Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Leszel te még a mi játékosunk, Dzsudzsák

2012.02.10. 09:25
Vörösbaranyi József szerint lesz még drágább 19 millió eurónál Dzsudzsák Balázs. A 41-szeres válogatott szélső nem az edzőkérdés miatt ment el az Anzsitól, már régóta figyelte a Dinamo. A menedzser már egy újabb gyémántot csiszol, Novothnyt a Napolihoz vitte. Nem akadémiáról, Veszprémből. Elmondta azt is, miért szidják.

„Csak azért nem lepett meg Balázs átigazolása, mert ebben a szakmában megszoktam az elmúlt tíz évben, hogy mindenre felkészüljek. Váratlan helyzet volt, január másodikán hallottam először arról, hogy a Dinamo Moszkva Balázsban látja a megoldást, és az esélyt a Bajnokok Ligájára. Az események felgyorsultak, mert mindenki gyorsan meg akart egyezni, tizedikére már megszületett a megállapodás” – mondta az Indexnek Vörösbaranyi József, a válogatott szélső menedzsere.

D  OB20080604058
Fotó: Oláh Tibor

Ennek az igazolásnak sokkal jobb a sajtója, mint az előzőnek, mert a Dinamo hagyományai és a helyezése miatt emészthetőbb. Igaz, nem értette az Anzsi-szerződés letargiáját sem. Cáfolta, hogy közrejátszott volna a gyors váltásban, hogy nem sztáredzőt hozott az Anzsi (Jurij Krasznozsan lett a befutó).

„Nyilvánvaló, még komolyabbá tette volna a klubot, ha Guus Hiddinkkel megállapodnak. A Dinamo előbb képben volt, minthogy az Anzsi új edzőt igazolt volna, ezt fontos tisztázni. Azt is tudni kell, hogy Podolski is képben volt, de Balázst Oroszországból könnyebb volt megszerezni, mint a németet kimozdítani Kölnből. Nincs okunk degradálni az orosz edzőt, részint mert nem ismerjük, másodsorban pedig mégiscsak az orosz válogatottnál dolgozott, és mutatott fel eredményeket. Nem kérdés, nem akkora név, mint Hiddink, de nem kizárt, hogy hosszú távon sikeresek lehetnek vele. Az Anzsi nem tart ott, ahol a Dinamo, mert az építkezést a fővárosban lényegesen korábban kezdték, ezért is vannak előbb a bajnokságban. Az Anzsi ugyanakkor csak örülhetett, mert nyert az üzleten. Amúgy a Dinamo edzője, Szilkin, már korábban is szerette volna Dzsudzsákot, még Debrecenben kinézte, és a PSV-nél folyamatosan követte a fejlődését.”

Vörösbaranyi úgy gondolja, Eto’o érkezése és jelenléte nem hatott rosszul a csapatra, nem érződik, hogy neki a pénz volt az elsőszámú, amiért Dagesztánt választotta. „Inkább ellenkezőleg, jól hatott a morálra a sztár, ha levezetésnek is szánja, edz és ütközik, nem lóg ki a sorból.”

Dzsudzsák a 19 millió eurós vételárral az egész téli átigazolási piac legértékesebb labdarúgója lett – természetesen ő a legdrágább magyar is -, nagy tekintélyű lapok is kiemelték a klubváltását.

„Örülök, hogy ez Magyarországon is ekkora publicitást kapott, ne áltassuk magunkat, erre nem számíthatott senki, nem ez a magyar futball helye, ez egy váratlan eredmény. Balázs is büszke rá, jót tesz a lelkének is, a napokban is szóba került, amikor beszéltünk. Ez az összeg egy fontos jelzés, hogy jó utakon járunk. Egy apró, vagy nem is annyira apró célt, amit kitűztünk, újra teljesítettünk. Nem lehet más a terv, mint egy újabb, magasabb összeg. Van még feljebb, mindketten hiszünk benne. Húszmillió felett akárkiket már nem adogatnak, az már közvetlen a topkategória alatti. Hiszünk abban, hogy egyszer húszmillió felett is fizetnek is majd érte.”

„Nagyon jó megítélése maradt Balázsnak Európában, folyamatosan hallom, hogy nem baj, ha a Dinamónál van, lesz még a mi játékosunk. Ez jött vissza Angliából, Olaszországból pedig az, hogy sajnálják, hogy nem lett az ő játékosuk.”

DBELO20110612021
Fotó: Beliczay László

Vörösbaranyi csapatneveket nem mondott, de azt érzékeltette, hogy nem a Wiganről vagy a Cesenáról van szó. „Nem megbántva ezeket a csapatokat olyan összegekről beszélünk, amelyek előrejelzik, milyen kaliberű csapatnál merült fel Balázs neve. Lehet, hogy furcsa ez, és nem lehet elégszer nyomatékosítani, hogy a játékospiacon tökéletesen ismerték, a nagy klubok is pontosan tudták, ki volt a PSV gólkirálya az elmúlt két idényben.”

Korábban az Arsenal, a Newcastle, a Tottenham és a Liverpool jött szóba, ezek a klubok ki is tudnák fizetni az árát, Olaszországból pedig a Juventus érdeklődött legélénkebben. A menedzser úgy gondolja, hogy Dzsudzsák a jó csapatok ellen mindig jobban játszik, mint a gyengébbek ellen, és most már semmi dolga nincs, minthogy az orosz rájátszásban is megmutassa lövőerejét, pontosságát, gólérzékenységét és nem utolsósorban sebességét.

„Mivel nincs senki a Dinamónál a bal oldalon, biztosan játszani fog, csak rajta múlik, él-e az eséllyel. Természetesen bízom benne. Minden nap megerősíti, mennyire jól érzi magát, és megvan az a jó képessége, hogy gyorsan be tud illeszkedni. Hollandiában is rögtön felvette a tempót, szerintem itt sem lesznek gondjai.”

Új generáció

Vörösbaranyi eközben már lehet, hogy megtalálta a következő Dzsudzsákot, hiszen Novothny Somát a Napolihoz irányította, és fél plusz négyéves szerződést kötöttek.

Pakunak Magyarország volt az előrelépés

Vörösbaranyi nem híve, hogy mindenáron külföldön folytassa valaki, a vajdasági Paku Roland például Győrben kapott lehetőséget. A 19 éves bal lábas játékos a magyar futball nagy ígérete lehet, a Partizan és a Zvezda is le akart rá csapni, tisztességes és tisztességtelen eszközökkel győzködték a családot, amely végül átjött Magyarországra. „A fenyegetésről nem tudok. Segítettünk a családnak is az álláskeresésben. Roland is jól érzi magát, értelmes, tehetséges srác, sok kijöhet belőle. Neki a Győr volt a legmegfelelőbb, onnan is lehet azért karriert csinálni.”

„Rossz nem történhet vele. Nem éreztük a Napolin, hogy azért van szükségük rá, mert rögtön kölcsön akarják majd adni, és ide-oda fogják rakosgatni. A napi tíz hívásból inkább az derült ki számomra, hogy nagyon szeretnék megismerni őt, megnézni a saját közegükben a fejlődését. A Napolin még nem érződik, hogy benne lenne a fiatalok közti nagy kereskedésben, most van először juniorcsapatuk. Úgy tudom, nem is igazoltak más fiatalt.”

Novothnyt vitte volna a Köln is, de az olaszok kitartóbbak voltak. A veszprémi nevelőegyesület pedig büszke volt, hogy felfedezett egy jó játékost, nem ragaszkodott mindenáron hozzá, mint az akadémiáknál látni lehet.

Novothny Soma tavaly a U17-es válogatott Izland elleni EB selejtezőn
Novothny Soma tavaly a U17-es válogatott Izland elleni EB selejtezőn

„Az édesapa és a fiatalember elbizonytalanodtak még az utolsó fél napban is, hogy biztosan akarják-e ők ezt a szerződést. Mivel soha senkit nem kényszerítettem, most is csak a jó és a rossz oldalát hoztam elő. Nekem is van egy fiam, akivel voltunk Firenzében próbajátékon, és pontosan tudom, hatalmas dilemma egy ilyen szerződés. A fiam is itthon van. Tényleg egy élet múlhat rajta, lelkileg ez egy nagyon komoly próba, nem könnyű összeszorított fogakkal tűrni. Csak azzal érveltem, hogy rosszabb futballista nem lesz, ha a Napolitól fél év múlva továbbáll. Még akkor is visszajöhet a hazai élvonalba. Az sem garancia persze, hogy egy kölcsönadásnál az eldobottság érzése nem alakul-e ki. Az önéletrajzában viszont biztosan nem fog rosszul mutatni, hogy leigazolta a BL nyolcaddöntőjében érdekelt klub.”

A menedzser is hallja az igazolásokat körülvevő fanyalgást, és neki is könnyebb lenne az élete, ha olyan szinten állnánk, hogy a Bayern Münchenbe, a Dortmundba kellene játékosokat kínálnia.

„Elek Ákos azért ment a török Eskisehirsporba, mert ott volt rá igény. Ettől függetlenül neki a legfontosabb, hogy arra a szintre jó legyen, folyamatosan játsszon, fejlődjön. És jó visszajelzés volt nekem, megköszönte az élményt, amikor a Trabzon ellen bemutatkozhatott. Lehet mindenkit szidni, engem is, hogy csak Törökországot tudom elhozni, ahol egyébként is mindenki megbukott. De a futballunk messze nincs ott, hogy mi bárkit is szidjunk. Amellett, hogy Kabátnak voltak jó idényei. Majd ha Dzsudzsák megállja a helyét Oroszországban, esetleg megnyitja azt a szegmenst is, addig viszont marad egy Priskinnek is a második vonal. Ahonnan van feljebb. Tudom, ő is sokat tépelődött, belevágjon-e. Már a reptér felé tartottam hajnalban, amikor meggondolta magát. Aztán másnap mégis repülőre ült."

100 milliót kaphatott az iroda is a két átigazolásból

Ha csak azt vesszük, hogy a menedzserek tíz százalékot eltesznek egy transzfer árából, könnyen kiszámolható, Vörösbaranyi sem járt rosszul, még akkor sem, ha a Stars and Friends iroda képviseli Dzsudzsákot. A cégnek a zászlóshajója a magyar, még ha a Liverpoolban játszó Skrtel vagy a Monacóhoz szegődő holland Barazite is náluk is van.

1,9 millió euró, vagyis 570 millió forint hatalmas összeg, az irodának is évekre egzisztenciát teremtett a szélső eladása. Nem beszélve, hogy ha Dzsudzsák egymilliárd forintos keresetéből is jár valamennyi az irodának.

„Igen, érezzük, hogy az érdeklődés növekszik, de ha én Novothnynak vagy Pakunak nem tudok segíteni, az ő családjukat nem igazán érdekli, hogy Dzsudzsák milyen jó helyen van. Szép dolog a fényben lenni Dzsudzsák miatt, de miatta a többiek nem szorulhatnak háttérbe."