Árpád
-2 °C
3 °C

Éjfélre túl is leszünk a nehezén

2014.06.12. 10:52 Módosítva: 2014-06-12 11:03:20
A nyitómeccs negyven éve hagyományosan kínszenvedés a futball-világbajnokságon, az utóbbi tízből egy volt igazán jó. Az idei vb este 10-kor a Brazília-Horvátországgal kezdődik. Reméljük, ha a következő tíz tornából is egy kezdőmeccse lesz jó, ez lesz az. A körülmények adottak, a házigazda és egy ügyes európai futballistákkal felálló válogatott találkozik.

A világbajnokság a futball csúcstornája, a sportnak az a része, amit mindenki figyelemmel követ. Még a futballról hallani sem akaró barátnők, családanyák, szingli lányok is, ha azt hallják, vb, jobb eséllyel azt vágják rá, abba azért belenézek, mint azt, hogy ki nem állhatom. A nyitómeccset meg tényleg mindenki megnézi, vagy legalább a kezdőrúgást, vagy azt, hogy mennyi lett a végeredmény.

Véletlenül sem akarunk eltántorítani senkit, de a tapasztaltabb futballkövetők tudják, a nyitómeccs általában a leggyengébbek közé tartozik az egész tornán. Hogy mennyire gyenge, és milyen gyakorisággal jó? Hát ennyire:

1974. 0-0 Brazília-Jugoszlávia
1978. 0-0 Németország-Lengyelország
1982. 0-1 Argentína-Belgium
1986. 1-1 Olaszország-Bulgária
1990. 1-0 Kamerun-Argentína
1994. 1-0 Németország-Bolívia
1998. 2-1 Brazília-Skócia
2002. 0-1 Franciaország-Szenegál
2006. 4-2 Németország-Costa Rica
2010. 1-1 Dél-Afrika-Mexikó

Miután lesokkoltuk magunkat a góltalanságon, illetve azon, hogy statisztikailag tízből egyszer igazán élvezetes, egyszer jó, a többi nyolc alkalommal pedig pocsék a vb első meccs, utána is nézhetünk, mi vár ránk most csütörtökön, este 10-től magyar idő szerint.

Nem annyira fontos, de illik tudni, hogy mióta világ volt a világ, a nyitómeccset az előző torna győztese játszotta egy random mellé sorsolt csapattal. Egész addig, amíg 2002-ben Sepp Blatter, méltán hírhedt FIFA-elnök kitalálta: ne jusson ki a következő tornára automatikusan az előző győztese: így előfordulhat, hogy a címvédő nincs ott, viszont a házigazda biztosan, ezért játssza az a nyitót valakivel.

A hülyének van szerencséje alapelvre gondolva a módosítás bejött, Münchenben Németország 4-2-re verte Costa Ricát 8 évvel ezelőtt. Sok gól volt, ráadásul szépek is.

Még mielőtt Sepp „Katar” Blatter vállát megveregetnénk, gondoljunk vissza a négy évvel ezelőtti nyitómeccsre.

Mi is volt az, mi is volt az?

Hát ez az.

A legutóbbi ugorhat be legnehezebben, bevallom, meg kellett néznem a lexikonban nekem is, min unatkoztunk mindössze négy éve ilyenkor: Dél-Afrika – ha nehezen is –, de meglett, hiszen ott volt a vb, de hogy kivel és mit játszottak? Nos, a válasz Mexikó. Az eredmény pedig a hagyományokhoz illően vaskos 1-1 volt.

Most, Brazíliában szerencsénk van, mert ugye jönnek a brazilok, akik akkor is tudnak futballozni, amikor nagyon nem jók, most meg ráadásul jónak is tűnnek. Egy éve ugyanitt megnyerték a Konföderációs Kupát, vagyis a vb próbatornáját, és azóta csak erősödtek.

Ez a legerősebb brazil keret 2002 óta, amikor legutóbb nyertek. A védelem egészen pazar, a középpálya nagyon erős, egyedül a csatársorban van pár olyan név, amire nem mondjuk, hogy extraklasszis vagy az lehet belőle. Fred például nagyon ügyes futballista, de ott volt már 2006-ban is, és a Lyonnál tovább nem jutott Európában. Most otthon játszik már évek óta, a Fluminensében.

A másik Hulk, aki tényleg úgy néz ki, mint az a zöld Hulk, akiről a nevét is kapta, hiszen ha befeszít egy-egy gólja után, akkor csak C. Ronaldo veszi fel vele a versenyt izomszinten. Csak annyira gólt lőni azért nem tud, viszont rengeteg sok pénzt keres Szentpéterváron, a Zenitben.

Ketten együtt 34, illetve 35 válogatott meccsen 26 gólt lőttek, Fred a kevesebb találkozón 17-tel áll, ami egészen pofás, Hulk a 9-cel klasszikus második csatárhoz illő mennyiséget vágott.

Szóval a csatársor lehetne jobb, mondhatnánk, csakhogy ott a harmadik ember, Neymar, akinek 49 meccsen van 31 gólja, pedig még csak 22 éves.

A horvátokra leginkább az jellemző 1998-as vb-3. helyük óta, hogy kijutnak, aztán mennek is haza a csoportmeccsek után. Viszont most ott van a keretben egy tavalyi és egy idei BL-győztes, illetve egy EL-győztes, akik ráadásul húzóemberek is voltak klubcsapataikban: Mandzukicról, Modricról és Rakiticról van szó. Az első kettőről már nagyon sokan hallhattak, a harmadikról azt kell tudni, hogy épp a napokban szerződik a Sevillából a Barcelonába.

És van még egy, a nyitómeccs szempontjából egészen különleges futballistájuk is, a csatár Eduardo: aki brazil, de fiatalon Horvátországba került, és horvát válogatott lett. Egészen nagy tehetség volt, csak 2008-ban, 25 évesen egy ámokfutó angol védő kettétörte a lábát, és mikor másfél év múlva visszatért akkori csapatába, az Arsenalba, már nem lett ugyanaz.

Itt a vb-n viszont játszani fog, és bizarr módon el fogja énekelni mindkét himnuszt, a brazilt és a horvátot is, a kezdés előtt. Mert kezdeni fog, már csak azért is, mert Mandzukics az első csoportmeccsen nem játszhat: még a pótselejtezőn állították ki, tavaly, eltiltását most kell letöltenie.

A brazil-horvát lesz az A csoport első meccse, a másik két ország rajtuk kívül Kamerun és Mexikó. Vagyis a brazil továbbjutás nem lehet kétséges, a második hely viszont teljesen nyitott. A brazilok itthon végképp mindig győzelemre mennek, ráadásul erősek, a horvátok viszont nem ezen a mérkőzésen kell, hogy továbbmenjenek a 16 közé, hanem a következő kettőn.

Mert hát Kamerun úgy indult, mint az afrikaiak általában: sehogy, mert a prémiumokról nem tudtak megállapodni a játékosok a nemzeti futballszövetséggel, így a gépük pár nap késéssel tudott csak felszállni Brazília felé, amikor a sportvezetők kölcsönt vettek fel, hogy ki tudják fizetni Eto'óékat.

Mexikó meg az a csapat, ami, ha tovább is megy a csoportból, a nyolcaddöntőben fixen kiesik, ráadásul most legjobbjuk, Javier Chicharito Hernandez is közepes alatti formában van a Manchester United szánalmas elmúlt 12 hónapja miatt.

Az indulás persze nehéz lehet a hazaiaknak, minden attól függhet, mikor lövik be az első gólt, ha az megvan, utána már könnyebben fog menni a szamba, míg a horvátok akkor sem fognak elkeseredni, ha bekapnak párat, de egyet sem lőnek. Tippünk: 2-0.

Aztán péntektől indulhat az igazi vb, szupermeccsekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?