Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Egy életre eltiltották a focitól a volt FIFA-vezetők egyikét

2015.07.09. 14:49 Módosítva: 2015.07.09. 15:06
Chuck Blazer, a FIFA volt végrehajtó bizottsági tagját örök életére eltiltották a futballtól. De ki ez a fura pasas?

A mostani FIFA-botránynak akad egy különösen furcsa figurája: a 70 éves amerikai Chuck Blazert már 2013-ban korrupcióval vádolták meg. A vizsgálatot egészségügyi okokból még abban az évben felfüggesztették, de 2014 decemberében a FIFA etikai bizottságának vezetője, dr. Cornel Borbély újraindíttatta, aminek eredményeképpen Blazert egy életre eltiltották mindentől, aminek köze van a futballhoz.

Blazert a FIFA etikai kódexének összes fontosabb pontjában bűnösnek találták. A nemzetközi labdarúgó szövetség alábbi szabályai közül többek közt az általános magatartási szabályt, a lojalitásra vonatkozót, titoktartásit, a tájékoztatási-, és jelentéstételi kötelezettséget és az együttműködést is megszegte. Ezeken kívül vesztegetés és korrupció is van a számláján.

De ki is volt Chuck Blazer?

Blazer 1989 óta a nemzetközi futball vezetéséhez tartozik, '90 óta az észak-amerikai futball szövetség (CONCACAF) főtitkára volt, és 2011-ig az is maradt. 1996-tól 7 évig a FIFA végrehajtó bizottságában tevékenykedett.

Miközben a FIFA-nál és a CONCACAF-nál dolgozott, jutott ideje másra is. Például blogot írt.

Ez azért is szerencse, mert ebből kiderül, hogy Blazer a milliomosok életét élte, mindenből igyekezett a legdrágábbat és a legkiemelkedőbbet megszerezni. Sokkal jobban szeretett hírességekkel, legendákkal fotózkodni, mint magára meccsre járni. A blogra feltöltött képeiről kiderült, hogy a Mikulásra hasonlító Blazer (ennek ő maga is tudatában volt, Halloweenkor be is öltözött télapónak) nagy rajongója volt a nőknek, figyelemmel követte a szépségkirálynő-választásokat, rendszeresen a versenyzőkkel pózolt.

Habzsolta az életet, imádott hírességekkel mutatkozni, például Nelson Mandelával való utazását, és a közös repülőutat is végig dokumentálta, de Putyinnal, vagy éppen II. János Pál pápával is látható közös képen.

Az orosz elnöknél tett látogatása akkora hatással volt rá, hogy a Vilmos herceg miatt kedvenc csapatává választott angol válogatottat utána gyorsan Arshavinékra cserélte.  

Az irodájában egzotikus papagájokat tartott, akiket Venusra, Apollóra nevezett el.