EL-döntő: Mourinho II. újabb rekordot akar

2011.05.18. 17:00

Porto-Braga döntőt rendeznek szerda este az Európa Ligában. A portóiak már nyertek UEFA-kupát - 2003-ban José Mourinhóval -, ráadásul idén megállíthatatlanok, portugál bajnokok, kupadöntősök, edzőjük épp Mourinho tanítványa.

Andre Villas-Boas, a Porto trénere 33 évesen és 213 naposan lehet európai kupagyőztes, amivel rekordot döntene, ilyen fiatalon még senkinek sem sikerült. Újabb fénypontja lenne ez a szezonjának, a Portóval sorozatban megnyert meccsek csúcsát már az év elején elvette Mourinhótól.

Domingos Paciencia, a Braga 40 éves edzője is dicséri az új Mourinhónak tartott trénert: "Nem túl tapasztalt, de már ilyen fiatalon is egészen kiemelkedő dolgokat ért el a Portóval." Domingos a 90-es évekből ismerős lehet, klasszis csatár volt a Portóban, portugál gólkirály is lett. Most ő lehet az első, aki az EL-ben, illetve elődjében, az UEFA-kupában legyőz egy olyan csapatot, amiben korábban játszott.

"Szeretnénk csodálatosan zárni a szezont. Nem változtatunk a játékstílusunkon, akármi is történjen: szerda este is birtokolni akarjuk majd a labdát, és minél több helyzetet akarunk. Inkább becsülettel veszítünk, mint meghazudtoljuk önmagunkat. Egy európai kupafinálénak a szép futballról kell szólnia, nem lehet unalmas" - nyilatkozta az ellenfél, Villas-Boas, akit állítólag a Chelsea máris vinné Ancelotti helyére. Ő viszont nem csak az Európa Ligát, hanem jövőre a BL-t is meg akarja nyerni a Portóval, mint Mourinho 2004-ben.

A Braga a Liverpoolt is kiejtette

A Porto öt győzelemmel és egy döntetlennel ment tovább a csoportból, utána a Sevillát, a CSZKA-t, a Szpartak Moszkvát és a Villarealt verte ki. A Braga a BL csoportköréből esett ki, majd a Lech Poznant, a Liverpoolt, a Dinamo Kijevet és a Benficát búcsúztatta.

A Braga abszolút tapasztalatlan, a mostani kupadöntő a legnagyobb sikere az után, hogy tavaly második lett a bajnokságban.

A Porto legveszélyesebbje az EL-ben eddig 16 gólos - ezzel gólekorder - Radamel Falcao, aki a szezonban összesen 38 gólnál jár. A másik oldalon az Alan-Lima csatárkettősben bíznak és a hatalmas tehetségnek indult, végül a kiscsapatban kikötött irányítóban, Hugo Vianában.

A két csapat a hazai ligában már kétszer találkozott a szezonban, a Porto oda-vissza nyert: szeptemberben 3-2-re otthon, idén 2-0-ra idegenben. A Braga negyedik a bajnokságban.

A dublini döntőt 20:45-től játsszák.  • Hírek
  • Bankszámla