Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bozsik: Magyar kapitánnyal is ki lehet jutni

2013.11.08. 14:57

Bozsik Péter, korábbi szövetségi kapitány a Sport TV Mai helyzet című műsorában volt vendég, a magyar válogatott jelenéről és jövőjéről beszélt.

„Az elmúlt 30-40 évben itt csak leépülés volt, az infrastrukturális helyzet komoly sebeket kapott, rengeteg futballpálya szűnt meg, és szakmailag sem tudott egyetlen program sem végigmenni” - mondta az MLSZ szakmai bizottságának tagja, kiemelve, hogy a labdarúgásban 40 éve sem szakmai, sem gazdasági program nem ment végbe, ami elindult, az is megszűnt 2-3 év után, ezért is nem vehetjük fel a versenyt például Hollandiával. A TAO-pénzeket és a szakemberképzést pozitív példaként említette, melyeket a válogatott eredményeitől külön kell nézni.

Bozsik szerint a 2014-es vb-re való kijutás nem volt reális cél, mert a nemzetközi szint teljesen más, mint a magyar. Amikor ő volt szövetségi kapitány 2006-ban, úgy gondolta, össze lehet 20-25 játékosból állítani egy olyan keretet, ami sikeres lehet, de neki nem sikerült, ezt továbbra is nagyon nehéznek tartja. „A következő Európa-bajnokság más lesz, ott látok esélyt arra, hogy ki lehessen jutni, mert felemelik a létszámot. Ott azért megnyílik az esély, a világranglistás helyezésünkből kiindulva azt gondolom, hogy erre az Európa-bajnokságra ki lehet kerülni”. Ezt magyar szakemberrel is megvalósíthatónak tartja annak ellenére, hogy elfogadja Szalai Ádám kritikáját a hazai edzőkkel szemben, bár szerinte inkább „az utánpótlásedzőknél dolgozik több kevésbé képzett szakember.”

Az utánpótlásedzőnek pedagógusnak, pszichológusnak és szülőnek is kell lennie amellett, hogy futballszakember és élettanácsadó, de sok múlik azon is, hogy milyen korosztállyal foglalkozik. Nem az eredményeket, hanem a képzést kell az előtérbe helyezni, ezért nem szabad a nagyobb, erősebb gyerekeket játszani a technikás, jó képességű játékosok helyett.

Bozsik Péter 2006-ban, öt hónapig volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, hét mérkőzésen három győzelmet és négy vereséget ért el vezetésével a csapat, a Málta elleni, 2-1-re elvesztett Eb-selejtező után mondott le.