Sára, Márió
2 °C
6 °C

Katar Angliával alkudott a futball-vb-re

2014.11.16. 16:01
Szavazatokért szavazatot ígért a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára pályázó angol kampánystábnak Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam - írta a The Sunday Times.

A brit lap szerint a most előkerült újabb bizonyítékok semmissé teszik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kísérletét a katari pályázat korrupt elbírálásával kapcsolatos vádak elkenésére.
Katar a 2022-es vb rendezési jogát nyerte el. Anglia a 2018-as világbajnokságra pályázott, annak rendezési jogát azonban a FIFA Oroszországnak ítélte, írja az MTI.

A pályázati elbírálásokkal kapcsolatos korrupciógyanút - különösen Katar esetében - a The Sunday Times már a nyáron felvetette. A brit lap júniusi feltáró riportsorozata szerint bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltott - több millió dollárnyi kenőpénzzel megvásárolta hazája számára a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A lap annak idején közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

A The Sunday Times most újabb adatokat hozott nyilvánosságra, miután a FIFA etikai bizottságának elnöke, a német Joachim Eckert a héten - a bizottság vizsgálati részlegének vezetője, az amerikai Michael Garcia által összeállított jelentésre hivatkozva - bejelentette, hogy a bizottság nem talált megvesztegetésre utaló olyan jeleket, amelyek miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének pályázati elbírálását meg kellene ismételni.

A brit lap azonban közölte: a birtokában lévő feljegyzések tanúsága szerint az angol kampánystáb nemzetközi stratégiai tanácsadója, Clare Kenny Tipton annak idején jelentette kollégáinak, hogy Hammam az elbírálási folyamat során megkereste őt, és érdeklődött, Anglia tudna-e garantálni európai voksokat Katar számára, mert ha igen, akkor ő Angliára adná szavazatát.

„Csak olyan európai országra szavazok, amely a legtöbb voksot hozza Katarnak" – mondta Hammam az angol tanácsadónak a most idézett jelentés szerint.

A The Sunday Times kiemeli, hogy a FIFA szabályai tiltják az ilyen szavazati paktumokat a pályázó országok között.

Garcia vehemensen kifogásolta azokat a végkövetkeztetéseket, amelyeket Eckert az ő vizsgálati jelentéséből levont, ám a The Sunday Times szerint Garcia vizsgálatának hitelességét is megkérdőjelezi, hogy az amerikai FIFA-tisztviselő nem volt hajlandó meghallgatni az angol kampánystáb tanácsadóját. A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint ugyanis az angol stáb javasolta Garciának, hogy hallgassa meg Clare Kenny Tiptont a katari kijáró által felajánlott szavazási paktum ügyében, ő azonban ezt elvetette.

A The Sunday Times adatai szerint Hammam nem csak Angliát, de a 2018-as vb-re közösen pályázó Spanyolország és Portugália kampánystábját is megkereste ugyanilyen paktumajánlattal.