Viola
-5 °C
-2 °C

Adorján: Nem egy gólért figyelnek fel rám

2013.04.14. 09:27

A most 20 éves Adorján Krisztián 2009 óta játszik a Livepool utánpótlás-csapatában, a szezonban már kilenc gólt szerzett az U21-es Premier League-ben. A legutóbbit az Arsenal felnőtt csapatában is szereplő Wojtech Szczesnynek emelte, amiről még az angol sajtó is áradozott.

„Nem hiszem, hogy egy gól miatt figyelhetnek fel rám többen, de nagyon örülök, hogy sikerült gólt lőnöm, ráadásul ilyen szépet. De nem ez volt a fontos, hanem az, hogy nyerjünk, mert az utóbbi fordulókban becsúszott pár döntetlen és vereség is. Az is nagy élmény volt, hogy az Anfield Roadon játszhattunk" – mondta Adorján.

Az U21-es csapat többnyire a futballakadémia fő pályáján játszik, vagy egy rögbistadionban. Adorján elmondta, az Anfieldre általában csak a kiemelt meccseiket teszik, ha az nem ütközik a felnőtt csapat mérkőzésével. A Tottenhamet is itt fogadták, és legutóbb az Arsenalt is. „Ez azért is jó, mert mi is érzékeljük, milyen a hangulat az Anfielden. Az U21-es meccseinken is ott van 3-4 ezer szurkoló” – mondta Adorján, aki ha teheti, a lenyűgöző hangulat miatt is kijár minden hazai Liverpool-meccsre.

A Szczesnyt megszégyenítő gólon túl az Arsenal honlapja külön is kitért a játékára, és arra, hogy milyen különleges összhangban van csapattársával, Morgannel. „Nem hiszem, hogy ez olyan különleges lenne, ő is akkor került ide, amikor én. Elég sokat vagyunk összjátékban, ő legelöl játszik, én mögötte, ennek köszönhető, hogy ilyen jól érezzük egymást.”

Az U21-es és a felnőtt csapat között élénk a kapcsolat, gyakran edzenek együtt is. „Van olyan, hogy egymás ellen játszunk, de az is előfordul, hogy megmondják, most kell nekik két csatár meg egy baloldali védő, hogy azokkal gyakoroljanak a következő meccsre. Ha közel van a bajnoki, akkor többnyire csak taktikai játékokkal készülünk, ha a hét elején hívnak fel valakit, akkor azért az egyéni képességeket is fejlesztik.”

Az U21-esek és felnőtt csapat között jó a viszony, bár mivel utóbbiban sokan már családosak, keveset találkoznak velük. Adorján Gulácsi Péter révén Skrtellel van jóban, de Gerrard a kedvence. „Ő 33 évesen is igazi profi, példaértékű a hozzállása, mindegyikünknek követendő, ahogy játszik és edz.”

Adorjánék napi két edzéssel készülnek, fél tíztől délig tartják az első labdás edzést, míg délután fél kettőtől a kondíciót fejlesztik. A csatár szerint ez nagyon fontos elem, mikor kikerült, az iramot és a játékosok kondiját érzékelte legnagyobb különbségnek a hazai viszonyokhoz képest. A két hivatalos edzés mellett még mindenkinek biztosítanak lehetőséget arra, hogy külön is gyakoroljon.

Adorjánt is hívták már fel az első csapathoz edzeni, de azt mondta, nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek. „Mindig bizonyítani kell, nemcsak akkor, amikor felkerülsz a felnőttek közé, minden edzésen meg kell mutatni, mire vagy képes, hogy állandóan fejlődni akarsz. Ez kell, hogy a célod legyen, mert azt sosem mondják meg nyíltan, mennyire vagy közel a nagycsapathoz.”

Brendan Rodgers edző eddig csak a csapat nyári, amerikai túráján játszatta Adorjánt a felnőttek között, a bajnokságban nem próbálta ki, de ez bármikor bekövetkezhet. A magyar csatárt 2015 június 30-ig köti szerződés a Liverpoolhoz, ha ezen a nyáron nem kerül be a nagyok közé, arra az esetre a menedzsmentje, a CMG már megállapodott a klubbal arról, hogy egy évre elengedik egy másik csapathoz játszani.

Adorjánhoz hasonlóan a jelenleg a holland Rodában légióskodó Németh Krisztián is megfordult a Liverpool akadémiáján, ő nem tudta megtenni az utolsó lépést: „Némó példakép volt számomra is, nagyon jó futballista, játszott azért az előszezonban a felnőtteknél, szép dolgokat ért el, de amikor az első csapatba bekerülhetett volna, szerencsétlen sérülések érték. Szerintem jól tette, hogy szerencsét próbált Liverpoolban, azoknak az éveknek is köszönheti, hogy jó helyen tud játszani Hollandiában. Én meg próbálom a lehető legjobban csinálni a saját dolgomat.”

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!