Az igazi keleti nyitás: Vietnam-Mianmar élőben

2014.07.02. 15:58

A vb szünnapján sem maradhatnak futballközvetítés nélkül. A futballszakmai és fogadási szempontból is különlegesnek ígérkező Vietnam-Mianmar-mérkőzést választottuk. A két ország csapata ugyan nem jutott ki a vb-re, de nem kérdés, hogy igazi csemegének ígérkezik a meccs.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem született már több gól, vége a meccsnek. Vietnam az első húsz percben gyorsan berámolt hármat, a szünet előtt még rúgtak még egyet, majd a második félidőben további kettőt szereztek Mianmar ellen. Kiütés a vége, nem lett mianmari csoda, mi pedig elbuktuk a pénzünket. 

  • Két mianmari védő majdnem összehozta az év öngólját, a tizenegyespontnál egyikük felfejelte a labdát, a másikuk a saját kapuja felé emelte, a kapusnak kellett visszarohannia, hogy elérje a vonal előtt. 

  • Újabb fölösleges statisztikák, amiket úgyse jegyez meg

    Játékosok száma: 1,122,039

    Regisztrált játékosok: 132,659

    Nem regisztrált játékosok: 989,380

    Klubok: 605

    Játékvezetők: 3,750

  • Ezt is Vietnam szerezte, egy szöglet után csúsztatott a játékosuk a kapuba. 6-0. 

  • Esély sincs már, hogy legalább tizenkét szöglet legyen a meccsen, pedig erre tettünk korábban ötszáz forintot. 

  • Ha van korrupció a vietnami fociban, ha nincs, nem érdemes azt mondani, hogy van. Legalábbis erre utal Nguyen Duc Kien, Vietnám egyik leggazdagabb emberének története. Kien több bankban volt részvényes, nem mellesleg a Hanoi Futball Klub elnökeként is tevékenykedett, azonban miután azt találta mondani, hogy a vietnami bajnokságban adják-veszik a meccseket, a játékosokat és a bírókat, letartóztatták. De van olyan elmélet is, hogy eltávolításához nem volt köze a focinak, csupán gazdasági belharcok áldozata lett. 

  • A végén még gólt szereznek, az előbb az érkező játékosuk nem sokkal maradt le egy indításról a tizenhatoson belül, aztán egy veszélyes fejesük is volt. 

  • Eddigi legnagyobb sikere, hogy a legerősebb ázsiai tornán, az AFC Asian Cup-on 2007-ben a negyeddöntőig jutott. Az ASEAN-bajnokságban (dél-kelet ázsiai szövetség) 2008-ban bajnok, 1998-ban második, 1996-ban, 2002-ben, 2007-ben és 2010-ben a harmadik lett.

  • 5-0-nál már egészen bátran adogatnak a vietnamiak térfelén, igaz komoly helyzetet nem tudnak kialakítani így sem, maradnak a távoli lövések, amikor lehetőség adódik rá. 

  • Összes játékos: 1,874,350

    Regisztrált játékos: 24,150

    Nem regisztrált játékos: 1,850,200

    Klubok száma: 35

    Játékvezetők: 10,652

  • Egy veszélyes lövés tizenhat méterről, centikkel ment el a bal felső sarok fölött, ez volt a legszebb megmozdulás a vendégektől eddig. 

  • A vietnami válogatott tavaly nyáron felkészülési meccsen fogadta az Arsenalt. Gólzáporos találkozó volt, amelyen Vietnam is betalált egyszer, előtte viszont hét gólt kaptak. Íme a legszebb momentumok:

    Vietnám 1-7 Arsenal
  • Egymást érik a veszélyes szabadrúgások és szögletek a mianmari kapu előtt, amikor úgy nézett ki, hogy végre kontrázhatnak egy jót a vendégek, akkor addig szöszmötöltek a labdával, míg végül szerelték őket. 

  • Az magyar futballisták az 1980-as évek elején érkeztek Vietnámba, Borsányi György és Szini József a Dinamo Haiphong szakmai munkáját irányította. Őket Takács Lajos és Ördög József követte, akik a magyar másodosztályból (Eger, Kaposvár) a vietnámi második vonalba igazoltak. "Nem titok, a pénz miatt jöttünk, mert olyan fizetést kínáltak, amire otthon esélyünk sem volt" - indokolta a döntést Takács 2002-ben az Origónak. 

  • Mianmar a 159. a FIFA-világranglistán, legutóbb javított 14 helyet pozícióján, az ázsiai rangsorban a 31. helyen áll. Hat meccse van eddig két vb-selejtezőjén, amelyből egyet tudott csak megnyerni.

  • A vietnamiak megint a jobb szélen mentek el, jött a középre gurítás, de az érkező játékos mögé fél méterrel, pedig a kapus most is fáziskéséssel követte az eseményeket. Maradt az 5-0. 

  • Valamennyire biztos, de egyes források szerint a harmadik legkorruptabb futballszövetség az övék. Rendőrségi nyomozás szerint az elmúlt húsz évben legalább 150 meccset bundáztak meg, az elmúlt két évben pedig 15 bírót függesztettek fel a hivatalából. 2012-ben majdnem félbe szakították a nemzeti bajnokságot, annyi játékos, köztük Pham Van Quyen sztárcsatár keveredett bundagyanúba. 

  • A mianmari nép akaratán múlik, ki lesz az ország következő elnöke - mondta hétfőn Aung Szan Szú Kjí Nobel-békedíjas ellenzéki vezető, válaszul arra, hogy az alkotmány átdolgozásával megbízott parlamenti bizottság múlt pénteken leszavazta az alaptörvény egyik cikkének megváltoztatását, amely megfosztja Szú Kjít az államfői tisztség betöltésének jogától.

    "Az, hogy a jövőben elnök leszek-e, a nép akaratán múlik, az alkotmány megváltoztatására irányuló és az elnök személyét megválasztó akaraton" - mondta az ellenzéki vezető négynapos nepáli látogatásának végén. A mianmari katonai junta által 2008-ban kidolgozott alkotmány 59. cikke szerint nem lehet államfő olyan személy, akinek házastársa vagy gyermeke külföldi állampolgár. Szú Kjí néhai férje és két fia brit állampolgár, írta az MTI június 16-án. 

  • Pedig csak az oldalhálót találták el a vietnamiak, valahova eltűnt a mianmari védelem jobb oldala, így szabadon lőhetett az érkező hazai szélső. 

  • Vietnám jelenleg a 123. helyen áll a FIFA-világranglistán. Az ázsiai konföderációban a 16., a dél-kelet ázsiai listán pedig jelenleg a legjobb. Világbajnokságon még sosem szerepelt.

  • Egészen vicces dolgokat produkál a mianmariak védelme, egy beadás után alakult ki kisebb katasztrofa a vendégek tizenhatosán belül, estek-keltek egy lövőcsel után, az egyik vietnami lecsapott a labdára, és bebombázta a léc alá. 

  • Ha bárki azt gondolná, hogy a mianmari foci egy vicc, akkor az még nem látta a Kyi Linről készült összeállítást, amit azzal a megjegyzéssel töltöttek fel az internetre, hogy ő a legjobb mianmari játékos. Lin 21 éves, középpályást játszik, jól passzol és a befejezésekben is erős. Íme:

    Kyi Lin

    Aki kíváncsi arra, hogy milyen ember Lin a pályán kívül, az megtalálja a Facebookon. Úgy tűnik, a kedvenc játékosa Rooney, a foci mellett egyetemre jár. 

  • A vendég kapusnak kellett leszednie egy előre ívelt labdát, a hazaiak nem fognak leállni. 

  • Á-val mondjuk, de nem ennyire egyszerű a helyzet: Vietnam, vietnami, vietnami háború, szigorúan a-val írva, ugyanez Mianmarral. 

  • A játékosok már a pályán, elindult a második félidő, a vietnamiak kezdték. 

  • Mianmarban nemcsak férfi, de női futballválogatott is van. Nem is akármilyen, 2004-ben például 17-0-ra győzték le a Maldív-szigetek csapatát. A mianmari szövetség nagy célja eddig az volt, hogy kijussanak a 2011-es női vébére, de nyeretlenül estek ki a csoportkörből, talán a jövő évi torna összejön.

    Viszont a csapat 2005-ben tagja volt annak a hét válogatottnak, akik képviselhették hazájukat az Ázsia Játékokon. A csapat a FIFA világranglistáján 46., ezzel bőven az első harmadba tartoznak. 

  • 2014. május 10. óta japán szövetségi kapitánya van Vietnámnak. Miura Tosija 1997 és 2011 között hat J League-s csapatnál is dolgozott.

  • hunyt el Pham Huynh Tam Lang, vietnami futball-legenda. Langról úgy tartották, ő volt a legjobb középpályás Vietnam, de talán egész Ázsia futballtörténetében. A szakember egész életében Vietnamban focizott, edzőként is ott tevékenykedett. 

  • Jobban tettük volna, ha sok gólra fogadunk, a meccs elején arra tettünk fel pénzt, hogy legalább tizenkét szöglet lesz, erre mindössze kettő volt az egész első félidőben. Pedig 1500 forint jöhetett volna be. 

  • Szinte az összes vietnami lövésből gól lett, a 20. percben már 3-0-ra vezettek a hazaiak, aztán jött még egy távoli gyanús gól. Simán lehet ez még 8-0 is, ami rekord lenne. 

    Kaput eltaláló lövések: 5/4
    Kaput elkerülő lövések: 4/1
    Veszélyes támadások: 21/17
    Szöglet: 2