Egymilliárdot ér a venezuelai-magyar csatár

2011.05.12. 13:59
A 25 éves Mikut a Valencia fedezte fel, 55 meccsen lőtt 14 góljával a Getafét mentheti meg a másodosztálytól.

A család a második világháború után települt ki Venezuelába, Nicolas Ladislao Fedor Flores 1985. augusztus 19-én született a fővárosban, Caracasban. A Nicolas magyarul Miklóst jelent, innen kapta becenevét, a Mikut. A Fedorok közül többen azóta újra Magyarországon élnek, így Mikunak a venezuelai mellett magyar útlevele is van.

miku2101

A Santo Tomás Villanueva sportiskolában nevelkedett, és egy spanyolországi nyaralás változtatta meg az életet. 2001-ben a család Valenciában töltötte a szabadságát, ahol Miku részt vett az SD Sueca nyári futballiskolájában. A szakemberek egyből felfigyeltek az akkor 15 éves tehetségre és meggyőzték, fejlődése érdekében maradjon Spanyolországban.

Hosszú huzavona után kapta meg a tartózkodási engedélyt, közben a Valencia mellett a Real Madrid érdeklődését is felkeltette. Végül az előbbi igazolta le és 2002-től szerepelt a korosztályos csapatokban.

2004-től a Valencia második csapatában futballozhatott volna, de az akkor szabályok szerint idegenlégiósként nem kapott játékengedélyt, így végül kölcsönbe előbb a harmadosztályú Alcoyanóhoz, majd egy évvel később a Salamancához került. Itt 36 meccsen 18 gólt lőtt, elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a gárda visszajusson a másodosztályba.

A Valencia majdnem minden évben kölcsönadta, játszott a Cudad de Murcia, a Valencia B, a Gimnástic csapataiban, de megint Salamancában ment neki igazán. A 2008–2009-es szezonban 37 találkozón 15 gólt lőtt.

A következő idényt Valenciában kezdte és azzal sem tudta meggyőzni edzőjét, hogy 2009. augusztus 27-én mesterhármast lőtt a Stabaekkel vívott Európa Liga-meccsen. Mindössze két bajnoki-, és két kupameccsen kapott lehetőséget. Tavaly januárban került a Getaféhoz, előbb féléves, majd a szezon végén 2014-ig szóló szerződést írt alá. Az elmúlt 16 hónapban 55 tétmeccsen 14 gólt szerzett a Getaféban.

Miku-Fedor-delantero-de-la-Vinotinto-de-Venezuela

Miku akár magyar válogatott is lehetett volna, de már 23 meccsen szerepelt a venezuelaiban. Már 2006-ban bemutatkozott, de a 2010-es vb-ről két ponttal lemaradt együttes alapembere lett. A selejtezőben három, a barátságos meccseken négy gólt rúgott eddig.

A Getafe nagy harcot vív a bentmaradásért a két másik, magyar futballistát is alkalmazó csapattal, az Osasunával és a Real Zaragozával. A spanyol lapok szerint ha ez sikerül, Mikunak óriási szerepe lesz benne, a transfermarkt.de szerint a piaci értéke két év alatt a három és félszeresére emelkedett, jelenleg 3,5 millió eurót ér.  • Tippek
  • Bankszámla