Blatter: A német és a francia kormány is benne volt a vb-szavazásokban

2015.07.05. 10:16

Meglepő állításokat tett a FIFA leköszönő elnöke, Sepp Blatter abban az interjúban, amit a Welt am Sonntag jelentett meg vasárnap, a svájci szerint ugyanis korábbi a francia elnök NIcolas Sarkozy, illetve a korábbi német szövetségi elnök Christian Wulff is politikai nyomásgyakorlással próbálta meg elérni, hogy a futballszövetségük a katari pályázatra szavazzon a 2022-es vb odaítélésekor.

Blatter az interjúban azt mondta, hogy Wulff a gazdasági érdekekre hivatkozva lobbizott a Német Labdarúgó Szövetségnél (DFB) a katari pályázat mellett. Erre a korábbi DFB-elnök Theo Zwanziger is kitért a könyvében, de ő azt írta, hogy bár Wulff érdeklődött a katari esélyekről, de semmiféle nyomásgyakorlás nem történt. Azt viszont nem tudni, hogy a 2010-es szavazás idején a FIFA végrehajtó bizottságában ülő Franz Beckenbauer kire szavazott.

A 79 éves svájci kitért a katari vb kapcsán felmerült emberi jogi kérdésekre is, melyekről kifejtette, hogy a FIFA-nak semmi köze a botrányhoz, és tennie sem kell ellene, ők ugyanis csak végrehajtják a szavazó testület akaratát. A felelősséget azoknak kell viselniük, akik megszavazták, hogy Katar világbajnokságot rendezhessen. Ennyinél azonban nem állt meg,

Blatter a német gazdaságot is belekeverte az ügybe.

„Nézzék meg a német vállalatokat. A Deutsche Bahn és a Hochtief (a német vasúttársaság, illetve az egyik legnagyobb német építőipari cég, a szerk.) és sok más cég is rég jelen volt Katarban, mielőtt megkapták volna a rendezési jogot.”

A katari ügyeknél sokkal fontosabbnak tartja a FIFA megmentését, ami az utolsó nagy célja, mielőtt leköszönne posztjáról. „Az önbizalomhiány a vezetők legnagyobb ellensége” - mondta egyfajta mottóként, majd hozzátette, hogy a FIFA nem lehet felelős mindenért a futballvilágban, a munkája miatt pedig egyáltalán nem aggódik, vádak ugyanis csak azoktól érkeznek, akik irigyek rá.

Sepp Blatter június 2-án jelentette be, hogy távozik a FIFA elnöki posztjáról. Ez négy nappal azután volt, hogy a választás hetén kitört hatalmas botrány közben újraválasztották a zürichi kongresszuson. A botrányban korrupciós és pénzmosási vádak miatt 14 korábbi FIFA-vezetőt tartóztattak le a svájci hatóságok az FBI kérésére, de a svájci ügyészség is külön nyomozásba kezdett a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokságok ügyében.

Blatter ellen egyelőre semmilyen hivatalos vádat nem fogalmaztak meg, ráadásul a beleegyezése nélkül nem is adhatnák ki a svájci hatóságok egy másik országnak, ám mivel több országban is tarthatna attól, hogy letartóztatják, nem nagyon mozdul Svájcból. „Amíg nem tisztázódik minden, nem vállalok rizikós utazásokat” – mondta. Oroszországban viszont nem kell ilyentól tartnia, a hírek szerint ugyanis ott lesz július 25-én a 2018-as vb selejtezőinek sorsolásán.  • Hírek
  • Hírek