Judit
2 °C
7 °C

Egervári: 50% feletti, hogy továbbjutunk

2013.04.04. 12:24
A magyar labdarúgó-válogatott 60-80 százalékban kialakult, 26 év körüli játékosokból, akiknek van perspektívájuk; a védekezés javul, a hibák javítása tanítható. Egervári Sándor szövetségi kapitány a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta azt is, hogy a pályán meghosszabbított karja Király, Hajnal, Gera és Juhász.

A kapitány szerint a bukaresti győzelem nem a támadásokon múlik majd. „Nem lehet csak a pontok begyűjtésével, meg a világranglistás helyezés javulásával mérni azt, az irányításom alatt mennyit lépett előre játékban a magyar válogatott. A csapatépítésben komoly fluktuáción keresztülmenve már megvannak a közösségünk meghatározó futballistái; kialakult a keret 60-70, néha 80 százaléka olyan 26 év körüli játékosokból, akik még nincsenek a csúcson. Van még perspektíva ebben a közösségben” - vélekedett a kapitány.  

„Tavaly, a Norvégia elleni hazai vereség megmutatta, hogy vannak gondjaink a védekezésben és nem kifejezetten magukra a védőkre gondolok, hanem a csapatmozgásra, ebben tavasszal előrébb léptünk, a románoktól kapott meccsvégi gól ellenére is. A román és a török meccsen a védekezés egészével összességében elégedettek lehetünk, az egyre érettebb. Egyéni hibáink persze akadtak, ki voltunk téve a klubjaikban alulfoglalkoztatott védők problémáinak, az élen Juhász Rolanddal.”

„Hogy lehet-e a hibák után jó megoldásokat tanítani felnőtt, kész játékosoknak? A román egyenlítő gólnál a játékvezető nem fújt le egy támadó szabálytalanságot, de előtte két-három focistánk valóban bakizott. Mindez modellezhető: egyszerre léptek ugyanoda a védőink, nem segítve egymást. Lehet ezt tanítani: egy védelmi sornak tudnia kell mélységben is tagozódni. Videózunk, javítunk, minél hamarabb. A törökök ellen már jobbak is lettünk ebben” - mondta el Egervári.  

„Nem a védekezésben érzem a lemaradást: Isztambulban például sokkal inkább a támadó harmadban mutatott teljesítménnyel voltam elégedetlen, több lehetőséget vártam a nyitott török védekezés ellen. Persze mindez ellenfélfüggő. Egyetértek, a törökök valóban bátrabban cseleztek nálunk, mi inkább biztonsági passzokat választottunk: azért ők minden mutatóban előttünk járnak, jobban is cseleznek a mieinknél, lefojtották a játékunkat. A románok sok erőt vettek ki belőlünk, a frissesség hiányzott a játékunkból” - elemezte a törökök elleni döntetlent.

Arra a kérdésre, hogy miért a magyar csapat alkalmazkodik az ellenfelek játékához és mitől lesz ez fordítva, a kapitány úgy reagált: „ez nem feltétlenül van így, a románok ellen például mi uraltuk a meccs javát, a mi stílusunk dominált. Törekszünk az erényeink megjelenítésére, sajnos nem mindig sikerül.”  

Edzői filozófiája kapcsán a szerepeket firtató kérdésre elmondta: „Vannak rutinos, érett játékosok, ők minden közösség alappillérei, nem feltétlenül posztoktól függően, bár a tengelyben játszók a leglényegesebbek, akik szerveznek. Nálam például Király Gabi szerepe nagyon fontos mint kapuból éretten irányító személyiségé. Hogy ki a meghosszabbított karom a pályán meccs közben? Például Hajnal Tamás, Gera Zoltán és Juhász Roland.”  

Arra, hogy Bukarest kockázatminimalizálást vagy merész taktikát hoz-e majd, Egervári így felelt: „Bátran kell kint játszanunk, sok múlik azon az eredményen. Fejjel nem rohanunk a falnak, de a játéknak arról kellene szólnia, amihez mi értünk jobban. Képesek vagyunk idegenben nyerni a románok ellen: nem is annyira a támadásokon, sokkal inkább az egységességen és a hiten múlik majd. Több, mint 50 százalék az esélyünk a pótselejtezős hely elérésére.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?