Jusztina
3 °C
16 °C

Éjfélre túl is leszünk a nehezén

2014.06.12. 10:52 Módosítva: 2014-06-12 11:03:20
A nyitómeccs negyven éve hagyományosan kínszenvedés a futball-világbajnokságon, az utóbbi tízből egy volt igazán jó. Az idei vb este 10-kor a Brazília-Horvátországgal kezdődik. Reméljük, ha a következő tíz tornából is egy kezdőmeccse lesz jó, ez lesz az. A körülmények adottak, a házigazda és egy ügyes európai futballistákkal felálló válogatott találkozik.

A világbajnokság a futball csúcstornája, a sportnak az a része, amit mindenki figyelemmel követ. Még a futballról hallani sem akaró barátnők, családanyák, szingli lányok is, ha azt hallják, vb, jobb eséllyel azt vágják rá, abba azért belenézek, mint azt, hogy ki nem állhatom. A nyitómeccset meg tényleg mindenki megnézi, vagy legalább a kezdőrúgást, vagy azt, hogy mennyi lett a végeredmény.

Véletlenül sem akarunk eltántorítani senkit, de a tapasztaltabb futballkövetők tudják, a nyitómeccs általában a leggyengébbek közé tartozik az egész tornán. Hogy mennyire gyenge, és milyen gyakorisággal jó? Hát ennyire:

1974. 0-0 Brazília-Jugoszlávia
1978. 0-0 Németország-Lengyelország
1982. 0-1 Argentína-Belgium
1986. 1-1 Olaszország-Bulgária
1990. 1-0 Kamerun-Argentína
1994. 1-0 Németország-Bolívia
1998. 2-1 Brazília-Skócia
2002. 0-1 Franciaország-Szenegál
2006. 4-2 Németország-Costa Rica
2010. 1-1 Dél-Afrika-Mexikó

Miután lesokkoltuk magunkat a góltalanságon, illetve azon, hogy statisztikailag tízből egyszer igazán élvezetes, egyszer jó, a többi nyolc alkalommal pedig pocsék a vb első meccs, utána is nézhetünk, mi vár ránk most csütörtökön, este 10-től magyar idő szerint.

Nem annyira fontos, de illik tudni, hogy mióta világ volt a világ, a nyitómeccset az előző torna győztese játszotta egy random mellé sorsolt csapattal. Egész addig, amíg 2002-ben Sepp Blatter, méltán hírhedt FIFA-elnök kitalálta: ne jusson ki a következő tornára automatikusan az előző győztese: így előfordulhat, hogy a címvédő nincs ott, viszont a házigazda biztosan, ezért játssza az a nyitót valakivel.

A hülyének van szerencséje alapelvre gondolva a módosítás bejött, Münchenben Németország 4-2-re verte Costa Ricát 8 évvel ezelőtt. Sok gól volt, ráadásul szépek is.

Még mielőtt Sepp „Katar” Blatter vállát megveregetnénk, gondoljunk vissza a négy évvel ezelőtti nyitómeccsre.

Mi is volt az, mi is volt az?

Hát ez az.

A legutóbbi ugorhat be legnehezebben, bevallom, meg kellett néznem a lexikonban nekem is, min unatkoztunk mindössze négy éve ilyenkor: Dél-Afrika – ha nehezen is –, de meglett, hiszen ott volt a vb, de hogy kivel és mit játszottak? Nos, a válasz Mexikó. Az eredmény pedig a hagyományokhoz illően vaskos 1-1 volt.

Most, Brazíliában szerencsénk van, mert ugye jönnek a brazilok, akik akkor is tudnak futballozni, amikor nagyon nem jók, most meg ráadásul jónak is tűnnek. Egy éve ugyanitt megnyerték a Konföderációs Kupát, vagyis a vb próbatornáját, és azóta csak erősödtek.

Ez a legerősebb brazil keret 2002 óta, amikor legutóbb nyertek. A védelem egészen pazar, a középpálya nagyon erős, egyedül a csatársorban van pár olyan név, amire nem mondjuk, hogy extraklasszis vagy az lehet belőle. Fred például nagyon ügyes futballista, de ott volt már 2006-ban is, és a Lyonnál tovább nem jutott Európában. Most otthon játszik már évek óta, a Fluminensében.

A másik Hulk, aki tényleg úgy néz ki, mint az a zöld Hulk, akiről a nevét is kapta, hiszen ha befeszít egy-egy gólja után, akkor csak C. Ronaldo veszi fel vele a versenyt izomszinten. Csak annyira gólt lőni azért nem tud, viszont rengeteg sok pénzt keres Szentpéterváron, a Zenitben.

Ketten együtt 34, illetve 35 válogatott meccsen 26 gólt lőttek, Fred a kevesebb találkozón 17-tel áll, ami egészen pofás, Hulk a 9-cel klasszikus második csatárhoz illő mennyiséget vágott.

Szóval a csatársor lehetne jobb, mondhatnánk, csakhogy ott a harmadik ember, Neymar, akinek 49 meccsen van 31 gólja, pedig még csak 22 éves.

A horvátokra leginkább az jellemző 1998-as vb-3. helyük óta, hogy kijutnak, aztán mennek is haza a csoportmeccsek után. Viszont most ott van a keretben egy tavalyi és egy idei BL-győztes, illetve egy EL-győztes, akik ráadásul húzóemberek is voltak klubcsapataikban: Mandzukicról, Modricról és Rakiticról van szó. Az első kettőről már nagyon sokan hallhattak, a harmadikról azt kell tudni, hogy épp a napokban szerződik a Sevillából a Barcelonába.

És van még egy, a nyitómeccs szempontjából egészen különleges futballistájuk is, a csatár Eduardo: aki brazil, de fiatalon Horvátországba került, és horvát válogatott lett. Egészen nagy tehetség volt, csak 2008-ban, 25 évesen egy ámokfutó angol védő kettétörte a lábát, és mikor másfél év múlva visszatért akkori csapatába, az Arsenalba, már nem lett ugyanaz.

Itt a vb-n viszont játszani fog, és bizarr módon el fogja énekelni mindkét himnuszt, a brazilt és a horvátot is, a kezdés előtt. Mert kezdeni fog, már csak azért is, mert Mandzukics az első csoportmeccsen nem játszhat: még a pótselejtezőn állították ki, tavaly, eltiltását most kell letöltenie.

A brazil-horvát lesz az A csoport első meccse, a másik két ország rajtuk kívül Kamerun és Mexikó. Vagyis a brazil továbbjutás nem lehet kétséges, a második hely viszont teljesen nyitott. A brazilok itthon végképp mindig győzelemre mennek, ráadásul erősek, a horvátok viszont nem ezen a mérkőzésen kell, hogy továbbmenjenek a 16 közé, hanem a következő kettőn.

Mert hát Kamerun úgy indult, mint az afrikaiak általában: sehogy, mert a prémiumokról nem tudtak megállapodni a játékosok a nemzeti futballszövetséggel, így a gépük pár nap késéssel tudott csak felszállni Brazília felé, amikor a sportvezetők kölcsönt vettek fel, hogy ki tudják fizetni Eto'óékat.

Mexikó meg az a csapat, ami, ha tovább is megy a csoportból, a nyolcaddöntőben fixen kiesik, ráadásul most legjobbjuk, Javier Chicharito Hernandez is közepes alatti formában van a Manchester United szánalmas elmúlt 12 hónapja miatt.

Az indulás persze nehéz lehet a hazaiaknak, minden attól függhet, mikor lövik be az első gólt, ha az megvan, utána már könnyebben fog menni a szamba, míg a horvátok akkor sem fognak elkeseredni, ha bekapnak párat, de egyet sem lőnek. Tippünk: 2-0.

Aztán péntektől indulhat az igazi vb, szupermeccsekkel.