Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Hőstörténetet írt a 3. számú Pool-kapus

2012.04.11. 11:36 Módosítva: 2015.05.17. 01:05

Halott fiának ajánlotta Brad Jones a Liverpool keddi, Blackburn elleni győzelmét. A klub harmadik számú kapusa kiállított társa helyett állt be, egyből tizenegyest fogott. Ez is kellett ahhoz, hogy a Liverpool tíz emberrel a 91. percben 3-2-re nyerjen.

Jones élete harmadik - és ebből első bajnoki - mérkőzését játszotta a Liverpoolban. Az ausztrál kapus eddig csak 2010 végén, egy Northampton Town elleni ligakupa-meccsen és egy Utrecht elleni Európa Liga-meccsen kapott szerepet, utóbbit gól nélkül hozta le. Hogy a Blackburn ellen védhetett, ahhoz a Liverpool szempontjából több szerencsétlen momentum kellett.

Alapesetben Pepe Reina véd, de őt a Newcastle-meccsen kiállították, eltiltását tölti. Dalglish ezért kényszerűségből Donit nevezte, de a brazilt a 25. percben már kiállították. Ekkor jött el Jones nagy lehetősége, és élt is vele. Yakubu jobb alsó sarok felé tartó tizenegyesét könnyedén fogta, így a Liverpool megőrizte kétgólos előnyét. Jones később elmondta, jól tudta, Yakubu, hogyan fogja ellőni. Korábban a Middlesbrough-ban együtt futballoztak, és sokszor gyakorolták a büntetőket edzés után.

A 36. percben Jones viszont tehetetlen volt, kijött az emberhátrány, Yakubu gond nélkül fejelt a kapuba egy beadást. Jonesnak később majdnem sikerült elrontania meseszerű bajnoki bemutatkozását. A 61. percben túl sokat várt egy hazaadott labda visszarúgásával, majd sikerült eltalálnia Yakubut is. A blackburnösről a kapuba is mehetett volna, de Jones sután még kiütötte, közben leterítve a csatárt. Egy sárga lappal megúszta, de a tizenegyest ezúttal nem tudta megfogni. Hogy igazi hős lehessen, ahhoz az is kellett, hogy a 91. percben Caroll gólt fejeljen és nyerjen a Liverpool.

Jonest a szurkolók nem feltétlenül képességei miatt tartják nagyra, hanem emberi tartása miatt. Az elmúlt másfél évben megjárta a poklot. Ötéves kisfiánál leukémiát diagnosztizáltak, Luca egy évig küzdött a betegséggel, majd novemberben elhunyt. „Nagyon nehéz 18 hónapom volt, elvesztettem a fiam. A teljesítményem neki szólt, és a természetesen azoknak szurkolóknak, akik végig mellettem álltak. A barátnőm egy fiút szült a héten, nagyon nagy hét ez."

Jones Premier League-bemutatkozása után az FA-kupában játszhat, szombaton a Wembleyben az elődöntőn az Everton ellen védhet. Cserekapusként Jones mögé szóba jöhet még Gulácsi Péter, a Liverpool a másodosztályú Hull Citynek kölcsönadott kapusa is, akit délelőtt hivatalosan még nem kerestek meg. „Beszélgetés és várakozás van", mondta az Indexnek Kövesdi Viktor menedzser. Délután a BBC már úgy tudta, visszahívják Gulácsit.