Vencel
13 °C
23 °C

Illene nyerni, ha már telt ház lesz

2011.10.11. 13:17

Mivel a finn válogattott a borzasztó gyenge Svédországtól is kikapott, a magyar válogatottnak minden esélye elszállt a 2012-es ukrán-lengyel Eb-részvételre. Ebben a selejtezősorozatban sok jó történt velünk, ennyi gólt még sosem rúgtunk, ilyen jól még sosem álltunk a világranglistán, kétszer is az utolsó utáni percben nyertünk meccset, de megint nem jutottunk ki. Viszont kedd este mindenképpen meg kell vernünk a finneket, ha már telt ház lesz a Puskásban. Egervári Sándor győzelemre számít, 21 ponttal akarja zárni a sorozatot, a finn kapitány szórakoztató meccset akar, finn meglepetéssel.

Épkézláb gól nélkül hoztunk le két selejtezőt

Biztos sokan emlékeznek az 1998-as francia világbajnokság selejtezőire, akkor kerültünk legutóbb össze a finnekkel. Itthon, szakadó esőben egy szerencsés Orosz Ferenc-góllal vertük őket 1-0-ra, a finn védő elcsúszott, a magyar támadónak gyakorlatilag hozzá sem kellett volna érnie a labdához.

A helsinki visszavágó volt az utolsó meccsünk a sorozatban, Csank János csapatának - a már továbbjutott Norvégia mögött - elég volt egy pont a pótselejtezőt érő második helyhez, a finneknek három kellett volna. Szakadó esőben, a második félidőben meg is szerezték a vezetést. Mindent megpróbáltunk, de sem Horváth Ferenc, sem Illés Béla, sem Dombi beküldése nem segített a támadójátékunkon. És akkor jött a csoda. vagy ha úgy tetszik, minden idők egyik legröhejesebb körülmények között született gólja: a 92. percben egy kapu előtti szerencsétlenkedés közben Mahlio csapattársát, Moilanent úgy rúgta hátba a labdával, hogy saját kapujukba pattant a labda.

Mint később kiderült, ez a gól arra volt jó, hogy a pótselejtezőben a Mijatoviccsal felálló jugoszláv válogatott az Üllői úton és Belgrádban is péppé verjen bennünket.

Ennyit számít a világranglistás helyezés

Tizenhat csapatnak van még esélye arra, hogy kijusson az Eb-re. Van, aki még csoportelső is lehet, van, aki pótselejtezős helyre hajt, van, aki a legjobb másodikra. A magyar válogatott 27. volt a FIFA szeptember végén közzétett világranglistáján, ilyen jól még sosem álltunk. Ehhez képest hat olyan válogatott is van, akik kijuthatnak még, de mögöttünk állnak a világranglistán: a belga, a török, az ír, az örmény, az észt és a skót is ilyen.

Egy nap híján pontosan egy éve is az utolsó utáni pillanatban hoztuk vissza magunkat Helsinkiben, Dzsudzsák 94. percben szerzett bombája akkor győzelmet ért Egervári Sándor csapatának.

Jó lenne tudni, mi lesz a kezdő

Nem csak azért nehéz megjósolni, ki lesz az a tizenegy, aki játszik a Puskásban, mert ez már egy tét nélküli meccs, hanem azért is, mert sok a sérült is. Annyi biztos, hogy Gera és Rudolf sérülés miatt nem lesz ott a keretben, előbbit el sem engedték a WestBromból, utóbbiról a tegnapi edzés után derült ki, hogy nem jött teljesen rendbe. A kulcscsonttörés miatt eddig hat hetet kihagyó Dzsudzsák a második félidőre beállhat. Ennek mondjuk az Anzsinál biztosan nem örülnek túlzottan. Király helye a kapuban biztos, mint ahogy Juhászé és Korcsmáré is a védelem közepén. A bal oldalon Vanczák, jobb oldalon Lipták vagy Lázár kezdhet. Moldova ellen a Koman - Elek - Pintér - Hajnal középpálya kezdett. Pintér sérült, ő biztosan kimarad, Dzsudzsák pedig be fog állni a második félidőben. Mindössze két egészséges támadónk van, a remek formában játszó Szabics Imre és az Ipswichben egyáltalán nem játszó Priskin Tamás.

A Magyarország-Finnország Eb-selejtezőt kedd este 20 órától rendezik a Puskás Ferenc Stadionban.