leálltak.

Vicente del Bosque csapatának önbizalma végig rendben volt, akkor sem estek kétségbe, ha a KO-szakaszban sokáig nem sikerült belőniük az első gólt. Pontosan tudták, ha azt belövik, nem lehet bajuk, és mindvégig bíztak benne, hogy előbb-utóbb biztosan lesz góljuk. Ha kellett, a kapitány jókor nyúlt cseréhez, Llorente lendületet hozott a portugálok ellen, és Pedro beállítása a németek ellen is jó húzásnak bizonyult.

Portugália a 63. percig bírta, Paraguay húsz perccel tovább, Németország azonban csak tízzel.

Hollandia az elődöntőben már majdnem jól játszott, de nem valószínű, hogy épp a döntőben vállalna fel nagyobb kockázatot. Hollandia már volt hátrányban a brazilok ellen, de felállt, igaz a spanyolok sokkal jobban kontráznak, mint a brazilok, és ha bemegy a második, onnan már nem lesz könnyű visszajönnie. Igaz, mi aztán tudjuk, hogy nem lehetetlen.