Totti, viccgól, Vasas és élő gerincműtét

2011.08.04. 00:55
Tottin, Krkicen, pár kapufán és egy Viviani-gólon kívül semmi nem történt a Vasas megalapításának 100. évfordulójára rendezett Roma elleni meccsen. A Puskás Ferenc Stadionban saccra háromezren lehettek, volt sok Roma-mezes.

Május 1-i hangulat fogadott minket szerda este a Puskásban a Vasas-Roma centenáriumi futballmeccsen. Lehetett beszélgetni, zöld volt a fű, fociztak is valakik, némelyikük egész ügyes volt, de semmi több. Aki születése óta Vasas-drukker, annak a végeredménytől függetlenül ajándék volt egy ilyen meccs, de valójában semmi különbség nem volt a Fáy utcához képest egy szombat délutáni, Siófok elleni bajnokival összehasonlítva. Nagyjából annyian is voltak.

A Vasas jelenlegi keretéből egyetlen nevet sem tudnánk mondani, a Roma is élt már meg szebb napokat, de azért mégiscsak Totti meg minden, jött a Barcelonától Bojan Krkic meg a B csapattól a Barca egykori sztárja - a Real Madridot is megjárt - Luis Enrique a kispadra.

Az első félidő egyik legnagyobb eseménye a sajtópáholy és a szomszédos szektor közti cserekereskedelem volt: ingyen vízért tökmagot, hogy mindenki kihúzza valahogy a félidőig. A másik, hogy az előttünk ülő sajtós kollégák egy idő után megunták a meccset, és a méltán népszerű Budapest TV-s videót kezdték el nézegetni, amin Tihanyi doktor telefonon keresztül hajt végre gerincműtétet, mindezt élőben. A pályán Krkic bemutatott egy-két cselt, de komoly helyzet nem lett belőle.

A második félidő úgy kezdődött, mint futballmeccs még soha: a bemondó eddig nem látott lelkesedéssel ösztönözte a szurkolótábort a drukkolásra, benyomták a diszkót ezerrel, csak azt felejtették el, hogy már megy a játék, így aztán percekig zenére focizhattak a játékosok. (A zaj akkora volt, hogy az m1-en Gundel Takács Gábort is elnyomta.)

A hatalmas füttyszóból ítélve a techno senkinek sem jött be, de legalább lett hangulat. Mind a Vasas drukkerei, mind a sorcserével próbálkozó Roma is felpörgött, előbbiek görögtüzet gyújtottak, utóbbiak nagyon hajtottak az edző bizalmáért.

A gólcsendet a csereként beálló Viviani törte meg: távoli lövése két védőn is megpattant, aztán vágódott a kapuba.

Sokan örültek, rengeteg magyar Roma-drukker ült a lelátón. Miért olyan népszerű ez a csapat itthon? Egyrészt Totti miatt, másrészt, amikor a Sport TV bejött jó tíz éve, és lehetett ötösével nézni végre az olasz bajnokikat, a Roma pont akkor lett bajnok a nagyszerű kapitány mellett Batistutával, Montellával, a kispadon Capellóval. Az akkora csapat volt, hogy szerdán Roma-mezben, de magyarul beszélve kolbászolni sem volt taplóság.

Mérkőzés valójában nem alakult ki a Puskásban, de Vasas- és Roma-szurkolóként is élmény lehetett. Aki meg csak futballt nézni jött, az talált magának Budapest TV-t, tökmagot meg május 1-ét.  • Tippek
  • Biztosítás