Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Az Európai Parlament csütörtökön azonnali lemondásra szólítja fel Blattert

2015.06.10. 21:52

Az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban várhatóan felszólítja Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét, hogy azonnal távozzon posztjáról, és ne várja meg a rendkívüli közgyűlést.

Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos a téma szerdai vitájában úgy fogalmazott, hogy a FIFA-ban a kis változás biztosan nem lesz elég, de talán a nagy változás sem elégséges.

"A FIFA-nak új kezdésre van szüksége" - tette hozzá. Navracsics egy hete egy hosszú folyamat első lépéseként értékelte Blatter lemondását a FIFA elnöki posztjáról, illetve a szövetségnél történt legújabb fejleményeket. Akkor kiemelte, hogy olyan folyamatnak kell következnie, amely helyreállítja a bizalmat, és megteremti a megfelelő irányítás szilárd rendszerét a FIFA-nál.

Az Európai Parlamentben csütörtökön elfogadandó határozatban - amelynek tervezetét a Reuters brit hírügynökség ismertette - várhatóan felszólítják Blattert, hogy azonnal távozzon posztjáról, és egy ideiglenes vezető kerüljön a szervezet élére.

A lépéstől nem valószínű, hogy Blatter meggondolja magát, és azonnal távozik.

A 79 éves svájci sportvezetőt május 29-én választották meg ötödször a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlésig marad hivatalában. Ennek időpontja nagy valószínűséggel december 16-án lesz.

A május végi tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. A nyomozás érinti Blattert is. (MTI)